Színek a környezetünkben

Real Casa del Labrador

A real casa del labrador („Királyi munkások háza”) királyi laknak épült a Palacio Real de Aranjuez területén. Az 1791-ben elkezdett építkezést Jüan de Villanueva és társépítészei, Antonio López Aguado és Isidro González Velázquez vezetésével, két tervezési fázis után, 1803-ra fejezték be.

Platina-szoba

Fent: A Platina-szoba (1801-1808 k.) A fényűző empire stílus kitűnő példája. A finom erezetű mahagóni falburkolat pazar díszei – festett groteszkek, aranyozott bronz- és platinamotívumok – az antik ornamentikából származnak. Az ornamensek megismétlődnek a márványpadló geometrikus mintázatában és a francia bútorkészítők, Jacob és Desmalter által tervezett székeken.

A kétszintes, oromzatos épületet eredetileg négy­szögletes alaprajzzal, egyszerű küllemmel, tégla- és kőburkolattal tervezték. 1799-től az udvart közrefogó két portikuszos szárnyat építették hozzá, kívülről pedig klasszicista ornamensekkel – boltíves szoborfülkékkel, virágfüzérekkel, puttókkal – díszítették. Ezek nemigen illettek az eredeti építményhez, és kivitelezési, valamint karbantartási hibák miatt a 20. Század során teljes felújításra szorultak.

 A mosdót Isidro González Velázquez építész alakította ki

Fent: A mosdót Isidro González Velázquez építész alakította ki Jean-Démosthène Dugourc francia belsőépítész tervei után. A helyiség legfontosabb része a trónus: márványból készült ókori római mintát követ, klasszicista aranyozott bronzmotívumokkal díszített fülkében áll, amelyet gazdagon erezett kék spanyol márványlapok színesítenek.

Változatlan formában fennmaradtak viszont a második fázis kivételes minőségű, klasszicista stílusú enteriőrjei. Bár a tizenkilenc helyiség többségét Jean- Démosthène Dugourc francia lakberendező tervezte, stílusukat tekintve igen változatosak, sőt – mindegyik egyedi jellegű.

A márvány- és mozaikpadlós, korinthoszi pilaszterekkel, boltíves szoborfülkékkel és római szobrokkal kialakított Szobor-termet például a 18. Század végi XVI. Lajos-stílusban tervezték. A Napóleon belsőépítészei, Charles Percier és Pierre Fontaine „alvállalkozók” által berendezett Platina-terem a 19. Század elején divatos, eklektikusabb francia empire stílus szép példája: etruszk, császárkori római, ókori egyiptomi és rene­szánsz ornamensek ihlette motívumok díszítik.

Real Casa del Labrador terme

A klasszi­cizmus ezen irányzatai békésen megférnek egymás mellett egyazon épületen belül, az igen látványos, gazdag dekoráció és berendezés nem nyomja el a meglehetősen szűkös belső tereket. Az építészek szabta korlátok dacára a Casa del Labrador berendezői kitűnő érzékre valló, egységes enteriőröket alkottak.

„Dugourc a XVI. Lajos-stílus és az empire közötti átmeneti időszak egyik legjelentősebb tervezője…” (José Luis Sancho Gaspar, szakíró)

 Szobor-terem

Fent: A tipikusan klasszicista Szobor-termet falfülkék és korinthoszi pliaszterek (márványt utánzó gipszből) tagolják. A szobrok és büsztök többnyire görög alkotások római másolatai.

Mária Lujza királynő szobája

Fent: Mária Lujza királynő szobájában a Dugourc tervezte márványlapos konzolasztal hímzett faliszőnyeg előtt áll. A 19. Század eleji aranyozott bronzórán római istennő, két oldalán – szintén ókori eredetű – szárnyas alakokat mintázó karos gyertyatartó látható.

 Mária Lujza királynő szobájának falai

Fent: Mária Lujza királynő szobájának falait Lyonban (Franciaország) készült szépiaszínű selyemgobelin díszíti, melyen 93 spanyol és olasz tájkép látható. A carrarai márvány kandalló előtti paraván kerete pompeji vörös, fehér és aranyszínű. A fal mellett álló, empire stílusú székeket és konzolasztalokat Jean-Démosthène Dugourc tervezte. A kristálycsillár alatti óra és a grifflábú asztal, amelyen áll, aranyozott bronzból készült. A spanyol porcelán járólapokat borító szőnyeg geometrikus és virágos mintáját valószínűleg ókori római márványpadlók ihlették.