Penészmentesítés tudástár

Penészesedés okainak megszüntetése

A korábbiakban részletezett módszerek mellett a penészgombák jelenlétére legtöbbször szabad szemmel is jól látható szennyeződések utalnak, és gyakran nincs is szükség szakemberre ahhoz, hogy felismerjük, penészesedéssel van probléma. Lássuk, milyen körülményeket javasolt megszüntetni annak érdekében, hogy a penészkárok eltűnjenek otthonunkból, és annak levegője újra egészséges legyen!

Tipikus hőhidas penészképződésTipikus hőhidas penészképződés
Tipikus hőhidas penészképződés

Nedvesség nélkül nincs gomba!

A korábbiakban már szóltunk róla, hogy a nedvesség alapvető feltétele a penészgombák életben maradásának.

A következő okok valamelyike, vagy ezek kombinációja vezethet a lakásban a penész megjelenéséhez:

  • Nedvesség okozta károk, például egy csőtörés.
  • Az ereszcsatornák, tetőszegélyek, vagy maga a tető hiányosságai.
  • Elégtelen szellőztetés.
  • A tömítések hiányosságai ( felszálló talajnedvesség, eső általi átnedvesedés )
  • Páralecsapódás okozta nedvesség, ami hőhidak jelenlétére, a levegő magas páratartalmára utal.

Szüntesse meg az okokat!

Legtöbbször szabad szemmel is jól láthatóak a penészgombafoltok, melyekhez kellemetlen szag is társul.  A legfontosabb a penész okának megtalálása, és annak megszüntetése. A penészgombák eltávolítása nem elegendő, hiszen ha az építési hiányosságok nem kerülnek orvoslásra, vagy nem változtat az ingatlan használója szellőztetési szokásain, azok hamarosan újra visszatérnek majd.

Lakásfelújítás alkalmával sokan teszik le voksukat a nyílászárók cseréje mellett, hogy ezzel jobb hőszigetelőképességet érjenek el. Tény azonban sajnos, hogy a nagyfokú tömítettséggel a helyiség természetes szellőzése lehetetlenné válik, tehát lehetőséget kell találni arra, hogy vagy a szellőztetés gyakoriságának növelésével, vagy egyéb műszaki megoldásokkal vezesse ki a nedvességet otthonából.

Jegyezzük meg! Mivel tehát a nedvesség elengedhetetlenül fontos a penészgombák fejlődéséhez, így mindenképpen azon kell igyekezni, hogy az ingatlan szellőzése, a pára elvezetése megfelelően megoldott legyen, ha pedig tisztában van építési hiányosságokkal, azokat javasolt mihamarabb orvosolni.