Allergiamentes otthon

Az anaphylaxia kezelése

Az anaphylaxia olyan rendkívül kóros ál­lapot, amely esetében az egyetlen hasz­nálható kezelési mód a kiváltó allergén azonosítása és a lehető legszigorúbb ke­rülése. Olyannyira akut állapot, hogy ha – bármi okból kifolyólag – a teljes elke­rülés nem lehetséges, vagy előfordulhat véletlen találkozás az allergénnel, minden anaphylaxiában szenvedőt fel kell szerel­ni egy előkészített, önkezelésre alkalmas adrenalininjekcióval, és tájékoztatni kell annak használatáról.

Kezelés

Az anaphylaxia kezelésében az adre­nalinnak van a legfontosabb szerepe. A betegeknek állandóan maguknál kell tar­taniuk, hiszen az adrenalin gyors haszná­lata életmentő lehet.

A kezelés kiválasztása

Az allergiás betegségek kezelésének alapja, hogy megpróbáljuk elkerülni az allergéneket. Ez jobb, mind a gyógy­szeres terápiánál (farmakoterápia), mind a deszenzibilizációnál (immunte­rápia). Pollenallergia esetén (különö­sen szénanáthánál) ez nyilvánvalóan elég nehéz, de vannak olyan óvintéz­kedések, amelyeket megtehetünk, hogy kevésbé legyünk kitéve a virág-porallergéneknek.

A klasszikus szénanátha kórmeg­határozása történhet akár tisztán kórtörténet alapján is, mivel a tünetek megjelenési ideje és idényjellege révén az allergiatesztek szükségtele­nek lehetnek. Más allergiák esetében, különösen az egész évben tartó (perenniális) allergiáknál, fontos a teszt elvégzése az allergiás hajlamok beazonosítására. Fölösleges lenne például külön erőfeszítéseket tenni a házi poratkák elkerülésére, ha a hát­térben nem húzódik meg házi por­atka allergia. Szükségesek tehát az allergiatesz­tek, mielőtt megtervezzük az allergén-kerülési stratégiát.