Szobafestés-tapétázás tudástár

Diszperziós kötőanyagok és festékek tulajdonságai

A vizes diszperziós kötőanyagok vízben parányi részecskékre eloszlatott (diszpergált) vízben nem oldódó műanyagok. Az eloszlatott részecskék kiülepedését, összetapadását segédanyagok (eloszlatószerek = emulgeátorok, stabilizátorok stb.) akadályozzák meg, és tartják lebegő állapotban a finoman eloszlatott kötőanyagot.

Leggyakrabban polimerizációs gyanták (kismolekulájú monomerekből lánc­reakcióban melléktermék nélkül előállított nagy molekulájú polimerek) vizes diszperziót használjuk. A vizes műanyag-diszperziós festékek, többek között beltéri falfestékek készítéséhez hasz­nálatos kötőanyagok egyik legfontosabb csoportját képezik az akrilsav és a metakrilsav-észter polimer diszperziók.

Néhány fontosabb diszperzió-típus és alkalmazása:

Diszperziós kötőanyagTipikus alkalmazási területek
Sztirol-akrilát polimerekKül- és beltéri falfestékek, glettanyagok
Akrilát polimerekHomlokzat-, lábazat-, palafestékek, fafestékek
Metakrilát polimerekImpregnáló alapozók, homlokzatfestékek
Vinil-acetát polimerekBeltéri ragasztók
Poliuretán polimerekParkettalakkok

A vizes diszperziós termékek fagyra érzékenyek, és általában +5 °C vagy a gyártó által megadott minimális alkalmazási hőmérséklet alatt nem szabad felhasználni őket. Az akrilát, sztirol-akrilát és metakrilát polimer diszperziók kiválóan tapadnak ásványi alapokra, a polietilén és polipropilén kivételével a legtöbb műanyagra, horganyzott és alumíniumfelületekre, fára és rozsdagátló alapozóval bevont vas- és acélfelületekre.

Mint el nem szappanosítható lúgálló kötőanyagok alkalmasak lúgos kémhatású alapfelületek (beton, mész- és cementvakolatok, mészfesték bevonatok stb.) bevonására. Ezen alaptulajdonságaik alapján a diszperziós kötőanyagok sok fontos termékcsoport kötőanyagai.

Beltéri diszperziós falfestékek

Minőségüket a kötőanyag-tartalom lényegesen befolyásolja. Csekély kötőanyag-tartalom esetén a bevonat nem mosásálló, viszont rendkívül páraáteresztő és matt. A kötőanyag-tartalom emelkedésével a bevonat selyemmatt, selyemfényű vagy fényes, illetve mosásálló vagy súrolásálló. Legelterjedtebben a matt falfestékeket használják, amelyek lehetnek nem mosásállóak, mosásállóak és súrolásállóak is. Mosásálló a bevonat, ha legalább 1000, és súrolásálló ha legalább 5000 súrolási ciklusnak (1 ciklus = a súrolókefe egy oda vissza mozgása) megfelelő terhelést kibír.

Európa több országában jelölik a beltéri falfestékek fényességi és mosásállósági fokozatát a termék csomagolásán: M = matt, SM = selyemmatt, SG = selyemfényű, G = fényes, W = mosás¬álló, S = súrolásálló. A magyar termékeken a mosásállósági fokozat nincs minden esetben feltüntetve, de egy egyszerű próbával ellenőrizhetjük azt. Cseppentsünk 1-2 csepp falfestéket üveglapra, hagyjuk megszáradni, és utána vizes ruhadarabbal dörzsölve próbáljuk eltávolítani. Minél nehezebben sikerül, an­nál mosásállóbb a festék.

Kültéri diszperziós homlokzatfestékek

Az épületek kültéri falainak, homlokzatának festése időjárásálló kültéri bevonatokat igényel, ezért kötőanyag tartalmuk magasabb a beltéri falfestékekénél. Jó fényállóságú, lúgálló akrilát polimer diszperziókat használnak, a bevonat vízálló, védi a falat a csapadékok behatolásától, ugyanakkor páraáteresztő. A magas kötőanyag-­tartalom következtében kiválóan tapadnak betonhoz, vakolathoz, horgany­lemezhez. Egyedülállóan magas kötőanyag tartalommal a hőszigetelő festékek rendelkeznek, melynek következtében a hőszigetelésen kívül rendkívül tartós bevonatot is képeznek.

Diszperziós impregnáló alapozók

Pigmentet, töltőanyagok nem tartalmazó kötőanyag diszperziók, amelyek rendkí­vül finom eloszlású műanyagot tartalmaznak. A rendkívül finom eloszlás miatt a fehér diszperzió kékes tónusú. Mélyen behatolnak a beton, vagy a vakolat pórusaiba, lecsökkentik a felület szívóképességét, a sovány vakolatokat erősítik, a homlokzatfes­tékek, falfestékek tapadását, tartósságát javítják.

Kül- és beltéri diszperziós glettanyagok

A kültéri glettanyagok több, a beltéri kevesebb diszperziós kötőanyagot tartalma­zó vakolatkitöltő termékek a lyukak, repedések, felületi egyenetlenségek kijavítására. A mélyedésglettek nagyobb, akár 1-2 cm-es vastagságban is alkalmazhatók, a felületi glettek pedig csak vékonyabb, 1-5 mm-es rétegben.

Diszperziós strukturált falfestékek, effektbevonatok

Nem sima bevonatot adó termékek, amelyeknél a felület simaságát különféle ha­tást keltő, dombormintázatot adó adalékokkal (durva szemcsék, fonaldarabok, gumi­pikkelyek stb.) törik meg. Fűrészpor-adalékolással olyan felületi struktúra érhető el, amely a rusztikus tapétákra hasonlít (folyékony tapéta).

Diszperziós falazúrok, alapozó- és átvonófestékek fafelületre

Tiszta akrilátgyanta diszperziós kötőanyagokkal fafelületre való lazúrfestékek, alapozó- és átvonófestékek, fatapaszok is készíthetők. A hagyományos oldószeres ter­mékekhez képest gyorsan száradnak, nem sárgulnak, de magasfényű és kiválóan elte­rült bevonat csak nehezen érhető el általuk.

Diszperziós tetőjavító bevonóanyagok, palafestékek

Magas kötőanyag-tartalmú, az összefüggő film kialakítása érdekében speciális lágyítókat, adalékokat tartalmazó bevonóanyagok, amelyek vízzáró réteget ké­peznek.

Diszperziós ragasztóanyagok

Az erősítőszövetek, az üvegszálas tapéta, a szőnyegpadló, a PVC-padló, a parket­ta és a csempék ragasztására alkalmas diszperziós ragasztóanyagok polivinil-acetát diszperziós kötőanyagot tartalmaznak, és rendkívül nagy ragasztási szilárdságot biz­tosítanak.

Műanyag vakolatok

A diszperziós kötőanyagok, a festékpigmentek mellett durva töltőanyagokat, így kvarcot és 1-3 mm, sőt nagyobb átmérőjű szilárd műanyag granulátumot tartalmaz­nak, belső falakhoz és homlokzatokhoz, valamint szilárd, tapadós alapvakolatokhoz használatosak. A szemcsenagyság és a felhordás módja szerint különböző felületi struktúrájú vakolatok érhetők el.