Szobafestés-tapétázás tudástár

Hogyan használjuk a festőhengert?

Festőhengerrel dolgozni egyszerűbb, kevesebb gyakorlattal rendelkező festő is gyorsan tud vele dolgozni
Festőhengerrel dolgozni egyszerűbb, kevesebb gyakorlattal rendelkező festő is gyorsan tud vele dolgozni

Festőhengerrel dolgozni kevésbé izgalmas, mint ecsettel. Még egy kezdő festőnek is könnyűnek számít, csak pár perc az egész és már fel is vittük a falra a beltéri falfestéket.

Ahogy az ecsetnél is, mártsuk bele a hengert először a vízbe a latex festékhez, vagy megfelelő oldószerhez, más típusú festékekhez. Tekerjük ki a fölösleges nedvességet a hengerből, egy valamilyen rossz holminkra, vagy csomagolópapírra, vagy egész egyszerűen egy átlagos bevásárló szatyorra. Ne használjunk ehhez újságpapírt, mert lehet, hogy a henger felveszi a tintát! Töltsük meg a henger tálát körülbelül félig, és állítsuk be a hengert az üreg közepéig. Húzzuk fel-le a hengert a tál „emelkedőjén”. Végezzük ezt el még kétszer, vagy háromszor, azért hogy a festék teljesen rákenődjön a hengerre. Ezután mártsuk bele még egyszer a vödörbe, egészen addig, amíg a nyél át nem itatódik. Azonnal észrevesszük, ha túlitatódott a henger. A falon lecsurog a festék, és hajlamosabb lesz arra, hogy lecsússzon és maszatolódjon, ahelyett, hogy végig lehetne görgetni a felületen a festékhengert.

Hogyan használjuk a festékhengert a leghatékonyabban?

A leghatékonyabb módja a festékhengerrel való festés, ha 2 vagy 3 négyzetmétert festünk ki egyszerre. Görgessük a festéket cikk-cakk formában, anélkül, hogy felemelnénk a hengert a falról, mintha, nagy M, W vagy fordított N betűt formáznánk. Ezután, még mindig nem emelve fel a hengert, fessük ki a kihagyott részeket is, vízszintes, vagy függőleges cikkcakk ecsetvonásokkal. A festés végén, emeljük fel lassan a hengert, hogy ne hagyjon nyomot. Ezt követően térjünk át a másik festetlen területre, és ismételjük meg a cikkcakk mozdulatsort. Végezetül simítsuk ki az új felhordást és keverjük el a következő befejezett területen.

Cikkcakk mintában festeni az egyik leghatékonyabb eljárás
Cikkcakk mintában festeni az egyik leghatékonyabb eljárás

A hivatásos festők inkább azt szokták ajánlani, hogy olyan hengerrel kezdjük, amelynek hosszabb a nyele, távolabb van tőlünk. A falakon ez azt jelenti, hogy az első húzás fölülről kezdődjön. Hogyha az első görgetéssel lefele haladunk, akkor lehetséges, hogy tócsa keletkezik alattunk, és végigcsurog a falon. Éppen ezért, ne görgessük gyorsan a hengert a falon, nehogy szétloccsanjon a környező, érintetlen területekre!