Építkezés

Zuhany- és fürdőkádszerelvények felszerelése

A mosdók csaptelepeivel ellentét­ben, amelyeket, mint láttuk, vezetéke­ken és sarokszelepeken át kötünk össze a falicsatlakozókkal, a fürdőkád- és zuhanyszerelvényeket közvetlenül rácsa­varozzuk a falicsatlakozókra. Az itt adódó esetleges méreteltéréseket kis közdarabokkal (ha a falicsatlakozó túl mélyen van a falban) vagy S-alakú toldatokkal egyenlítjük ki. A szerelés látható részét a szerelvény felcsavarozása előtt elhelyezett takarórozetták rejtik el.

A zuhanyszerelvénytől hajlékony tömlő vezet a kézi zuhanyfejhez. A kö­tések meghúzásakor vigyázzunk, hogy a hollandi anyák felületét meg ne sért­sük.

A kényelmes fürdőszobák tartozéka a kézi zuhanyfej állítható magasságú tartóberendezése. Vigyázat! Ezt a ru­dat gyakran túl magasra szerelik. Ez elsősorban a gyerekeket bosszantja. Nézzük meg a berendezéshez adott sze­relési tanácsadót, de a biztonság kedvé­ért családunk minden tagját állítsuk „szárazon” a zuhany alá. A szereléshez természetesen azt sem árt tudnunk, hogy hol vannak a falban a vízveze­tékek. A dűbelek furatait feltétlenül „biztonságos” területen kell kijelölni.

Takarékoskodjunk!

A fehér mosdók, WC-csészék és kádak olcsók. Ezzel csökkenthetők az építési költségek, ugyanakkor a fürdőszoba hangulatát színes törül­közőkkel és szőnyegekkel tetszés szerint alakíthatjuk. Emellett az egyes berendezési tárgyak cseréje még évek múlva sem okoz gondot.

A színes berendezési tárgyak egyen­kénti cseréje mindig aggályos, mert a régi és új darabok színe szinte sohasem azonos. Szerelvényekből azonban ne vegyük a legolcsóbbat, ugyanakkor már a közepes árfekvésű termékek között is gyakran egészen jó minőségű és ügyesen formater­vezett darabok találhatók. Érdemes nyitott szemmel járni!

Csap felszerelése

Lépések:

 1. A falicsatlakozóktól való eltéréseket S alakú toldatokkal egyenlítjük ki
 2. Elkezdődik a fürdőkádszerelvény szerelése. Távolítsuk el az ideiglenesen berakott dugókat
 3. A falicsatlakozót szükség esetén közdarabbal hosszabbítsuk meg, hogy kiérjen a csempe felületéig
 4. Az S toldatokat tekerjük be kóccal és kenjük be tömítőpasztával
 5. Az S toldatokat villáskulccsal csavarjuk be a fali csatlakozókba. A beállításhoz…
 6. …használjunk vízmértéket. Az S toldatokkal beállított távolság pontosan feleljen meg a szerelvénynek
 7. A fal és a szerelvény tetszetős csatlakozását takaró­fedelekkel oldjuk meg
 8. Két hollandi anyával csavarozzuk fel a szerelvényt (előbb tegyük be a tömítéseket)

Takarékoskodjunk

Takarékoskodjunk a vízzel: ha minden nap megtakarítunk egy keveset, az a „sok kicsi sokra megy” elve alapján az évek során már sokat jelent!

Csap

A következő ötletek segítenek:

 • Építsünk a csapba szűrőt (I. kép).
 • Fogmosáskor használjunk poharat.
 • Mosogatásnál ne folyó vízben mo­sogassunk.
 • Víztakarékos vécétartályt építsünk be.
 • Zuhanyozás: szereljünk be víztaka­rékos zuhanyt, amely egy idő után önmagától eláll. Szappanozás és samponozás alatt zárjuk el a vizet. Kádban fürdés helyett zuhanyozzunk.
 • A csapot csak szükség esetén nyissuk ki teljesen.
 • A csepegő csapokat, tartályokat azonnal javítsuk meg.
 • Ételmaradékot, hulladékot semmi esetre se dobjunk a WC-be vagy öntsünk a lefolyóba.