Vakolat

Szilikongyanták tulajdonságai és felhasználása kötőanyagként

Ha kémiailag tekintjük őket, akkor a szilikongyanták valahová a tisztán szervetlen és a tisztán szerves anyagok közé sorolhatók. A szilikonok polimer alapvegyületek, amelyeknek a kvarcból álló alap­váza a maradék vegyértékeken szénhidrogén-cso­portokat köt meg. A legtöbb szilikon jó elektromos szigetelő, ellenálló oxidálószerekkel és savakkal szemben. Továbbá a szilikonok taszítják a vizet. Ez a tulajdonságuk arra vezethető vissza, hogy a szilikonok az épületelemeken és a kapillárisokban, ill. a pórusok falain lerakódnak.

Míg a szilikonok szervetlen részei megkötődnek, szintén szervetlen építőanyagok, az egyéb szerves részek ún. moleku­lakefét képeznek, megváltoztatva ezzel az esetle­gesen előforduló víz határfelületi feszültségét, így tehát a felület taszítani fogja a vizet. A szilikonnal kezelt építőanyagok víztaszítása (hidrofób jellege) tehát nem a pórusok elzárása miatt van, mint más filmképző anyagok esetében, hanem azért jön létre, mert lecsökken a nedvesíthetőség.

Szilikonok felhasználásának fejlődése

A kezdetben az építőanyagok impregnálására használt szilikonok reakcióba lépnek többi között a szénsavval is, és a reakcióban reaktív köztes ve­gyület, szilanol képződik, amely akár az alkalikus építőanyaggal, akár önmagával reakcióba lépve szilikongyantát képez. Így már az 50-es években használtak direkt módon szilikongyantákat az épí­tőanyagok impregnálására úgy, hogy csak fizikai száradásos folyamat ment végbe.

A polimerizációs technika fejlődésével a 70-es években lehetővé vált, hogy olyan szilikongyantákat állítsanak elő, amelyek hosszabb alkilcsoportokat tartalmaznak, így jelentős mértékben javult a szilikongyanta-oldatok lúgálló­sága és a víztaszítás mértéke is nagymértékben nö­vekedett.

Ennek a fejlesztésnek az alapján már csak kis lépés volt az olyan szilikongyanta-diszperziók előállítása, amelyek alkalmazhatók festékek és vako­latok kötőanyagaként. Mára már ezeken túl kínálnak szilikongyantákat klasszikus épületvédelemhez, impregnáló- és hidrofobizálószereket, adalékanya­gokat, tömítőanyagokat stb.

Műemlékvédelem szilikonokkal

A szilikonok kimagasló mértékben ellenállnak az UV-fénynek és más idő­járási hatásoknak, ezért a szilikonbázisú építőanya­gokat és bevonatokat általánosságban ott részesítik előnyben, ahol szükséges a jó minőség, ami kivédi az agresszív hatásokat.

Ezenkívül a szilikongyanta­bázisú épületvédő szerek az elmúlt években igencsak elterjedtek a műemlékvédelemben és a régi épületek felújításánál. Ennek oka a nagy ellenálló képesség és időjárásállóság mellett az, hogy a szilikongyantáknak szinte optimális épületfizikai tulajdonságaik vannak: jól tapadnak az ásványi alapfelületekhez, és nem gátolják a vízgőzdiffuziót.