Betonozás

Mi a kizsaluzás folyamata? [SZAKÉRTŐ]

A zsaluzatot meglazítani (kizsaluzni) csak azt követően szabad, hogy a beton már eléri a tervrajzban feltüntetett szilárdságot. Ehhez szükséges a szakember ítélete, aki a beton külalakja, a szög beverésekor tanúsított ellenállása, és a kalapáccsal való kopogtatás során adott hang tisztasága alapján engedélyezi vagy sem a zsaluzat eltávolítását. A 8. táblázat irányadó adatokat közöl a kizsaluzás megkezdésére, ezek alapján hozzávetőlegesen meg lehet állapítani, mikor lehet eltávolítani a zsaluzatot.

8. táblázat. Irányadó időtartamok az egyes betonszerkezetek kizsaluzásának megkezdéséhez, napokban

A felhasznált portland-cement osztályaBetonlemezek, falak oldalsó zsaluzataOszlopokVasbeton lemezek 2,5 m fesz-távigVasbeton lemezek és más beton-szerkezetek 10 m fesz-távigEgyéb beton-szerkezetek 10 m fesz-távon felül
32,541010--
42,53771421
52,537777

Ha az építkezőt semmi sem sürgeti, jobb várni a kizsaluzással. A túl korai kizsaluzás és a teljesen meg nem szilárdult betonszerkezet megterhelése lemezeknél később nagyobb meghajlásokat, repedéseket okozhat betonlapok, betongerendák esetében a beton utólagos alakváltozásának következtében. Ha az időközben váratlanul jött rossz időjárás – például hideg – miatt kételkedünk a szerkezet szilárdságában, jobb szilárdságvizsgálatot kérni. A szilárdságot roncsolás mentes módszerekkel (pl. Schmidt-féle keménységmérővel) közvetlenül az építkezésen, vagy a betonból vett minta alapján laboratóriumi mérésekkel állapíthatják meg.

A szilárdságmérés roncsolásmentes módszerekkel nem kerül sokba, és megszabadít bennünket a kétségektől, illetve a szerkezet hibáinak kijavítására fordított későbbi nagyobb kiadásoktól. Az építtető az említett vizsgálatokat akkor is megrendelheti, ha olyan a betonszerkezet szilárdságában kételkedik, amelyet építővállalattal készített.

A kizsaluzást a függőleges szerkezetekkel kezdjük, előbb a falak, oszlopok, betongerendák oldalsó zsaluzatát távolítjuk el. Meg kell lazítani a dróttal rögzített hevedereket, a támaszokat és végül eltávolíthatjuk a zsaluzat héját. A munka során jó hasznát vehetjük egy speciális feszítővasnak.

A kizsaluzást segítő speciális

66. ábra. A kizsaluzást segítő speciális feszítővas

A szegezett heveder eltávolítása

67. ábra. A szegezett heveder eltávolítása

Ezzel nemcsak a zsaluzat egyes elemeit tudjuk meglazítani, hanem a szögeket is ki tudjuk húzni. A kizsaluzást óvatosan kell végezni, nehogy a beton felszíne megsérüljön.

A heveder megemelése

68. ábra. A heveder megemelése

Szeghúzás a speciális feszítővassal

69. ábra. Szeghúzás a speciális feszítővassal

Utolsó lépésként a vízszintes tartószerkezetek zsaluzatát távolítjuk el. Amennyiben lehetséges, az ékeket az egyes alátámasztó oszlopok alól egyszerre ütjük ki, ezzel megsüllyed az egész alátámasztó szerkezet, általában az alsó zsaluelemekkel együtt. Ha az alsó zsaluelemek néhány helyen hozzáragadtak a betonszerkezethez, akkor azokat óvatos kalapácsütésekkel lazítjuk meg. A lazítás során nem üthetünk teljes erővel, mert károsítanánk a beton felületét. A födém kizsaluzása a legveszélyesebb folyamat, nagyon óvatosan végezzük, minden biztonsági előírás betartásával (bőr munkakesztyű, védősisak), hogy a zsaluzat esetlegesen lehulló részei ne okozhassanak sérülést!