Építkezés

Fa kapuk megtervezése (Infógrafika)

A szerkezet

A fa kapuk sokfélék lehetnek és sokféle funkciót is betölthetenek. Szolgálhatnak díszítőelemként egy kertben, de lehetnek betekintést megakadályozó, tömörfa panellel és erős vasanyaggal készült kapuk is. Most egy magas udvari kapu vagy ajtó építéséhez adunk néhány tanácsot.

Kereszttartó

A kapu szerkezetének legfőbb eleme a kereszttartó, a sarokpántokkal szemben lévő saroktól kezdve lefelé mutatóan a kapu alsó csuklós oldalához. Olyan ez, mint egy polckonzol, ami a kapu szerkezetét derékszögben tartja az oszlopon.

Kereszttartó

A kereszttartó többnyire 2×4-es anyagból készül, négyzet alakban tartja a kaput és nyomó terhelésként is funkcionál. A gravitáció révén a kapu súly befelé felfelé a 2×4-es anyag hosszán az alsó csuklópántra, majd az oszlopra nehezedik, és nem közvetlenül lefelé, hogy túlterhelje a csuklópántokat. Ha a kereszttartó a kapu aljától 45 fokban nagyobb szögben áll, az ajtó magát fogja megtartani és jóval időtállóbb lesz.

Fa kapu: A kereszttartó szerkezete és célja

45 foknál kisebb szög esetében a kereszttartó értelmét veszi, mivel nem tudja kihasználni a gravitációt és a súly a csukópántokra fog nehezedni. A kapu ebben az esetben eldeformálódik és nem fog szépen záródni, összeütközik az oszloppal és nem lehet rendesen bezárni. Amikor fel kell emelni a kaput ahhoz, hogy becsukjuk, az a legnagyobb kudarc!

Oszlopok

Az oszlopok telepítése előtt először az adott területen a fagyhatárt kell megállapítanunk. A jelzett fagyhatárnál mélyebben kell az oszlopokat a beton alapba helyezni, hogy szilárd kötést biztosítsunk nkeik.

Az oszlopok telepítéséhez egy 30-36 hüvelyk közötti mélységű gödröt ássunk. A lyukak 6 hüvelykkel legyenek szélesebbek az oszlopnál. Néhány hüvelyknyi kavicsot szórjunk a gödörbe, hogy segítsük a vízelvezetést. Ezután állítsuk az oszlopot a gödörbe.

Az oszlopok körül betonnal öntsük ki a gödröt, közben az oszlopot szintező segítségével tartsuk mindvégig függőlegesen. Ehhez a munkához érdemes segítséget kérni.

Fa kapu: Az oszlopok lábazatának leásása

Az oszlopokra áthidalók kerülnek, melyek elég magasan lesznek ahhoz, hogy kényelmesen át lehessen haladni alattuk. Az áthidaló lehet díszes vagy ívelt gerenda is. Az áthidaló távtartóként funkcionál az oszlopok között. Mikor a kapura felszerelik, az áthidaló megakadályozza, hogy a szerkezet befelé dőljön vagy elvetemedjen később.

Az oszlopok lábazatának leásása

Mivel a fa élő anyag, az idők során változni fog a formája, a térfogata is az időjárási viszonyok függvényében. A szerkezet minél nagyobb támogatást biztosít, a kapunk annál tartósabb lesz.

A kapu szélessége is fontos szempont. Ne legyen szélesebb 42 hüvelyknél vagy 3,5 lábnál. Ha ennél szélesebb, csökken a kereszttartó szöge, így a kapu meg fog süllyedni. Hogy a kereszttartó szöge 45 foknál nagyobb legyen, az ajtó magassága nagyobb kell hogy legyen, mint a szélessége. Ha szélesebb kapunyílást szeretnénk, de nem kettős kapuval képzeljük ezt el, erősebb fém tartókat érdemes használni hozzá. Ez azonban csak szükségmegoldásként jöhet szóba.

Szerkezet

Faanyagok

Általában nyomáskezelt faanyagot (PT) és nem nyomáskezelt fát (NPT) alkalmaznak a kapukhoz. A nyomáskezelés során a kémiai tartósítószereket hozzáadják a faanyaghoz, hogy megóvják a rovaroktól és a rothadástól. Mindkét típusú faanyag könnyen beszerezhető.

Mivel az NPT fűrészárukat nem kezelik tartósítószerekkel, olyat válasszunk belőlük, ami természetes módon rendelkezik rothadásgátló tulajdonsággal. A következő táblázatban észak-amerikai fafajtákat láthatunk, melyeknek megvan ez a tulajdonságuk.

A PT fűrészáru többnyire lucfenyőből készül, ezek olcsóbbak, mint az NPT faanyagok, de kisebb az ellenállásuk a rohadással és a rovarokkal szemben. Ezeket a PT fűrészárukat kezelni kell, hogy megóvjuk őket.

Rothadásnak ellenálló fa

ACQ (alkálifém-kvartener, faanyagvédő) minősítéssel rendelkező kötőelemeket használhatunk erre a célra, különben a kötőelemek elkorhadnak, ha a PT fűrészáruval kapcsolatba kerülnek. Ezek a rögzítő elemek hosszabb élettartamot is biztosítanak. A nem-ACQ kötőelemektől a fa megfeketedik az oxidáció hatására.  

Amikor a kapuhoz faanyagot választunk, a legegyenesebb darabokat keressük meg. A legjobb a kemencében szárított faanyag, mivel ennek kisebb a nedvességtartalma, ezért kevésbé fog deformálódni.

A PT fűrészáruk esetében a fa sokszor frissen vágott és sok nedvességet tartalmaz. Így nagyobb az esélye a vetemedésre kiszáradás közben. Úgy válasszuk ki a megfelelő PT faanyagot, hogy a tömege valamivel könnyebb legyen, hiszen akkor szárazabb, és legyen minél egyenesebb.

Azokat az oszlopokat részesítsük előnyben, melyekben kis csomókat látunk, mivel ezekhez viszonyítva könnyebben tudjuk a vetemedést szabályozni.

A zárak, kulcslyukzárak, zsanérok kiválasztásához a kapu súlyát vegyük figyelembe. Ha szilárdan lett megépítve, a kapu felhelyezése két embert igényel. A kapu súlya 50-150 font is lehet, így a zsanéroknak is elég nagyoknak kell lenniük, hogy elbírják ezt a súlyt. Olyan hosszú csavarokra lesz szükség, melyek az ajtó fő 2×4-es szerkezetébe mélyen rögzülnek.

Mivel a kapu éveken át lesz mozgatva és az időjárás viszontagságainak is ki lesz téve, stabilan kell rögzíteni. A rozsdamentes acél hardver nagyszerű erre a célra, könnyebb fémekkel kár kísérletezni, mivel azok nem bírnak ki ekkora igénybevételt.

A szárnyak bezáródásakor a zárra nagy nyomás nehezedik, ennek hatására lazulhat, elhajolhat. Egy kapumegállító jó szolgálatot tehet, hogy ezt megakadályozza. Ez lehet akár egy kis darab fa, ami kinyúlik és elkapja a kaput, mikor becsapódik.

Hogy a kapu minél stabilabban álljon, szükséges a megfelelő tervezés. Egy megfelelő kereszttartó, az oszlopok jó keretezése és a minőség fűrészáruk, valamint az alkatrészek biztosítják a kapu hosszú időn át tartó jó működését.

Forrás: http://protektor-festek.hu/fa-kapuk-tervezese/