Faházak

Ház fából és kőből, példa

Fa és kő: Ulrich Eppler építész mindkét anyag előnyeit szerette volna ki­használni saját házában. A szomszédoktól nem messze álló keleti és nyugati falakat masszívan, iker-falazóblokkból és 10 cm vastag polisztirol külső hőszigeteléssel alakítot­ták ki. Ez megnöveli a ház hőtároló kapacitását, és szel­lőztetéskor csökkenti a veszteséget. Emellett az időjárás­nak jobban kitett nyugati ol­dal is jobban ellenáll a szél­nek, viharnak, és hosszú távon könnyebben fenntartható.

Ház kőből és fából

Ezzel szemben az északi és déli falakat szárfás szerkezettel alakították ki. 12 cm vastag kétrétegű kitűnő hőszigetelő kőgyapot gondoskodik arról, hogy a kazánt csak télen kell­jen bekapcsolni. Addig is a tetőn elhelyezett napelemek gondoskodnak a melegvíz-el­látásról. További ökológiai lé­pésként a lapostetőt növény­takaróval borították. A fél­nyeregtetőről lefolyó, a kert­locsoláshoz használt vizet kü­lön ciszternában gyűjtik.

Ház kőből és fából, alaprajzHáz kőből és fábólHáz kőből és fából

Tények és adatok

  • Építész: Ulrich Eppler.
  • Építési mód: szárfás szerkezetépítés, 24 cm külső fal: gipszkarton lap, lécezés, párafékező fólia, 18 cm ásvány gyapot hőszigetelés, szélzáró fólia, faburkolat. A keleti és nyugati fal 34 cm vastag falazóblokk; 11,5 cm belső falak falazóblokk; faablakok (1,3 W/m2 K-értékkel); acéllépcső fa fokokkal; padlóborítás: fa, natúrkő és textil.
  • Tető: 28°-os félnyereg és lapos tető, 18 cm ásvány gyapot hőszigetelés, cserépfedés.
  • Épület gépészet: Gázkazán, padlófűtés, nyitott kandalló, napenergiát hasznosító vízmelegítés.
  • Lakófelület: alagsor 34 m2, földszint 102 m2, emelet 78 m2, tető 29 m2. Költségek: Tiszta építési költség 310000 EUR, garázs 21000 EUR, tervezési díj saját munka, mellékköltségek 13000 EUR, külső beruházások 12000 EUR.