Építkezés

Újítsa fel otthonát újrahasznosított fából! (Infógrafika)

A nyár a felújítások időszaka a háztulajdonosoknál. A munkák végeztével nem csak rengeteg építési törmelék, de faanyag is megmarad. Ezt kár lenne kidobni, még nagyobb hiba lenne, ha fizetnénk azért, hogy elszállítsák. Hiszen beltérben és kültérben is nagyon jól újrahasznosíthatjuk őket akár felújításra, akár új dolgok létrehozására.

A fa előkészítése

A törmelékfa és a kreatív elmékben ötleteket inspiráló újrahasznosított fa között a különbséget az előkészítés és a kezelés jelenti. Ezért az előkészítő munkálatoknak óriási szerepük van. A faanyagot először válogassuk át. Osztályozzuk őket aszerint, hogy sérült, használhatatlan, vagy kisebb károsodás van-e rajta.

A használhatatlan daraboktól váljunk meg, de az olyan faanyagot, amin csak kisebb sérülések láthatók, őrizzük meg. A nagyobb szilánkokat, sérült végeket vágjuk le róluk, távolítsuk el a szögeket, csavarokat. Nedves ronggyal töröljük át a fát, használhatunk tisztító oldatot is. Amennyiben szükséges, közepes szemcséjű (80-120 grit) csiszolópapírral csiszoljuk át a deszkákat.

A fa előkészítése

Tükör készítése maradék faanyagból

A vaskos fakerettel ellátott tükrök manapság nagyon divatosak a lakberendezésben, ennek megfelelően az áruk is elég borsos. Kevesen gondolnak bele, hogy újrahasznosított kerítés vagy hajópadló darabokból azonban otthon is el lehet készíteni egy ilyen mutatós tükröt.

Tükör készítése maradék faanyagból

Először szerezzük be magát a tükröt és mérjük le pontosan. A deszkákat gérvágó fűrésszel vágjuk le úgy, hogy a belső szélek 1 hüvelykkel legyenek rövidebbek, mint a tükör. Kreg Jig fúróval és facsavarokkal szereljük össze a gérben vágott keretet. A tükröt tegyük a keret hátoldalára és a tükör klipekkel rögzítsük. Akasztóval szereljük a falra, de stílusos megoldás, ha egyszerűen csak a falnak támasztjuk.

Asztallap kül- és beltérre

A lakásban és a kerti asztalon is nagyon jól mutat egy rusztikus hatású asztallap. Amennyiben elegendő mennyiségű hulladék fa áll rendelkezésünkre, a projekt már egyszerűen kivitelezhető.

Vásároljunk vékony, építőanyag-minőségű rétegelt lemezt, és szabjuk az asztallap méretére. Az újrahasznosított deszkát vágjuk az asztallap hosszára. Ezeket építési minőségű ragasztóval és szögekkel rögzítsük a rétegelt lemezhez. Utána hagyjunk neki néhány óra száradási időt.

A rétegelt lemezt ragasztóval és bilincsekkel rögzítsük a régi asztal tetejére. Az éleket rezgő- vagy kézi csiszolóval csiszoljuk át, majd zárjuk le 4-5 réteg poliuretánnal, főként akkor, ha az asztal a kertbe fog kerülni.

Dekoratív akasztó rusztikus stílusban

Lehet, hogy egy nagyobb projekthez nincs elég hulladék faanyagunk, de ha csak 1-2 darab fa áll is rendelkezésünkre, azokból is kiötletelhetünk valamit! Például, készíthetünk belőlük akasztót, amihez nem is kell más, mint néhány – akár egymástól teljesen különböző – fiókgomb. Ezeket ragasszuk az deszkára. A hátsó részükre tegyünk vállfát és akasszuk ki az előszobába, hogy praktikus tárolóhelyül szolgálhasson a táskák, kutyapóráz számára. Hígított akrilfesték és sablonok segítségével üdvözlő üzeneteket is festhetünk az akasztók fölé.

Izgalmas kiegészítő mennyezeti lámpához

A mennyezeti lámpa általában csak úgy lóg a plafonról, pedig néhány deszka segítségével a látvány izgalmasabbá tehető. 6 darab deszkát egy pár egyszerű pánt vagy egy Kreg Jig fúró segítségével rögzítsünk egymáshoz, majd rajzoljunk rá egy nagyobb kört és vágjuk körbe egy fűrésszel.

Faragasztó és bilincsek segítségével rögzítsük őket újra egymáshoz. A kör közepén rajzoljunk egy kisebb kört és vágjuk ki. Ezen keresztül fog lógni a lámpa.

Vegyük le a lámpát a mennyezetről, majd a fából készített kört építési ragasztóval vagy gipszkarton csavarokkal erősítsük a plafonra. Szereljük vissza a lámpatestet és már kész is vagyunk!

Izgalmas kiegészítő mennyezeti lámpához

Munkák közben és befejeztével ne feledkezzünk meg a favédelemről se! Válasszunk olyan bevonatokat, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az általunk használt fa minél tovább lakhelyünk éke maradhasson. 

Forrás: http://protektor-festek.hu/ujrahasznositott-fa-felhasznalasi-tippek-otthonra/