Építkezés

Fa raklapok újrafelhasználása lakberendezéshez (Infógrafika)

Tippek tároláshoz és lakberendezéshez

A fixer upper, azaz felújítási projektek és különböző lakberendezési inspirációk virágkorukat élik. Stílusok tekintetében elsősorban a farmhouse, azaz a vidéki ház, illetve a shabby chic, a kopottan elegáns az uralkodó irányzatok. A DIY projektek kedvelőinek száma pedig annál inkább gyarapaszik, minél több olyan ötlet lát napvilágot, amit tényleg könnyű megvalósítani alapvető kézügyességgel és olcsó alapanyagok beszerzésével, mint amilyen a fa raklapok.

A barkácsáruházakban, építkezéseken vagy akár a közeli élelmiszerüzlet raktárában sok raklap hever. Ezek a többnyire több mint egy tucat tömörfa deszkából készült alkalmatosságok kitűnő alapjai lehetnek bútoroknak és különböző lakberendezési tárgyaknak.

A raklap előkészítése!

Első lépésként fontos ellenőrizni, hogy a raklap vegyszerekkel kezelt fából készült-e. Ennek főként akkor van szerepe, ha növényágyat szeretnénk építeni belőle. Érdeklődjünk utána, hogy az adott raklapot használták-e veszélyes anyagok szállítására, amennyiben igen, inkább ne hozzuk el. Azonban, ha italokat, élelmiszert, bútort vagy más nem mérgező tárgyat szállítottak rajta, semmi akadálya annak, hogy felhasználjuk.

A raklapot szét kell szerelni ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele. Azaz, el kell belőle távolítani a szögeket, és le kell csiszolni az éleit is. Ehhez emelőrúd vagy feszítővas, kalapács és erős kéz kell. A deszkákat érdemes átmosni is szappanos vízzel.

Hogyan készítsük elő a raklapot

Asztalok különböző stílusokban

A raklapokból többféle stílusú asztalt is készíthetünk, de a faanyagot felhasználhatjuk a már szebb időket látott kerti bútorok felújításához is.

A raklap kitűnő asztallapnak, ha így használjuk fel, a barkácsáruházból szerezzünk be hozzá lábakat.

Először határozzuk meg, hogy pontosan mekkora asztalt szeretnénk, majd ennek megfelelően szabjuk méretre a lapokat. Tegyük őket sík felületre, az alsó részükön rögzítsük két párhuzamos 1″x 3″ deszkával, erős facsavarokkal.

Az asztal lábaihoz használhatunk csöveket, ha az ipari stílust kedveljük, retró hatást érhetünk el a hajtű lábakkal, de X-alakú, rusztikusabb hatású asztalt is készíthetünk 4″x 4″-es fadarabok felhasználásával. A tetejét színesre is festhetjük, de mindenképp kezeljük a fát, főleg, ha kültérre szánjuk.

Rusztikus-ipari stílusú íróasztal készítése raklapból

Ennek a projektnek az egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá szétszedni a raklapokat. Szintező segítségével húzzunk egy vonalat a megfelelő méretnél, majd a raklaprétegeket egy körfűrésszel egyenesen vágjuk át.

A kisebb darabból megmaradt fát felhasználhatjuk falburkolatnak 4” mérettel az ideális asztali magasság alatt. Tiplivel és csavarokkal rögzítsük a falra. Következő lépésben a lábakat erősítjük a raklap előlapjához. Majd az asztal hátsó részét helyezzük a fali támasz fölé és facsavarokkal rögzítsük. Ezzel el is készült a raklap-íróasztalunk!

Praktikus fali tárolók raklapból

Fali tároló

A raklap nem igényel nagy átalakítást ahhoz, hogy fali tárolóként használhassuk újra. A kisebb raklapokat lefesthetjük, beszínezhetjük, csavarokkal és tiplikkel rögzíteni tudjuk a falra, így akár könyvespolcot is készíthetünk belőlük a nappaliba vagy a gyerekszobába.

Nem csak könyvek, de tálak, edények tárolására is kitűnően alkalmas, ezért az étkezőben, a konyhában is jó szolgálatot tehet. Ha akasztókat szerelünk az elejére, a bögréket is dekoratívan tárolhatjuk rajta.

Akasszunk néhány raklapot egymás mellé a falra, és ügyeljünk arra, hogy a padlóval egy szintben legyenek. Ha szeretnénk, fessük le őket. Függőleges tárolóként használva nagyon praktikus a kerti szerszámok rendszerezéséhez. Akasztókat és kosarakat is szerelhetünk rá a kisebb eszközök számára, mint a kerti kesztyűk vagy a kisebb ásók.

Cipőtároló pad raklapból az előszobába

Cipőtároló pad raklapból az előszobába

Ehhez a projekthez több jó állapotú raklapra lesz szükség. Ahogyan az íróasztalnál, itt is határozzuk meg, hogy milyen mélységű cipőtároló padot szeretnénk készíteni. Figyeljünk rá, hogy ne akadályozza a bejárati ajtó nyitását, de elég mély legyen ahhoz, hogy rá lehessen ülni – 18” megfelelő lesz.

A raklapot csiszoljuk le és tisztítsuk meg, majd körfűrésszel vágjuk a raklapokat 18″-ra. A maradék faanyagot őrizzük meg!

Ha kezelni vagy színezni szeretnék a raklapot, most tegyük meg. Száradás után az egyik 18″-os raklapot tegyük a másik tetejére és facsavarokkal rögzítsük őket egymáshoz. Ugyanígy járjunk el a többivel is. Ha az összes raklapot egymásra tettük, a maradék deszkákat vágjuk le a pad mélységének megfelelő méretűre, és deszkázzuk be vele a pad tetejét. Ezt is színezhetjük, akár a pad alsó részével azonos, akár attól eltérő színűre.

Pakoljuk bele a cipőket a raklap alsó részeibe, a tetejére pedig tegyünk párnát. Fölé kerülhet akasztó is a kabátoknak.

A raklap nagyon sokféleképpen felhasználható a lakberendezésben, akár kültéren is. Ehhez a kreativitáson kívül nincs szükség egyébre, minthogy nyitott szemmel járjunk és minél több raklapot tudjunk beszerezni!

Munkánk közben és befejeztével pedig ne feledkezzünk meg a favédelemről se! Válasszunk olyan bevonatokat, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az általunk használt fa minél tovább lakhelyünk éke maradhasson. 

Forrás:
http://protektor-festek.hu/fa-raklapok-erteknovelo-ujrahasznositasa/