Szobafestés-tapétázás tudástár

Hogyan használjuk a festékszórót?

Egyenlő távolságra tartsuk a faltól a festékszórót. A felső ábrán látható, hogy helytelen tartás esetén középen vastagabb lesz a festékréteg
Egyenlő távolságra tartsuk a faltól a festékszórót. A felső ábrán látható, hogy helytelen tartás esetén középen vastagabb lesz a festékréteg

Ha nagyobb festésbe kezdünk, a leghatékonyabb megoldás a festékszóró használata. A szórófej elektromossággal van hajtva, a festéket felszívja a festékesdobozból, majd a festék keresztül áramlik a csövén, erősen kinyomva a spray fején, majd végül a felületre fújja. Ha egyszer megtaláljuk a megfelelő trükköt a használatához, ez a legegyszerűbb módszer, de ha bérelnénk egyet, azért bizonyosodjunk meg arról, hogy a használati utasítás kéznél van.

Az útmutató elmagyarázza nekünk, hogyan kell kiöblíteni a rendszert valamilyen oldószerrel (általában vízzel, vagy ásványvízzel, attól függően, hogy milyen fajta beltéri falfestéket használunk), és hogy hogyan pumpáljuk a csövön keresztül a spray fejéig. Tisztításhoz ellenkező a folyamat: ki kell pumpálni a hátramaradt festéket, azért hogy kiürüljön és kiöblíthessük oldószerrel.

Szükségünk lesz egy speciális öltözékre egy vagy két napig, de általában számolnunk kell még egy nappal, amikor is az olyan dolgokat fedünk le, amelyeket nem akarunk, hogy festékesek legyenek. Helyezzünk el már nem használt ruhákat a földön. Takarjuk le az ablakokat, tűzhelyet és az ajtókat. Távolítsunk el minden fémtárgyat, vagy azokat is takarjuk leÚgy készítsük elő a lakást, hogy minimum egy ablak legyen nyitva minden szobában és állítsuk be a ventillátort is, hogy kiszellőztethessük ezzel is a szobákat. Figyeljünk oda, hogy viseljünk maszkot, sapkát és valamilyen használt ruhát, hosszú ujjakkal, azért hogy védjük a karunkat.

Kritikus beállítás az eredményességért: hígítás és nyomás

Megfelelő hígítás és nyomás szükséges ahhoz hogy tökéletesen porlasszon a festékszóró
Megfelelő hígítás és nyomás szükséges ahhoz hogy tökéletesen porlasszon a festékszóró

A légmentes spray-k különféle szűrőkkel vannak felszerelve azért, hogy a festékszemcséket és más anyagokat benntartsa, , viszont az egy jó megoldás lehet, ha saját magunk is leszűrjük egy nylon harisnyán keresztül, vagy festékszűrűből, mielőtt elkezdjük kinyomni a festéket a csövön.

Ahhoz, hogy a festékszórót eredményesen tudjuk használni, sokat kell gyakorolnunk, mint például falemezeken, vagy a lakás egyik jelentéktelen részén. A lényeg az, hogy egységesen tudjuk befújni a felületet festékkel. Fogjuk meg a szórót és egy állandó távolságot tartva (13-26 cm) fújjuk be a felületet. Tartsuk párhuzamosan a fallal a szórófejet! Ne fújjuk visszafele és tovább, vagy egy nagy körívet kapunk a falon; a festék a kör közepére fog koncentrálódni, és majdnem hogy áttetsző lesz a végén.

Fessünk kb. 1 m vízszintes csíkot, majd engedjük el a festékszórót és csöpögtessük le, majd fessünk egy másik ugyanolyan hosszú csíkot, átfedve ezzel az elsőt, 1-3ból, másfélre. Miután már egyszer végigmentünk ezen a csíkon többször is a fal tetejétől, kezdve az aljáig, menjünk vissza a tetejére és kezdjünk el egy ugyanilyen hosszú szakaszt, az előzővel határosan, majd ezt is újra fújjuk le a szélekig.

Nézzük meg alaposan, hogy a lefestett rész egész felülete valóban egyenletesen lett-e lekenve! A túl sok festék hamar lefolyik, vagy csöpögni fog; ha pedig kevés, akkor az alatta lévő, régi festék fog látszódni. Ha ezek közül valamelyiket észleljük, akkor ez azt jelenti, hogy nem tartottuk be a kellő távolságot festékszórás közben, vagy ferdén tartottuk. Ha felfelé tartottuk ferdén a szórót, akkor a csíkok végén festékmaradék látható, ha viszont lefele tartottuk ferdén, akkor a festék a csík tetején lesz sok.

Ahhoz, hogy megelőzzük a festék felgyülemlést minden egyes csíknál, a festékszórót állítsuk le minden második fújásnál, mielőtt a spray már nem jönne ki a vonalunk végére. Amikor elkezdjük a csík szórását, kezdjük el mozgatni a szórófejet, a második fújásnál megszakítva, mielőtt megnyomjuk a gombot rajta. Mindig mozgassuk a festékszórót, amikor fújunk vele!

Arról is győződjünk meg, hogy kellőképpen felhígítottuk-e a festéket és, hogy beállítottuk-e a megfelelő nyomást a használati útmutatásnak megfelelően. Hogyha túl sok, vagy túl kevés a hígító, vagy nagyon magas, vagy nagyon alacsony a nyomás, a festék nem fog egyenletesen, szépen kijönni permet formájában.

Használjuk a festékszórót biztonságosan!

Ezek a sprayk gyorsak és hatékonyak, mert a bennük lévő nyomás akár 110 Bárral. Ezzel az erővel mozogatja a festéket 160-320 km/h-val a szórófejből kifele. Mindez az erő azonban veszélyes is lehet. Következtetésképpen, nagyon óvatosan kell használni a fstékszórót, követve az utasításokat, amelyeket kapunk a használatához! Használja a következő elővigyázatosságokat, hogy elkerülje az esetleges baleseteket, sérüléseket:

  • Tartsuk mindig biztonságosan zárva a szórófejet, amikor nem festünk vele.
  • Győződjünk meg róla, hogy a festékszórónk nyomógombja biztonságos, és hogy van védőfólia a végén.
  • Hogyha a szórófej vége eltömődik, ne próbáljuk meg kitisztítani az ujjunkkal, miközben a szórófej permetez! Tartsuk távol az ujjunkat a szórófej végétől, amikor az permetez!
  • Soha ne szegezzük másra a festékszórót, és ne is engedjük, hogy más ezt tegye velünk!
  • Mindig kapcsoljuk ki a szórófejet, és válasszuk le a vezetékről, mielőtt nekiállunk kitakarítani a szórófejet, vagy a spray szűrőket! Még akkor is, hogy ha a végét takarítjuk ki, nyomjuk be a gombját, hogy kimenjen belőle a benne maradt nyomás is!
  • Csak jól szellőztethető helyen dolgozzunk, viseljünk megfelelő öltözéket annak érdekében, hogy elkerülük a mérges gázok belélegzését, és ne cigarettázzunk, vagy ne gyújtsunk lángot a közelében! Ha kinti részen dolgozunk, ne hagyjuk ott az oldószer flakonját a napon; tegyük egyből a szemetesbe, vagy egy árnyékos részbe!
  • Soha ne hagyjuk elől a festékszórót ott, ahol könnyen elérhetővé válhat gyerekek, vagy háziállatok számára!