Ötletek konyhákhoz

Csaptelepek mosogatógéphez és mosógéphez

A konyhába stabilan be­épített háztartási gépek csatlakozói maradjanak láthatatlanok, de legye­nek jól elérhetők. Az itt bemutatott mosogató- és mosó­gép-csatlakozásokhoz nem szükséges forrasztási vagy hegesztési munka. Az építéskor kialakított csapokról csőkö­tésekkel kell szerelni. Minden csaptelepnek van visszafolyást gátlója és cső-szellőztetője.

Ha további gépeket ter­vezünk, ajánlatos mindjárt a konyha beépítésekor csatlakozókat elhelyezni. Mielőtt a szerelési munkát megkezde­nénk, készítsünk elő többféle tömítést, amit általában készletben árusítanak. A háztartási gépek harmonikusan illeszkednek a konyha vonalába. A csatlakozások a mosogató alatt vannak.

Csap a mosogatóhoz

Az asztal alatti, nem látható szelep csatlakoztatja a konyhai munkalap alatt a hideg vizet a mosogató- vagy mosógéphez. Felülről kell kezelni.

Csap  a mosogatóhoz

A készülék szelepét a fali csaptelep és a hidegvíz-csatlakozás közé kell helyezni. A melegvíz-csatlakozáshoz egy távtartó darab is van a készletben.

Csaptelep

A mosogató csaptelepe külön csatlakozóval rendelkezik a mosó- és mosogatógéphez. Az elzáró szelep a csaptelep testére van szerelve.

Csap

A berendezés szelepe helyettesíti az egyszerű sa­rokszelepet. Láthatatlanul, a munkalemez alatt szerelik fel. A csaptelephez és a géphez vezető nyomóvezetéket külön-külön szabályozza.

Elzáró csapok

A háztartási gépeket az asztal alá szerelt két elzáró szeleppel külön-külön lehet szabá­lyozni. A csaptelep a munkalapba beereszt­hető.

A megfelelő lefolyóval biztosan nem lesz árvíz

Rögzített tömlőcsatlakozások

Csak szükségmegoldásként eresszük a mosóvizet a tömlőn át a mosogatóba vagy a fürdőkádba. Túl könnyen lecsúszhat a tömlő, és egy 50 l-es mo­sás kisebb árvízhez vezethet. Ha nem megy másként, a csővégre egy ólom­véget kell elhelyezni vagy csőbilinccsel biztosítani. A rögzített tömlőkötést a konyhában általában a bűzelzáróval kötik össze, ami manapság legalább egy gép csatlakozására alkalmas.

Ha nem ez a helyzet, akkor a merülőcsövet könnyen ki lehet cserél­ni. Ha későbbre tervezzük a másik gép beállítását, a csatlakozót akkor is két gépre kell kialakítani, az egyik ideiglenesen lezárható. A mosogató alatt elhelyezett lefolyócsatlakozók nem látszanak, de a mosogató alsó szekrényében jól hozzáférhetők. A hi­bákat könnyű felfedezni, anélkül hogy nagyobb bontást kelljen végezni.

A merülőcső összeköti a lefolyót a bűzelzá­róval

A merülőcső összeköti a lefolyót a bűzelzá­róval. Ezt egy tömlőcsatlakozóval ellátott csővel lehet kicserélni.

A mosógép és mosogatógép egyidejűleg csatlakoztatható

A mosógép és mosogatógép egyidejűleg csatlakoztatható, mert a merülőcsövön két csatlakozás lehetséges.

A mosdólefolyók krómozottak

A mosdólefolyók krómozottak. Ehhez is kapható merülőcső tömlőcsatlakozással az utólagos beépítéshez.

A csavarozások tömítéseit felül kell vizsgálni

Amikor a csavarozásokat befejeztük, a lefolyó minden kapcsolatában felül kell vizsgálni a tömítéseket. A tömítéseknek simán kell feküdniük, és abszolút tisz­ták legyenek. A műanyag kötéseket kézzel erősen rá kell húzni. A csavaro­kat és csöveket szárazra kell törölni. Ez­után kézzel ellenőrizzük, hogy nem nedvesedik-e a kötésnél.

Egy közbenső darab tömlőcsatlakozással

Egy közbenső darab tömlőcsatlakozással; ak­kor helyezzük el, ha a merülőcsövet nem kell vagy nem akarjuk kompletten kicserélni.

Ha a bűzelzáró doboz alakú

Ha a bűzelzáró doboz alakú, még kevesebb helyet foglal el. Ezt az elkülönített csatlako­zást a falra kell erősíteni.

Minden használaton kívüli tömlőcsatlakozó hely gumilemezzel lezárható

Minden használaton kívüli tömlőcsatlakozó hely gumilemezzel lezárható, ezt a tömítő­gyűrű helyére kell elhelyezni.

Bűzelzárót külön is felszerelhetünk

Bűzelzárót külön is felszerelhetünk. Bilincs­csel kell a tömlővéget a falra erősíteni.

Láthatatlan­ná válik a bűzelzáró a vakolat alatt

Láthatatlan­ná válik a bűzelzáró a vakolat alatt. A csempén csak a kró­mozott fe­dőlap és a csőkönyök látható.