Allergiamentes otthon

Allergia kedvenceinkre – Kutya és macska otthonunkban

Állatbarátként sokan tartunk otthon kutyát vagy macskát, és gyakran nem is gondoljuk, hogy allergiás tüneteink mögött éppen a kis kedvenc áll. Nem ritka, hogy a lakásban tartott állatok okozzák az asztmát, a visszatérő náthát, vagy a rendkívül kellemetlen kötőhártya-gyulladást. Azonban nem csak a leginkább népszerű háziállatokkal kapcsolatban merülhet fel ez a probléma, hanem a madarak, patkányok, nyulak, hörcsögök vagy az akár háziállatként is tartott egerek szintén felelőssé tehetőek a panaszokért. Bár az allergiás megbetegedésekért a legtöbbször a négy fal közötti tényezők okolhatóak, de a szabadban tartott lovak, csirkék, kacsák és libák szőrére, tollára is lehetünk érzékenyek.

Macska

 

S hogy mégis mi okozza a tüneteket? A tapasztalatok szerint a hámpikkelyben, a nyálban, a vizeletben, és a szőrben megtalálható allergének bizonyulnak bűnösnek. Ezek könnyedén hozzátapadnak a ruházathoz, s így bekerülhetnek a lakás olyan helyiségeibe is, ahová egyébként az állat nem bejáratos. Sokan ismerjük azt a jelenséget, amikor az allergiás vendég akkor is érzékennyé válik az állat jelenlétére, ha a kis kedvencet a vendégség idejére kifejezetten máshol tartjuk.

Asztma?

Kutatások bebizonyították, hogy a gyermekkori asztma kialakulásában szerepet játszik a macskatartás. Azoknak a gyermekeknek a körében nyolcvan százalékban megjelent az asztma, akiknek születésükkor vagy az első életévük alatt macska is élt a lakásban. Ugyan asztma másoknál is kialakulhat, de a macskatartásban nem érintett családok gyermekeinek negyven százalékában fordul elő kutatások szerint a betegség.

Macskaallergia

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az asztmások körülbelül negyven százaléka érzékeny a macskaszőrre. Egyértelműen állítható tehát, hogy a doromboló négylábú a leggyakrabban allergiát okozó háziállat. Az allergének a bársonytalpú kedvenc nyálában, könny- és faggyúmirigyeiben találhatóak meg. Ahogyan mosakszik, úgy az allergének szőrére kerülnek, majd onnan száradás után a levegőbe. Mivel a szintén gyakran allergiát okozó poratkánál kisebb és könnyebb a macska által terjesztett allergén, így rendkívül könnyen terjed a lakásban, és súlyánál fogva sokáig a levegőben is marad.

Macska a szobában

Míg a szabadba kijáró macskák csak időnként tartózkodnak a négy fal között, addig a szobacicák életük egészét a lakásban élik. Nem véletlen, hogy esetükben az allergének száma ötször több lehet. A könnyen belélegezhető részecskék már szinte pár perccel a macskával való kapcsolatba lépés után éreztetik a tüneteket. Nem ritka az sem, hogy ha macskával osztjuk meg otthonunkat, az erre érzékenyek akkor is tüneteket produkálnak, ha csak olyan helyiségbe lépnek, ahol cica szokta mindennapjait tölteni.

Sajnos tény, hogy a macska bundájáról a levegőbe kerülő allergének megtapadnak a falakon, a bútorok, a szőnyegen és a lakástextíliákban, s onnan rendkívül nehéz letakarítani azokat. Ha a cica már nincs a lakásban, még utána hónapokkal is kimutathatóak az allergének. Éppen ezért fontos, hogy ha lakást vásárol, vagy albérletet vált, költözés előtt minden esetben törölje át a falakat, valamint mosson ki minden textíliát. Rendszeres, alapos takarítással csökkenthető a lakásban jelen levő allergének száma.

Kutyaallergia

Bár a kutyaallergia ritkábban fordul elő, mint a macskák okozta probléma, de így is tény, hogy a kutyát tartó háztartások negyven százalékában jelen van a levegőben az allergén. Főként a nyállal, vizelettel és hámpikkelyekkel kerül oda, és okoz allergiás megbetegedést.

Kutya

Vendégségbe érkezve hiába barátságos a kutya, ha tudjuk magunkról, hogy allergiásak vagyunk, akkor ne engedjük a nyelvét a közelünkbe. Vannak olyan betegek, akik arról számolnak be, hogy csak bizonyos kutyafajták esetében tapasztalják a tüneteket. Előfordulhat tehát, hogy az egyes fajták más és más jellegű allergéneket bocsátanak ki, s ettől függően alakul ki rájuk érzékenység.

Allergia más állatokra

Főként a nyálra és a vizeletre érdemes figyelni a hörcsögök, tengerimalacok, patkányok, egerek és nyulak esetében. Mivel a rágcsálók vizeletében protein van, az megszáradva a levegőbe kerül, és allergiát okozhat. A szőr és a lehulló bőrdarabkák szintén kockázati tényezőnek számítanak.

A madarak is veszélyesek lehetnek!

Hasonlóan a kutyáéhoz, a tehén és a ló hámpikkelye is veszélyeket hordoz magában. Nincs ez másként a madarak esetében sem, melyeknek tollai atkákkal, virágporral és penésszel szennyezettek. Fontos információ, hogy a törpepapagáj proteint tartalmazó ürüléke a levegőbe kerülve fulladást és intenzív köhögést okozhat. Bár a tünetek enyhén kezdődnek, de súlyos végkifejlet is lehet belőle.

Allergia haleledelre

A bundás, tollas állatok allergénjeire érzékenyek úgy gondolhatják, hogy a halak biztosan nem hordoznak semmilyen veszélyt magukban. Ez azonban nem így van! Létezik az úgynevezett hangyatojás allergia, mely tulajdonképpen a haleledelre való allergiával azonos. Az akváriumok környéke ráadásul nedvességgel telített terület, ahol melegágy képződhet a penészgombáknak. A szürkés foltokból a levegőbe kerülő spórák szintén allergiás megbetegedést válthatnak ki.

Mi a teendő a háziállat-allergének ellen?

  • Ha van rá lehetőség, akkor ne osszuk meg otthonunkat állatokkal.
  • Amennyiben kertes házban élünk, úgy a négylábúak helye a kertben van. Ha ez nem megoldható, akkor a négy fal között maximum a padlós, könnyen tisztítható helyiségekbe legyen bejárásuk.
  • A hálószobától tartsuk távol kedvenceinket.
  • Legjobb, ha legalább hetente egyszer meg tudjuk fürdeni az állatot, hiszen ennek köszönhetően a bundájáról eltávolíthatóak az allergének.
  • A rendszeres és alapos porszívózás elmaradhatatlan. A HEPA szűrő mellett érdemes dupla porzsákot használni, így az allergének visszaszivárgását megelőzhetjük.
  • A szőnyegpadló helyett alkalmazzunk PVC-t, járólapot, linóleumot.
  • Fontos, hogy a heverőket, díványokat, kárpitozott székeket legalább hetente egyszer takarítsuk és porszívózzuk át.