Teendők vészhelyzet esetén

Beteg háziállat, mikor vigyük orvoshoz? Hogyan lássuk el?

Az állatok strapabíróbbak, mint az ember, és nem is hagyják el olyan könnyen magukat. Ezért rendszerint csak akkor látszik rajtuk, hogy betegek, amikor már súlyos az állapotuk. Ám ha figyelünk, számos jelet felfedezhetünk: aggodalomra adhat okot, ha megváltozik a viselkedése, nincs étvágya, folyton szomjas, nehezen lélegzik, remeg, hány.

Helyzetkép

Bizonyos tünetek súlyos bajt jeleznek. Ha ezeket észleljük, azonnal menjünk állatorvoshoz, mert a kezelés nem tűr halasztást.Beteg háziállat

Ne habozz! A nagyon beteg vagy sérült macska úgy elbúj­hat, hogy szinte lehetetlen meg­találni. Figyelmeztető tünetek esetén vigyük állatorvoshoz, hogy ne tudjon elrejtőzni, s az állapota ne rosszabbodjon.
Csak óvatosan! Mielőtt a rendelőbe visszük, ne adjunk a beteg vagy sérült állatnak enni, inni, akkor sem, ha úgy látjuk, hogy éhes, szomjas, mert előfordulhat, hogy a kezelés so­rán altatásra kerülhet sor.
Segítség! A fájdalmaktól szenvedő állat kiszámíthatatlan­ná és veszélyessé válhat. Vigyáz­zunk, nehogy megsebesítsen minket. Ezért is fontos, hogy ne mi magunk, hanem állatorvos kezelje!

Egyéb veszély

 • Minél előbb kerül állatorvoshoz kedvencünk, annál nagyobb a felépülés esélye. Aki városban lakik, keresse fel az állatorvosi (ügyeletes) rendelőt. Menhelyen vagy állatvédő szervezet kirendeltségén is segítenek.
 • Ha nem találunk állatorvost, segítsünk mi az állaton – de csak komoly helyzet, pl. közvetlen életveszély esetén. Nem érdemes kockáztatni! Ha valamit rosszul csinálunk, az állatnak több kára származhat belőle, mint amennyi haszna.

Teendők

Ha az állat eszméletlen

 1. Ellenőrizzük a szívverést! Egyik kezünkkel tartsuk az állatot, a másikat pedig tegyük óvatosan a mellkasára, az elülső lábai közé. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem ver a szíve, alkalmazzunk szívmasszázst.
 2. Nyomjuk meg a mellkast! Fordítsuk az állatot a jobb oldalára. Tegyük a kezünket a mellső lába mögött a bordáira, majd öt másodpercen keresztül, másodper­cenként egyszer nyomjuk be a mellkasát két-négy centiméter mélyen.
 3. Lélegeztessük mesterségesen! Ha az állat nem léleg­zik, döntsük hátra finoman a fejét, és nyújtsuk ki a nya­kát. Nézzünk be a torkába, nincs-e hátraesve a nyelve. Az egyik kezünkkel fogjuk be a száját, a másikat tölcsér alakban tegyük az orrához, és fújjunk bele. Vigyázzunk, hogy a szánk ne érjen az orrhoz. Addig fújjunk, amíg a mellkas megemelkedik. Öt másodpercig folytassuk a műveletet, másodpercenként egy befújással.
 4. Ismételjük meg a mellkas ütemes nyomogatását és a mesterséges lélegeztetést! Kisebb vagy közepes testű állat esetén egy befújást három mellkasra gyakorolt nyomás kövessen. Nagyobb állatnál három befújás után ötször nyomjuk meg a mellkast. Ismételjük addig a műveleteket, amíg be nem indul a szívverés és a légzés.

Fulladás gyanúja eseten

 1. Állapítsuk meg, hogy tényleg fullad-e az állat! Az állatok néha megtévesztőén viselkednek: a legtöbbjük valójá­ban hány, amikor azt hinnénk, fulladozik. Macskáknál amúgy is igen ritka a fulladás. A kutyák olykor fulladás­hoz hasonló hangot hallatnak, amely nem más, mint „fordított tüsszögés”, ami ijesztő, de ártalmatlan.
 2. Nézzünk bele a szájába! Ha van segítőnk, kérjük meg, hogy tartsa nyitva az állat száját. Ha idegen testet pil­lantunk meg, ami nincs beékelődve, távolítsuk el. Ne kotorjunk vakon a szájba, mert véletlenül lenyomhatjuk a tárgyat a garatba, vagy egyéb sérülést okozhatunk a szájüregben. Ha tűre vagy halhorogra bukkanunk, ne próbáljuk kihúzni, mert lehet, hogy szigonyszerűen beágyazódott, vagy cérna, damil van rákötözve.
 3. Rázzuk meg! Emeljük fel az állatot a hátsó lábánál fogva, majd rázzuk meg, hogy az idegen tárgy kiessen.
 4. Alkalmazzunk hasi lökést! A hasi lökést csak huszon­öt kilónál nagyobb testtömegű állat esetén alkalmaz­zuk, és kizárólag akkor, ha minden más módszer ered­ménytelennek bizonyult. Öleljük át szorosan a hasát közvetlenül a bordák alatt. Egyetlen gyors, nagyon erős szorítással próbáljuk eltávolítani, ami a torkán akadt, majd sürgősen vigyük állatorvoshoz.

Mérgezés gyanúja eseten

 1. Ne hánytassuk! Ha az a gyanúnk, hogy az állat mér­get evett, gyorsan kell cselekedni. Hánytatni azonban nem szabad, mert ezzel további bajt okozhatunk.
 2. Fürdessük meg! A bundára tapadt mérget az állat megpróbálja lenyalogatni. Ne hagyjuk! Mossuk le róla!
 3. Hívjunk segítséget! Vegyünk mintát a méregből, és a szer eredeti csomagolásával keressük fel az állatorvost.