Színek a környezetünkben

A spanyol klasszicista színek

Egyes francia lakberendezők, például Jean Dugourc, Charles Percier és Pierre Fontaine munkái Spanyolországban is hatottak, így a spanyol és a francia klasszicizmus színvilága feltűnő hasonlóságot mutat. A spanyol palet­tának a mennyezeten, vakolt falon és asz­talosmunkán alkalmazott, halványabb színei a fehér, a szépia, a világosszürke és a rózsaszín. Erősebb, főleg falkárpiton, bútorszöveten előforduló tónusok a pompeji vörös, a karma­zsinvörös, a bordó, a kínai és a citromsárga. Jellemző színfoltjai továbbá a keményfa bútorok ragyogó barnái, az aranyozott ornamensek és dísztárgyak.

Selyemdamaszt falkárpit

Fent: A selyemdamaszt falkárpit vagy az azt utánzó tapéta a 18. Század végétől a 19. Század derekáig volt gyakori a spanyol palotákban és a módosabb házakban. Kedvelték a sárga árnyalatait, például az ún. Kínai és a citromsárgát.

A spanyol empire stílű kárpitozott bútorok

Fent: A spanyol empire stílű kárpitozott bútorok és drapériák jellemzően telített, élénk színűek. Itt a kőszínekre festett kétszárnyú ajtót vörös damaszt portiéres keretezi.

A Palacio Real de Aranjuez fényűző lépcsője

Fent: A Palacio Real de Aranjuez fényűző lépcsőjén a rokokó kovácsoltvas korláthoz aranyozott bronz díszítés társul. A helyiség fehér, törtfehér színeivel az ókori Róma középületeit idézi.

A 18. Század végi és 19. Századi spanyol enteriőrök

Fent: A 18. Század végi és 19. Századi spanyol enteriőrök pompás, meleg színű keményfa bútorait gyakran aranyozott, ritkábban feketére lakkozott részletekkel gazdagították.

A vöröses rózsaszín is a selyem falkárpit

Fent: A vöröses rózsaszín is a selyem falkárpit, tapéta és bútorszövet kedvelt színe a 19. Századi enteriőrökben. A karmazsinvörös és a világos bordó a mahagóni-és rózsafa bútorok, az aranyozott és bronz dísztárgyak jellemző háttérszíne.

Ajtó

Fent: A fából készült nyílászárókat és kiegészítőket gyakran a spanyol mészkövet utánozó fehérre vagy törtfehérre festették. Az aranyozás is a spanyol klasszicizmus fő sajátossága.

Klasszikus és egyiptomi előképek ihlették a 19. Század eleji impozáns spanyol enteriőrök festett mennyezeteit

Fent: Klasszikus és egyiptomi előképek ihlették a 19. Század eleji impozáns spanyol enteriőrök festett mennyezeteit.

Palacio Real de Aranjuez vörös-arany karosszékei

Fent: A Palacio Real de Aranjuez vörös-arany karosszékei a napóleoni empire stílus hatását tükrözik.

A Real Casa del Labrador szobor-terme

Fent: A Real Casa del Labrador szobor-terme tisztán spanyol klasszicista stílusú. Falain a vakolatfestés márványutánzatú, míg a szobrok oszlopos talapzata és a padló valódi márvány.

A Real Casa del Labrador Biliárdszalonja

Fent: A Real Casa del Labrador biliárdszalonjában a színek és a motívumok az etruszk mintákat követő klasszicista stílus és az empire közötti átmenetet (18. Századvége, 19. Század eleje) érzékeltetik.