Allergiamentes otthon

Penészallergia – Az otthonában megbúvó allergén

Ha allergiás megbetegedésekről van szó, akkor a kiváltó okok sok esetben a négy fal között keresendőek. Különösen gyakran okoznak problémát a penészgombák, amelyek kifejezetten a nedves, meleg, rosszul szellőző és korábban helytelenül penészmentesített helyeken vannak jelen.

Milyen környezet kedvez a penészgombának?

A penészgombának elsősorban vízre van szüksége, így gyakran előfordul az olyan helyeken, ahol a pára lecsapódott a hideg falfelületeken. Az ingatlanban a beázások, a magas páratartalom és a szivárgó csövek környéke különösen kedveznek a szürkés-feketés foltok megjelenésének. Tipikusan ilyen helyiségek a fürdőszoba és a konyha, ahol rendszerint magasabb a levegő páratartalma a normálisnál. A főzéssel, fürdéssel, mosással és teregetéssel rengeteg nedvesség kerül a levegőbe, melytől mindenképpen érdemes megszabadulni.

Naponta többször ajánlott kereszthuzattal szellőztetni, de a megfelelő hőszigetelés is nagyon fontos. Előfordulhat, hogy nem csak a falak érintettek, hanem a penész már megjelenik használati tárgyainkon, lakástextíliáinkon és az élelmiszereken is.

Milyen fajtáit ismerjük a penészgombának?

Ha a levegő relatív páratartalma meghaladja a hetven százalékot, akkor kiváló feltételek teremtődnek az Aspergillus és a Penicillium gombák szaporodásához. Főként a nedves falak és a sarkok lakója az Aspergillus. Ez a gombafajta festékkel, tapétával, porral táplálkozik.

Penész - nagyításban

A Penicillium elsősorban a „kék” sajtok gyártásának kapcsán vált ismertté, de a tartósított ételekben, a sajtokban és a kenyerekben is előfordul. Bár a név azonos, de e gombák semmilyen téren nem kapcsolódnak a penicillin gyógyszerallergiához.

Fontos tudni, hogy a kültéri penészgombák is bekerülhetnek az ingatlan helyiségeibe, ahol aztán kedvező körülményekre lelve szaporodásnak indulnak, és allergiás megbetegedést okoznak.

A penészfoltokból a levegőbe került spórák egy ideig lebegnek, majd a szőnyegekben lerakódnak. Takarítás, közlekedés vagy porszívózás során felkavarodnak, és ismételten a légutakba kerülnek. Ha allergiás megbetegedésben szenvedünk, akkor a takarítást célszerű családtagjainkra bízni, hiszen a spórák koncentrációjának megemelkedése rossz hatással van az állapotra.

Segít vagy ront a helyzeten a légkondicionálás?

A nyári hónapok tikkasztó forrósága sok esetben elviselhetetlen légkondicionálás nélkül. A készülék nem csak lehűti a levegőt, de csökkenti annak páratartalmát, s a gombaspórák is kiszűrhetőek használatával.

Fontos azonban tudni, hogy csak megfelelő karbantartás mellett bizonyul hasznosnak a klíma használata. A rendszerben megrekedt víz penészesedéshez vezethet, s ha a penész egyszer bekerült  a rendszerbe, akkor folyamatosan tüneteket produkál az érintetteknél. Annak érdekében tehát, hogy a légkondi egészségünket szolgálja, a rendszeres tisztítás és karbantartás nélkülözhetetlen.

Penészgomba-allergén veszélye a szabadban

A szabadban is allergiás megbetegedést okozhat a penész!

A penészgomba spórák nem csak az ingatlanon belül, de azon kívül is megtalálhatóak. A koncentráció évszaktól függ, így késő nyáron és kora ősszel a legmagasabb az.

Főként rothadó vegetációkon fordulnak elő a Clodasporium és az Altemaria fajok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek ritkábban vezetnek allergiás megbetegedéshez, mint a füvek és fák pollenje. A legjellemzőbb tünetek a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés, az orrdugulás és a könnyezés.

Hogyan csökkenthető a penészgombák spóráinak száma?

Hogyan csökkentsük a penészgomba spórák számát?

Figyeljünk oda a penészesedés jeleire a tusolóban és azokra a sötét, nedves helyekre otthonunkban, ahol rossz a szellőzés és külső fallal határoltak!

  • A gombaölő szerek és klóros tisztítószerek ajánlottak a penész által gyakran érintett területekre a konyhába, a tusolóba, az ablakpárkányokra.
  • Akár páraelszívó berendezést is érdemes az olyan helyiségekben használni, ahol nagy a páratartalom, vagy nincs mód szellőztetni.
  • A csatornák és ereszek rendszeres tisztításával elkerülhető a beázás és a nedves foltok kialakulása.
  • Fontos az ablakkeretek megfelelő szigetelése. Ha a keret rothadt, akkor mindenképpen szükséges a csere.
  • Ügyeljünk a kifogástalan szigetelésre.
  • Ne várjuk meg, míg a gyümölcsök, ételek romlani kezdenek, inkább használjuk fel azokat időben, vagy dobjuk ki őket.