Otthon

Raklap design: ágy, polc, kerti lámpa, függőágy raklapból!

Az otthon kényelme és nyugalma mindig több tényező függvényeként alakul, de fontos szerep jut benne a választott berendezési tárgyaknak, bútoroknak. Ugyan a lapra szerelt szekrények, ágyak és társaik már megfizethető áron elérhetőek, de ha a nulláról kell berendezni egy két-három szobás lakást, akkor bizony komoly kiadással is járhat mindez. Vajon létezik olyan megoldás, amely olcsóbb, és ugyanakkor nagyon trendi is? Igen, a raklap design minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend és rajta keresztül olcsón mutatós és divatos stílust varázsolhatunk a négy fal közé.

Raklap design az újrahasznosítás jegyében

A raklapok nem csak újonnan szerezhetőek be, hanem használtan is. Felhasználásukkal teljesen egyedi öko-bútorokat készíthetünk, amelyek rendkívül jól beilleszthetőek akár az otthoni, akár az irodai környezetbe. A raklap bútorok előnyei nem csak azok kedvező árában mutatkoznak meg, hanem a környezettudatosságban szintén. A többféle méretben elérhető raklapok rendszerint fenyőből és nyírfából készülnek, és darabonként 2000 forint környékén mozog áruk. Ha azonban sikerül építkezésről, gyárakból hozzájutni használt, ám kitűnő állapotú raklapokhoz, akkor még kedvezőbb áron megoldható a saját, különleges bútorok elkészítése.

Bútortervezéstől a dekorálásig

A raklapokból készült bútorok nem egyik pillanatról a másikra képezik majd az otthon részét, és megérdemlik az odafigyelést. A bútor tervezése és szükség szerint méretre vágása után nem maradhat el a csiszolás, ezzel egyenletes felületet képezve. Érdemes alapozót majd festéket használni, hiszen a fa élő anyag, tehát mindenképpen célszerű gondoskodni a karbantartásról és a felületi kezelésről.

Franciaágy 16000 Ft-ból és egy  kis barkácsmunkával

raklap-agy1
Egyszerű és nagyszerű: raklap-ágy

Raklap ágy tetszés szerinti színekben

S hogy mennyi az annyi? Ha nem gondolkodunk magasabb minőségű bútorokban, mint a lapra szerelt változatok, akkor is legalább 70 ezer forintba kerül egy valamirevaló ágykeret. Mindez körülbelül 16 ezer forintból kihozható raklapok segítségével, melyek darabonkénti ára körülbelül 2000 forint körül mozog. Ennél egyszerűbb megoldást aligha találhatnánk arra, hogy a matracot ne a földre kelljen helyezni. A raklap ágy készítése nem okozhat gondot még azoknak sem, akik először szeretnének valami kreatívat művelni a lakásban.

Akár egymáshoz rögzítés nélkül is kiválóan megállják a helyüket a raklapok, ráadásul tetszés szerint festhetjük azokat. A minimál stílus kedvelőinek a fehér szín javasolt, de akár természetes fa színűen is hagyhatjuk az elemeket, ezzel egyfajta rusztikus hangulatot elérve. Ha a lakás több pontján is feltűnnek a raklapok, mint berendezési tárgyak, azzal egységes stílust teremthetünk. A konkrét fekvőfelületen túl az éjjeliszekrény részt és az ágytámlát is érdemes raklapok segítségével megoldani, ezzel a praktikum és egyúttal az esztétikum érdekében is téve.

Konyhapolc raklapból, ne feledjük el lecsiszolni!

A konyhában is remekül felhasználható az evőeszközök és fűszerek tárolására alkalmas polcként. Fontos, hogy használat előtt csiszoljuk le a fát, majd függőleges helyzetben rögzítsük a falhoz.

raklap-polc2
Igazi falusias hangulatot varázsol a konyhába a raklapból készült polc

Minden lakásban kritikus pont a konyha, és nem csak a takarítás tekintetében. Ez az a helyiség ugyanis, ahol soha nem lehet elegendő helyünk az edények, apróságok, tárolók elhelyezésére. Ha a konyhaszekrény már tele, vagy szeretnénk néhány dolgot kifejezetten polcokon elhelyezni, akkor is remek választásnak bizonyulnak a raklap polcok. Nincs másra szükség, mint egy raklapra, amelyet a falra rögzíthetünk, és máris plusz, tárolásra alkalmas helyekkel gazdagodott a konyha. Érdemes lecsiszolni annak felületét, vagy tetszés szerint akár le is festhetjük. A polc raklapból kiválóan alkalmas a fűszerek, olajok tárolására, de akár dekorációs elemeket, kisebb virágokat, fűszernövényeket is elhelyezhetünk rajta. A raklap festése sokat dobhat a polc megjelenésén, ám természetes színűn hagyva mediterrán hangulatot csempészhetünk a sütés-főzés színterére.

Kerti lámpa barkácsoló kedvűeknek

A kellemes, nyáresti hangulatvilágítás létrehozásához is szükségünk lehet egy raklapra. A teraszon felfüggesztett raklap aljába illesszünk kampókat, melyekre felakaszthatjuk saját kezűleg szintén könnyen elkészíthető világítótesteinket. Gyújtsunk meg egy mécsest és helyezzük egy befőttesüveg aljára. Voálá, elkészültek meghitt hangulatot keltő, természetes fényű lámpáink is.

raklap-csillar3
Egy kellemes nyáresti kerti-partihoz a legnagyszerűbb világítás!

A nyári hónapokban minden más időszaknál több időt töltünk a kertben. Ilyenkor ez is az otthon szerves részévé válik, tehát kialakítására érdemes nagy hangsúlyt helyezni. A kerti raklap ötletek között ugyan kicsit munkaigényesnek mondható a kerti lámpa készítése, de megéri a fáradozást, ugyanis különleges elemmel gazdagodhat a terasz környéke. Ha akad olyan hely, ahová felfüggeszthetünk egy raklapot, akkor tegyük meg! Az aljára szerelt kampókra befőttesüvegeket lógathatunk fel, melyek remek mécses tartóként szolgálnak. Napjainkban rendkívül divatosak a kis lámpások is, amelyek szintén megfelelőek a mécsesekkel történő világításra.

Raklap hintaágy

A raklap ágy készítés mintájára hintaágyat is barkácsolhatunk, amelyet felfüggeszthetünk valamelyik teherbíró fára. A vastag köteleket egyszerűen lehet rögzíteni a raklap két oldalán, innentől kezdve pedig csak néhány párna és egy jó könyv kellenek ahhoz, hogy a pihenés önfeledt legyen. A gyerkőcök garantáltan imádni fogják, és méreténél fogva főként számukra javasolt ilyen kerti bútorral kedveskedni. A raklap függőágy helyett kerti bútort is készíthetünk, és az egymásra helyezett elemekkel kényelmes színteret alkothatunk a nyáresti beszélgetésekhez, borozgatásokhoz, vagy a grillezés során elkészült finomságok elfogyasztásához. Mivel fáról van szó, ezért a raklap festése, felületkezelése igen hasznos lehet.

Előszobafal és cipőtartó raklapokból

A lakásba lépve az előszobával, valamint annak berendezésével találkozunk először. A raklap egyik nagy előnye, hogy alsó és felső része is kiválóan kihasználható a tárolásban. A raklap ötletek között előkelő helyet foglal el a raklap előszobafalként történő alkalmazása. Nincs más dolgunk, mint felerősíteni azt pl. fúróval, és máris akaszthatjuk rá vállfák, kampók segítségével a kabátokat, esernyőket, táskákat. Raklapból egyébként a földre állítva azt, remek cipőtartót is készíthetünk, mely természetességében és színében passzoló lehet az előszobafali részhez. Miért költene komoly tízezreket az előszoba kicsinosítására, ha sokkal olcsóbban és egyedibben is megoldható az?

Dohányzóasztal 4000 Ft-ból + csiszolás és lazúrozás

Dohányzóasztalunk is készülhet raklapokból. Helyezzünk egymásra két raklapot, majd rögzítsük őket egymáshoz. Ezután következhet a csiszolás és lazúrozás vagy a festés. Ezzel a kézenfekvő eljárással is készülhetnek lenyűgöző bútordarabok.

raklap-asztal4
Egy bűbájos dísszel vagy virágcsokorral a tetején szobánk éke lehet

Talán a leggyakrabban választott raklap design a dohányzóasztal készítése, amely tényleg pillanatok alatt megvan, és némi kreativitással egészen extra festéssel is feldobható az új bútor. Mindössze néhány ezer forintból megvalósítható, és tetszés szerint elvégezhetjük a felületkezelést, valamint a festést. Nem csak a nappaliban bizonyul remek választásnak, hanem a teraszon is, ahol stílusban kiválóan passzolhat a kerti raklap bútorokhoz.

Raklap bútorok az irodába

Ha a munkahelyi környezetről van szó, akkor napjainkban egyre többféle berendezési módszer és stílus közül válogathatunk. Az egykor kizárólagosnak gondolt, hagyományos megoldások már nem kőbe vésett szabályként vannak jelen, és akár a design raklap bútorok is beleférnek az üzleti életbe. Fiatalos csapatok számára elképesztő trendi és egyúttal természetes tereket alkothatunk, s akár a számítógépes munkavégzés helyszínére is választhatunk igényesen egymásra helyezett, akár eltolással megvalósított munkaasztalokat, melyeken tényleg minden szükséges holmi és berendezés elférhet.

Persze a megfelelő felületkezelésről ekkor sem feledkezhetünk el, ugyanis a raklap bútorok akkor mutatnak igazán jól, ha azok minőségi megjelenéssel bírnak. A fa természetes erezetét kihangsúlyozó festékeken túl olyan design alapanyagok is elérhetőek már napjaink kínálatában, amelyek segítségével különleges, színátmenetes hatás, vagy éppen rusztikus, sötét, hajópadlóra emlékeztető felületek születhetnek meg.

Hintaágy is készíthető raklapból, fedezze fel, hogyan!

A kert elengedhetetlen bútora a hintaágy. Gondoltuk volna, hogy ez is készülhet raklapokból? A két oldalát kötelek segítségével rögzítsük például egy masszívabb fa ágához, majd tegyük kényelmesebbé egy-két puha párnával, takaróval. A lurkók kedvenc helye lesz!

raklap-fuggoagy5
Hosszú mókázás után édes a pihenés a raklap-hintaágyban

Design polcok raklapok felhasználásával

A raklapokat nem csak egészben alkalmazhatjuk, hanem szét is vághatjuk azokat. Bájos, elülső résszel rendelkező polcok születhetnek meg ilyen módon, amelyek felületét akár antik hatásúra is alakíthatjuk a megfelelő rétegek felvitelével. A rusztikus hatást kedvelők számára garantáltan kedvenc lesz az időtálló minőségű polcos kialakítás.

Kisállat fekhely természetes alapanyagból

A fa nem csak saját kényelmünket szolgálhatja a lakásban, hanem négylábú kedvenceink is jól érezhetik magukat például egy raklapokból összeállított fekvőhelyen. Érdemes tappancsos barátunk méreteihez igazítani a kis bútort, és így garantáltan hosszú éveken át esztétikus és praktikus darabbal gyarapodhat akár a nappali, akár a terasz.

A raklapok felhasználásával készült bútorok nem véletlen örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, hiszen takarékos megoldásnak számítanak, sokféle lehetőség rejlik bennük, és kifejezetten stílusos végeredményt kaphatunk kevés időbefektetéssel. Rusztikus, mediterrán hatást érhetünk el bútorként történő alkalmazásukkal, és kétségkívül különleges darabokkal gazdagodhat otthonunk.

A raklap bútorok aljára akár olyan görgőket is szerelhetünk, amelyek megkönnyítik a mozgatást, ezzel mobilizálhatóvá téve új szerzeményünket. Érdemes kreatívan hozzáállni a lakberendezéshez, s ennek következtében valóban úgy érezhetjük, hogy otthonunk minden négyzetméterét saját szájízünk és ízlésünk szerint alakítottunk. Ez nem csak az esztétikumon mutatkozik majd meg, hanem mindazok az érzésvilágon is, amely magával ragad a lakásba lépve. S elvégre mi másról szól a lakberendezés, ha nem erről?