Faházak

Lépcsőzetes kialakítású házak fából, példa

Ami távolról két sorház­nak tűnik, az igazából egyetlen ház. Rudolf Remund építész a hegy déli oldalának 30°-os dőlésszögét előnyösen kihasználta és a három házat két részből tervezte úgy, hogy az elöl fekvő részt fél­emelettel lejjebb csúsztatta, így a hátsó házrész padlástere is részesül a déli napfényből.

Sorház

Szokatlan a bejárat is: az ut­cáról a padlástéri szülői háló­szintre lehet jutni. Ezután a központi lépcsőn át — mely a szinteket köti össze – lehet lejutni egész a földszintig, a gyerekszobákhoz. A konyha és étkező a lépcsőtéren ke­resztül és a mellette lévő nyi­tott étkezőből kapja a fényt.

Lépcsőzetes kialakítású házak Lépcsőzetes kialakítású házak Lépcsőzetes kialakítású ház, alaprajz

Tények és adatok

  • Építész: Rudolf Remung.
  • Építési mód: teljesen alápincézve, külső falak 24 cm vakolatlan nyersbeton és faszerkezet 12 cm ásványgyapot hőszigeteléssel, homlokzat vakolat­lan nyersbeton és cement kötésű faforgácslapok, belső falak: 12 cm falazóblokk, faablakok (K-ér-téke 13W/m2), acéllépcső, kőlap fokokkal.
  • Tető: 45°-os nyeregtető, szelemenes szerkezettel, 15 cm ásvány gyapot hőszigetelés, cserépfedés.
  • Lakófelület: alagsor 41 m2, földszint 70 m2, te­tő 37 m2.
  • Költségek: Tiszta építési költség 220000 EUR, mellékköltségek tervezési díjjal 51000 EUR, külső beruházások 15000 EUR.