Teendők vészhelyzet esetén

Kártevők a házban – Védekezzünk ellenük!

A hívatlan vendégek, rágcsálók és rovarok jelenléte felettébb zavaró, és kárt is tehetnek a lakásban. Kórokozókat hurcolhatnak be otthonunkba, megbetegíthetik a háziállatokat vagy akár az embert. Ha idejekorán cselekszünk, megfutamíthatjuk őket.

Csak óvatosan! Csapdához, méreghez, elhullott kártevőhöz gumikesztyűben nyúljunk, hogy ne kerüljön a kezünkre vegyszer vagy kórokozó. A kesztyűt utána rögtön dobjuk ki.
Kártevők a házban

Helyzetkép

 • Mire észrevesszük a betolakodók által okozott kárt, rendszerint már százával, olykor ezrével nyü­zsögnek otthonunkban. Azonnal cselekedjünk, amint a jelenlétükre utaló jeleket felfedezzük.
 • Ha nem boldogulunk egyedül, hívjunk segítséget. Az interneten számtalan megbízható cég hirdeti magát. Tevékenységük folytatására az ÁNTSZ ad engedélyt.

Teendők

Egér és patkány

 1. Előzzük meg a bajt! Rendszeresen és alaposan taka­rítsunk mindenütt. Tartsuk az élelmiszereket fedett edényben, ne hagyjuk nyitva a szemetest, kukát. A kerti komposzthalomra ne dobáljunk ételmaradékot.
 2. Helyezzünk ki csapdát! Tegyünk mérgezett csalit (pél­dául fokhagymás kolbászt, szalonnát vagy belsőséget) a rugós egér- és patkányfogó csapdákba, melyeket mindig úgy rakjunk ki, hogy házi kedvencünk vagy gyermekünk ne tudja piszkálni. Ha kevés csapdát vagy csalit helyezünk ki, aligha szabadulunk meg egyhamar a rágcsálóktól.
 3. Járjunk túl az eszükön! Az egér a fal mellett oson, tegyük a csapdákat az útjába. A patkány óvatos állat, mindent kerül, ami új. Ezért először egy héten át helyezzünk csalit a csapdákba, de rugójukat még ne húzzuk fel. Így később az élesre állított csapdát az állatok etetőhelynek nézik, és egyszerűen bele­sétálnak.
Vigyázz! A patkány vizelete, ürüléke és a szőrében élősködő bol­hák sokféle kórt terjesztenek. Ezek közül csupán egy, a leptospirózis (weil-kór), amely súlyos betegség, akár végzetes is lehet. A patkány, az egér és a csótány étel­mérgezést okozó szalmonellát is továbbadhat.

Csótány

 1. Előzzük meg a bajt! Rendszeresen mossuk ki és tart­suk lecsukva a szemetest és a kukát. Ne dobáljunk ételmaradékot a kerti komposzthalomra. Ne maradjon morzsa a konyhapulton, az étkezőasztal körül, a konyhakövön. Mindig söpörjük össze a faleveleket és más szerves hulladékokat. A nyirkos helyiségeket gyakran szellőztessük, a vízvezetékek, lefolyók, csapok esetleg szivárgó tömítéseit javítsuk meg.
 2. Zárjuk el az útjukat! Dugaszoljuk be a fal réseit, hézagait (minden ajtó- és ablakkeret mellett, továbbá a csővezetékek körül). Használjunk irtószert. Ha már nagy számban megtelepedtek a kártevők otthonunk­ban, hívjuk ki a rovarirtókat. Társasházban csak akkor várhatunk érdemi javulást, ha a kártevő-mentesítést az egész épületben többször is elvégzik.

Múzeumbogár

 1. Szabaduljunk meg a menthetetlen holmiktól! Az erősen megrágott, tönkrement ruhákat dobjuk ki.
 2. Takarítsunk! A meg használható szőnyeget, falikárpitot, bútorszövetet alaposan porszívózzuk ki, majd hajít­suk ki a porzsákot. A szőnyeget adjuk vegytisztítóba.

Bolha

 1. Ne engedjük, hogy bolhák telepedjenek meg állataink bundájában! Kis kedvenceink almát rendszeresen taka­rítsuk, porszívózzuk ki (és utána dobjuk ki a porzsákot). Rongyaikat mossuk ki forró szappanos vízben.
 2. Kezeljük a bolhás állatot! Kérjük ki az állatorvos taná­csát, mi a bolhák kiirtásának és távol tartásának leg­jobb módja. A legtöbb bolhairtó kutyánál és macskánál is alkalmazható. Ha nem, a gyártó mindig feltünteti a csomagoláson a tiltást, amit vegyünk figyelembe.
 3. Bolhás ember: Erős fertőzöttség esetén kérjük szak­ember segítségét.

Darázs

 1. Számoljuk fel a fészküket! A kisebb fészkek felszámo­lásához viseljünk kesztyűt és védőmaszkot, mert a darázscsípés súlyos allergiás rohamot válthat ki! Nagy fészek vagy lódarázsfészek elpusztításához hívjunk szakembert. Veszély esetén a darazsak olyan illatanya­got bocsátanak ki, amelytől a többi darázs megvadul.
 2. Fújjuk be! A fészek nyílását vagy az egész fészket fújjuk be megfelelő rovarirtó sprayjel.

Hangya

 1. Vágjuk el az útjukat! Szórjunk a hangyák útvonalára hangyairtót a használati utasítás szerint. A bolyt ne bántsuk, mivel Magyarországon a fészeképítő hangya­fajok fészke védett.
 2. Legyünk óvatosak! Ha kisgyerek vagy kutya-macska van a háznál, inkább ne alkalmazzunk hangyairtó port, mert nem biztonságos.