Építkezés

Így bánjunk a kézifűrésszel! (Infógrafika)

A kézifűrész egy gyors és igen praktikus eszköz, de csak annak a kezében, aki megfelelően tudja is használni. Ezzel kapcsolatban vannak olyan tipikus hibát, melyeket a legtöbben elkövetnek, főként azok, akik nem dolgoznak rendszeresen kézifűrésszel. A következőkben a kézifűrész használatának alapjait mutatjuk be, hogy azok is biztonságosan és hatékonyan használhassák, akik nem veszik nap mint nap kezükbe ezt a szerszámot.

A lényeg az élesség

Ahogyan a konyhában a késnél alapvető, hogy csak akkor tudunk vele dolgozni, ha éles, így van ez a kézifűrésszel is. A munka nem csak nehezebb egy életlen fűrésszel, de veszélyes is. Míg a régi fűrészek fogai élezhetőek voltak, addig az üzletekben ma kapható változatoknál a fogak már acélozottak, azaz temperáltak, így pedig utólag élezhetelenek. Egy ilyen fűrészt, ha életlenné válik, cserélni kell. Az új kézifűrészeket azonban szerencsére olcsón meg lehet vásárolni, jóval kevesebb pénzért, mint amennyiért a körfűrész vagy asztali fűrész alkatrészeit cserélhetjük.

A megfelelő fogás

Az élesség mellett a másik döntő tényező, hogy hogyan fogjuk a fűrészt. A megfelelő fogás azt jelenti, hogy a hüvelykujjunkkal és az utolsó három ujjunkkal körbevesszük a markolatot úgy, hogy a mutatóujjunk előrefelé, a markolat mellett pihen, mintha egy pisztolyt markolnánk. A kinyújtott ujj a biztosíték, hogy munka közben nem fordul el a fűrész és hogy egyenesen fűrészelhessünk.

A fogás kialakítása

A megfelelő fogás

A fűrészt erősen, mégis finoman kell tartanunk. Ha satuszerűen fogjuk, az alkar izmai megfeszülnek és elcsavarják a fogást, valamint a fűrészt is a helyes irányból, így nehezebb lesz egyenesen fűrészelni. Koncentráljunk az előre-hátra húzásokra, hogy ezeket egyenes vonalban végezzük. Bízzunk abban, hogy egy jó fűrészt vásároltunk, ami tudja a dolgát és maximális segítséget ad a hatékony használathoz.

A bevágás

A bevágás elvégzése a fűrészelés legfontosabb lépése. Általában a fűrészfogakat a deszka szélére teszik, majd gyorsan visszahúzzák a fűrészt, így egy kis vájatot alakítanak ki, ezzel indítják a vágást. Ez azonban rossz technika, hiszen a fűrész a fogak életlen oldalával távolítja el a fát, így pedig nehezebb irányítani a fűrészt. A jó technika, ha gyorsan és egyenesen fűrészelünk.

Ezt azzal kezdjük, hogy a domináns kezünket a deszka szélére tesszük, ujjainkat áthajlítjuk a szélén. Az ujjainkat tartsuk szorosan egymás mellett, a hüvelykujjunkat is, és mozgassuk közel a vágni kívánt vonalhoz. Hajtsuk le a fűrészt és intsük a lemezt a mutatóujjunk behajlított ujjpercéhez. Figyeljünk arra, hogy a fűrész fogait ne húzzuk az ujjunkhoz, nehogy megvágjuk magunkat. Az ujjpercünk érjen hozzá a lemezhez a fogak felett. Ez oldalirányú stabilitást ad a vágás megkezdésekor.

A bevágás elindítása

Tartsuk el a fogakat a deszka szélétől, majd indítsuk el a fűrészelést előre-hátra mozdulatokkal egy rövid, 3-4 hüvelykes pályán. Ezután lassan engedjük le a fogakat a fa felé. Az első érintkezés a fűrész és a fa között egy finom karcolás legyen. Ezután – mintha vezetés közben rálépnénk a gázra – engedjük a fűrészt egyre nagyobb mértékben a vágásba, növeljük a mozgás hosszát, míg ki nem alakítunk egy megfelelő bevágást. Ezután áthelyezhetjük a kezünket néhány centivel arrébb és gyorsabban mozgathatjuk a fűrészt.

A fűrész mozgatása a vágásban

Fontos, hogy hogyan fogjuk meg a fűrészt és hogyan indítsuk a vágást, de az egész mit sem ér, ha közben nem figyelünk oda a testünkre. A lényeg, hogy a fűrészelő karunk egyenes vonalban húzza ki a vállunkat, ami derékszöget tartson a munkával.

A deszkát helyezzük kényelmes magasságba. Egy térdig érő fűrészbak éppen megfelelő ehhez. Az egyik térdünket és a nem domináns kezünket helyezzük a deszkára. Ezzel növeljük a súlyt, amivel a deszkát a helyén tarthatjuk, a testünket pedig stabil hárompontos helyzetbe helyezhetjük. A nem domináns kezünkkel a fűrészlaphoz közel az előbb leírtak szerint mozdítsuk el a fejünket úgy, hogy ha lenézünk a fűrészlemezre a domináns szemünkkel, a fűrész az elrendezési vonallal legyen egy vonalban.

A fűrész mozgatása a vágásban

A kézifűrész használata közben nagyon fontos megőrizni ezt a testhelyzetet, hogy a fűrészelő kar a vágással összhangban tudjon mozogni. Ha az egyik vagy a másik oldalra támaszkodunk, az a vágáson is meg fog látszódni. Ne fejtsünk ki erőt a vágásra, mert megsérülhetünk, a vágást is elronthatjuk, de kárt tehetünk a fűrészlapban is. Hagyjuk, hogy a fűrész a saját súlyával végezze a munkát, mi pedig arra törekedjünk, hogy a sima mozgást fenntartsuk a fűrész hosszának nagyobb részét használva.

Összefoglalva

A fűrészelés alapját jelenti a helyes testtartás és testmozgás elsajátítása. Ha jól csináljuk, az egész munka könnyebb lesz. Sok gyakorlással érhetjük el a legjobb eredményt.

A kézifűrész nem arra hivatott, hogy helyettesítse elektromos társait. Az ismétlődő feladatok elvégzéséhez az elektromos szerszámok kiválóak, de sok időbe telik őket összeállítani és a használatuk biztonsági óvintézkedésket igényel. A kézifűrésszel azonban időt spórolhatunk.

Forrás:
http://protektor-festek.hu/hogyan-hasznaljam-biztonsagosan-es-hatekonyan-a-kezifureszt/