Ház

Előzze meg a fa károsodását!

A fa napjainkban is népszerű alapanyag az építkezésekkor, ám fontos tudni róla, hogy legnagyobb ellensége a víz, így már a beépítéskor ügyelni kell arra, hogy száraz anyagokkal dolgozzon. A karbantartásra, favédelemre és ápolásra való odafigyeléssel a puhafák akár 800 évig, a tölgyfa pedig 1000 éven keresztül is hűen szolgálják majd a rájuk szabott feladatot. Nem mehetünk el azonban amellett, hogy bizony a fa alapanyag számos külső hatásnak kitett, és ezekre alapvető jellemzőiből adódóan reagál.

A fa roncsolódása bekövetkezhet:

Fa-épületelemek
  • Időjárás hatására: a már említett nedvesség mellett az UV-sugárzás és a hőmérséklet ingadozása is befolyásolja élettartamát és állapotát.
  • Biológiai hatásokra: a baktériumok, a rovarok, és gombák megtámadják a felületet.
  • Vegyi hatásokra: elsősorban a savakra és a lúgokra érdemes figyelni.
  • Hőhatásokra: a túl magas hőmérséklet és természetesen a tűz erősen károsítják a fát.

Melyek a fa leggyakoribb kártevői?

Kevés bosszantóbb dolog van a fa építményekkel kapcsolatban, mint amikor kártevők okozta problémákra leszünk figyelmesek. A fa megnövekedett nedvességtartalma mellett a hőmérsékleti viszonyok és a pH-érték megfelelő alakulása is szükséges ahhoz, hogy életfeltételekre leljenek a kártevők. Azonban nem kell belenyugodnia abba, hogy biológiai veszélyek fenyegetik értékes fa alapanyagait, hiszen tehet annak érdekében, hogy megelőzhető legyen az ebből eredő károsodás.

Tartsa távol a nedvességet!

Fa-kültéri-használata

A leggyakoribb probléma, hogy az ultraibolya-sugarak hatására a fa felületén repedések keletkeznek, amibe a nedvesség beszivárog, és máris előkészítette a talajt a rovaroknak, gombásodásnak. Ez utóbbi nem minden esetben ismerhető fel azonnal, hiszen létezik olyan faj, amely belülről eszi meg a fát, és bár kívül épnek látszik a felszín, de a belső részek már rég szétroncsoltak. Vannak olyan esetek, amikor a gombafonalak a fa kiszáradásakor elhalnak. Tény azonban, hogy a legtöbb gomba akár éveken keresztül tartó inaktív fázis után is képes újra éledni, és növekedni. Már minimális nedvesség is szükséges ahhoz, hogy akár húsz év múltán is kicsírázzanak újból a spórák.

A felsorolt külső hatások tehát együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a biológiai kártevők megfelelő feltételeket találjanak életben maradásukhoz. Előzze meg az elszíneződött, rongálódott, és akár visszafordíthatatlan állapotba került fa épületelemek okozta kellemetlenségeket, és szánjon időt, anyagiakat és energiát a fa időtálló minőségének és egészségének megőrzésére!