Penészmentesítés tudástár

Penész gátlás lakásfelújítással

A penészgomba jelenlétét tapasztalva rendkívül fontos, hogy attól mihamarabb sikerüljön megszabadulni. Mint már szóltunk róla, nem csak esztétikai problémát okoz, hanem az egészséget is veszélyeztetheti. Az előző cikkünkben a nedvességről, mint kiváltó okról szóltunk, most pedig a penész ellen végezhető, penészmentesítési– felújítási munkálatokról szeretnénk bővebb információkkal szolgálni.

Azonnali teendők a felújításig

Gyakran van úgy, hogy akár az anyagiak, akár az időjárás nem engedi a komolyabb felújítási munkálatok megkezdését. Azonban a penésszel való együttélés ekkor sem jelenthet alternatívát, hiszen ezzel akár az allergia kialakulásának veszélyét is kockáztathatja. Abban az esetben, ha a szennyezett helyek a por – és ezzel a spórák – felverése nélkül fertőtleníthetőek, akkor javasolt az etilalkoholos áttörlés. Ha a penészes felület átmeneti lefedésére, különválasztására lehetőség van, akkor ezt ajánlott megtenni addig, míg megoldhatóvá nem válik a felújítás.

Mit ne használjon penész ellen?

Gyakran hallani, hogy az ecetes áttörlés segíthet, ám ezt szakemberek nem ajánlják, hiszen egyrészt az ecet szerves táptalajt képez, másrészt sok építőanyag, különösen a mész semlegesítő hatású. Beltéren továbbá nem ajánlott gombaölők használata sem.

Mit tehet még rövid távon?

Célszerű csökkenteni az érintett helyiség nedvességtartalmát. Többszöri szellőztetéssel, fűtéssel, valamint a bútorok hátfalának faltól távolabbra tételével időszakosan javítható a helyzet.

Távolítsa el a penészgombákat!

Minden felújítási munkálat előtt az a legfontosabb, hogy elpusztítsa, és el is távolítsa a penészt. Attól függően érdemes erre módszert találni, hogy milyen érintett felületekről van szó.

 • A fém, kerámia, üveg tárgyak esetében megteszi az átlagos háztartási tisztítószerrel történő lemosás.
 • Az úgynevezett porózus anyagok, mint a tapéta, vagy a gipszkartonlap, sajnos nem tisztíthatóak, esetükben tehát a csere bizonyul az egyedüli megoldásnak.
 • A fa esetében problémás helyzettel áll szemben, ugyanis nehezen hozható helyre az azt ért penészkár. Ritkán eredményre vezet a felületi szennyeződés lecsiszolása, de legtöbbször nem ez a járható út, hanem az eltávolítás.
 • A székek, szekrények felületét 80 százalékos alkohollal javasolt időnként áttörölni, természetesen ügyelve arra, hogy ne lélegezze be, valamint a gyulladásveszélyt is szem előtt kell tartani.
 • Ha foteljei szőnyegei, függönyei penészesek, nem biztos, hogy megéri felújítási munkálatokra költeni, hiszen ennek ára sokszor igen magas, és jobban megéri, ha újakat szerez be helyettük.

Allergiások maradjanak távol!

Fontos információ, hogy egy-egy penészgombával szennyezett terület, anyag felújítása, tisztítása során nagymennyiségű spóra kerül a levegőbe, így ajánlott az allergiára hajlamosaknak, vagy már tüneteket produkálóknak távolmaradni a helyszíntől. Bízza szakemberre a munkát, vagy kérje családtagjai segítségét, ám számukra is javasolt a védőfelszerelés használata.

Mennyibe fog kerülni?

A felújítást, tisztítás költségei attól függően alakulnak, hogy mekkora penészkárról van szó, és milyen felület érintett. A várható költségek kalkulálásakor érdemes a következő szempontokat figyelembevennie:

 • Mekkora a szennyezett felület?
 • Milyen erős a szennyeződés?
 • Behatolt-e mélyebb rétegekbe a penész, vagy csak felületi jellegű?
 • Milyen anyagról van szó?
 • Milyen funkciót tölt be az adott ingatlan?

Korábbi írásainkból már tudhatja, hogy a penészgomba megjelenésekor kiemelt szerep jut az okok megtalálásának. Hogy ez építési hiányosságokban keresendő, vagy az ingatlan használójának magatartása, szokásai vezettek a penészesedéshez, abból a szempontból mindegy is, hogy a helyzet mihamarabbi megoldást kíván. Nézzük, mit tehet kisebb, és nagyobb penészkárok esetében!

egeszseges-csalad-gyerek-anya

Tisztítson óvatosan!

Abban az esetben, ha az építési megoldásokkal nincs probléma, a felújítást, fertőtlenítést házilag is elvégezheti, de néhány fontos tanácsot érdemes megfogadnia.

 • Kézzel nem ajánlott megérintenie a penészt, és az érintett felületről lehulló darabkákat is javasolt azonnal a kukába dobni.
 • A HEPA-szűrős porszívók remek választásnak bizonyulnak, de a nedves lemosás is sok esetben eredményes lehet. Az ajánlott 70-80 százalékos alkohollal történő lemosás hatékonyan veszi fel a küzdelmet a penész ellen, de utána gondoskodjon az alapos átszellőztetésről, valamint kesztyűt, szájvédőt és védőszemüveget is hasznos lehet alkalmazni a tisztítás során.
 • A tisztítás után alapos szellőztetés következzen, majd nem árt a ruházat kimosása sem.
 • A tisztítás helyszínétől mindenképpen távol kell tartani az élelmiszereket, a gyerekek játékait, és a háziállatokat.
Kérje szakember segítségét!
Kérje szakember segítségét!

Kérje szakember segítségét!

Ha nagyobb felületek érintettek, vagy építési hiányosságok is kijavításra szorulnak, mindenképpen hívjon szakembert a feladatra. A hozzáértő profik minden biztonsági intézkedést ismernek, gondoskodnak a pormentes lezárásról, és korszerű anyagok használatával pusztítják el a létrejött penészt, a teljes kiszáradást célként kitűzve. A választható alapanyagok között számos olyannal is találkozni már manapság, melyek a penész újbóli megjelenését is gátolják, érdemes tehát szakemberre bízni a felújítást!

A penésszel való együttélés semmiképpen nem lehet szükségesként meghozandó kompromisszum. Eltüntethető, sőt, a megfelelő intézkedésekkel, felújításokkal, ingatlanhasználattal annak ismételt megjelenése is megelőzhető, ezzel téve otthona egészséges levegőjéért.