Faházak

Méretre szabott ház – példa

A Merz építész házaspár már évek óta tervez faházakat. Saját otthonuk megteremtésekkor kihasználták a lehetőséget, és mind építészetileg, mind kivitelezésileg új utakat kerestek. A szeles oldalon a faszerkezet téglafallal van kombinálva, hogy a szélnek, esőnek és napnak jobban ellenálljon.

Dacosan áll Brigitté és Volker Merz háza a sváb-jura szélén fekvő járási székhely, Aelen felett. Szép in­nen a kilátás, de a házat erős, nyugati szél támadja. Ezért döntött úgy a két építész, hogy házuk megépítéséhez nem a tisztán és a jobban kedvelt favázas építkezési módot választják. A megoldás az időjárás viszontagságainak jobban kitett nyugati oldalon egy vastag fal építése volt. Brigitté Merz szerint „a fát annyira megviselné a szél, hogy annak felújítási költsé­gei jelentősek lennének.”Méretre szabott ház

A jól bevált elemeket új­szerűen kívánták a tervezők hasznosítani. A faszerkezet — amit évek óta használtak — új kifejezési formát kapott. „Az ember, ha évekig dolgo­zik a natúr fával, akkor már rá sem bír nézni. Festékkel és különböző anyagok társításá­val új stílust akartunk létre­hozni, és ez sikerült is” — fejti ki álláspontját Brigitté Merz. Fagerendák, a födém és a te­tődeszkázat nyíltpórusú pácot kaptak, a lépcsőkorlátok és az északi homlokzat díszítő elemei fémből készültek. Az épület hűvös hangulatát hangsúlyozza a gránitpadló is. Feltűnő épület, „olyan, mint egy templom” — jel­lemzi a házat egy szomszéd.

Méretre szabott ház 2

Brigitté Merz szerint a ház belülről telik meg élettel — az öttagú család igényeinek megfelelően kialakított alap­rajznak köszönhetően. „Nem akartuk elszigetelni a gyere­keket, de szükségük van saját kuckóra, hogy a barátaik ne a nappalin keresztül szágul­dozzanak folyton. Ez a mi idegeinket is kíméli.”

Méretre szabott ház 3

A gyerekek fürdőszobás lakrésze már az alagsori bejá­rattól kezdve elkülönül, és két szinten helyezkedik el. Ez a ház többi részétől jól elválasz­tott játéktér, egy közös fo­lyosóról legyező alakban nyí­lik szét. Ugyanakkor nincs elkülönítve, hiszen a földszin­ten a gyerekeknek szabad az átjárásuk a nappali felé.

Méretre szabott ház 3

A gyermekenként 2 szoba lehetőséget ad arra, hogy a gyerek növekedésével változó igényeket rugalmasan kielé­gítse. A 13 és 16 éves lány a kezdet kezdetétől kihasználta a helyet, míg a 11 éves fiú először csak a felső kisszobá­ban húzódott meg. Mostanra áttette székhelyét az alsó szo­bába, és így a felső most üre­sen áll.

Méretre szabott ház 4

„A középső gyerekünket gyakran látogatják meg dél­utánonként a barátnői” — meséli a mama „és nem sze­retne velük az ágyon üldö­gélni. Ezért a felső szobába betettünk egy kinyitható kanapét, amin cseveghetnek, és szükség esetén egy szálló­vendég is elalhat.” A nagyob­bik lány szobáját kettéosztot­ták, hogy egy au pair lány­nak helyet adjanak. „Egysze­rűen befedtük a lépcsőt. Favázas szerkezetnél ez nem probléma.” De a jövőbeni igényeket is rugalmasan lehet kezelni: fennáll annak a lehe­tősége, hogy a gyermekrészt később leválasztják és garzonlakást, vagy irodát alakít­sanak ki belőle.

Méretre szabott ház 5

A háziak életének köz­pontja az étkező, ahol az egész család találkozik. Ezért volt fontos a háziasszonynak, hogy a konyha ne legyen et­től elzárva. Összességében a házban sok hely van a közös együttlétre, de számos vissza­vonulási lehetőség is találha­tó. Az alagsori bejárat feletti szabad tér négy emelet ma­gas, egészen a tető alatti ga­lériáig terjed. A nappali tere is nagy belmagasságával tesz ránk mély benyomást. A tető és a déli homlokzat nagy felületű üvegezése intenzívvé teszi a kapcsolatot a külvi­lággal. A kombinált, kívülről és belülről is megrakható kan­dalló is erősíti ezt az érzést.

Méretre szabott ház 6

A család összejöveteli szín­helye a pincében kialakított több funkciós fitness szoba. Bár az alagsorban található, a ferde ablakokon keresztül jól meg van világítva. Rossz idő esetén pingpong- és asztali­foci versenyek folynak itt, de a vasalódeszka, a varrógép is itt áll. A szállóvendégeknek pedig egy kanapé nyert elhelyezést.

Méretre szabott ház 7

Tények és adatok

  • Építészek: Brigitté und Volker Merz.
  • Külső méret: 17,1 x 15,2 m
  • Lakófelület: alagsor 136,5 m2, földszint 132 m2, tető 49 m2.
  • Építési mód: külső fal: részben 30 cm-es falazóblokk, részben favázas szerkezet, kívülről vakolattal és faburkolattal, belülről gipszkarton lapokkal és cement kötésű farostlemezekkel burkolva, ezek közt 12 cm ásvány gyapot hőszigetelés. Belső falak falazóblokkból (11,5 és 17,5 cm) vakoltán ill. könnyűszerkezetes fémvázas fal, gipszkarton lapokkal ill. cement kötésű lemezekkel burkolva; Thermoplus üvegezésű faablakok (K-érték: 1,3W/m2K; acéllépcsők fa lépcsőfokokkal.
  • Tető: 25°-os félnyereg-tető, 12 cm poliuretán hőszigetelés, titán-horgany bevonatú acéllemezzel fedve.
  • Fűtés: Alacsony hőmérsékletű központi gázfűtés, padlófűtés, csöves radiátorok, kívülről is és belülről is megrakható kandalló.
  • Költségek: tiszta építési költség: 420000 EUR, tervezési díj nincs, mivel saját munka.
  • Termékinformáció: Kőműves munka – Poroton; tetőfedés -Zinkberatung e.V; gázkazán -Elco-Klöckner; .