Teendők vészhelyzet esetén

Denevér, madár a lakásban! Mit tegyünk?

Az otthonunkba tévedt madár, denevér ijedelmet kelt, így érthető, hogy igyekszünk minden lehet­séges módon kitessékelni. Jobb azonban, ha nem kapkodunk, és megfontoltan cselekszünk, így elkerülhetjük, hogy a rémülten verdeső állat megsérüljön és kárt tegyen a berendezésben. Ha van kutyánk vagy macskánk, tartsuk távol az alkalmi látogatótól.

Teendők

Denevér a lakásban

 1. Segítsünk az állatnak! A denevér csak este kel szárnyra, ezért oltsuk le a villanyokat. Ezután nyissunk ki minden ablakot, ajtót.
 2. Fogjuk be! Ha a denevér nem hajlandó kimenni, húzzunk kesztyűt. Borítsunk az állatra cipősdobozt, majd csúsztassuk alá a fedelét. Inkább ne fogjuk meg, mivel a denevérek harapásukkal betegségeket, többek között veszettséget terjesztenek. Rakjunk a dobozba rongyot meg egy kis tálban (pl. befőttesüveg fedelében) vizet. A denevér bebújik a rongyba, és estig ott alszik.
 3. Engedjük szabadon! Alkonyat után tegyük ki a dobozt a teteje nélkül másfél méter magasra, hogy a portyázó ragadozók ne találják meg.

Madár a lakásbanMadár a lakásban

 1. Legyünk óvatosak! Maradjunk távol a madártól, mert ha közelítünk hozzá, még jobban megijed, és összevissza repdes. Húzzuk be a függönyöket, vagy takarjuk le valamivel az ablakokat, nehogy nekik repüljön.
 2. Tessékeljük ki! Csukjuk be a helyiség belső ajtajait, a szabadba nyílókat és a legnagyobb ablakot pedig tár­juk ki. A madár elindul a fény felé, és kiröpül.
 3. Fogjuk el! Ha nincs megfelelő kijárat, vagy a madár nem hajlandó kimenni, sötétítsük el a szobát. Dobjunk lepedőt az állatra, vigyük ki, és eresszük szabadon.

Tippek a megelőzésre

Denevér

 • Többnyire a fiatal, repülésben tapasztalatlan denevér téved a házba. Nyári éjszakákon a nagy ablakokat, erkélyajtókat legföljebb résnyire hagy­juk nyitva, vagy tegyünk fel szúnyoghálót.
 • A padláson tanyázó fiatal denevér a legkisebb résen is bepottyanhat a lakásba. Ügyeljünk rá, hogy a padlásfeljáró ajtaja jól zárjon, ne legyenek rések a csővezetékek, elektromos kábelek jára­taiban, valamint a mennyezetburkoló elemek között.

Madár

 • A madár a nyitott ajtón is berepülhet. Akasszunk az ajtókeretbe szúnyoghálót, bambusz­függönyt, légyriasztó nejloncsíkokat.
 • A macska szívesen hoz a házba madarat, hogy a zsákmánnyal büszkélkedjen. Függesszünk az állat nyakörvére kis csengettyűt, így a madár észreveszi, hogy ellenség közeledik, és nem kell a szárnyas trófeával bajlódnunk.
 • Szereljünk hálót a kéményre, hogy ne essen bele madár.
Egyéb veszély! Madarat ne csalogassunk élelemmel vagy vízzel, mert úgy meg van rémülve, hogy rá sem hederít. A sérült álla­tot vigyük állatorvoshoz, állatkertbe vagy madármenhely­re. A nemzeti parkoktól vagy a magyar madártani és természetvédelmi egyesülettől is kérhetünk segítséget.