Faházak

Favázas szerkezetű ház, példa

A család favázas szerkezetű háza a hagyományos stílusban épült. Környezetbe illő megjelenése miatt, ugyan nem feketék a vázgerendái, ahogy a hagyomány megkí­vánná, ám az ablakkereteket tradicionálisan zöldre festet­ték. A csapolással összekötött gerendák vázközeit magne­zitkötésű faforgáccsal töltöt­ték meg, majd ezt szorosan beledöngölték a vázba mind a földszinti, mind az emeleti falaknál. A csonkakonty-tetőn nagy trapézformájú padlásablakokat alakítottak ki és stílusosan hódfarkú cseréppel fedték. A falakat fehérre má­zolták, a lakóterekben a va­kolat alá jutaszövetet helyez­tek el.

Favázas szerkezetű ház

A ház a falu szélén egy négyszögletes telken áll, és a bejárata egy közúti kereszte­ződésre tekint. Az északkeleti fedett autótároló a télikertet és a teraszt szigeteli el az ut­cától, ugyanakkor védelmet nyújt a hideg ellen is. A tete­je a ház oldalfalával össze van építve. A nyugati oldalon a szomszédos ház a napfényt eltakarta, így a lakótér üveg­homlokzata és a télikert dél­keletre került.

Favázas szerkezetű ház

Az építtetők nagy előteret képzeltek el, valamint kényelmes nappali-és étkezőhelyiséget cserép­kandallóval. Ennek padkaré­szét a központi fűtéssel is melegítik, így itt még télen, befűtetlen kályha mellett is kellemes üldögélni. A télikertet eredetileg a nappalitól elválasztva tervezték, de az építtető családnak annyira megtetszett a beüvegezett helyiség hangulata, hogy megváltoztatták elképzelései­ket, és a nappalihoz csatolták azt.

Favázas szerkezetű ház belülről

A konyhán, és néhány mellékhelyiségen kívül egyik szoba sem négyzetes alapraj­zú. A földszinten még egy kis lakás is található, külön bejárattal, amit ki is lehetne adni, de jelenleg a család használja. A részleges alápincézésnek köszönhetően ele­gendő tároló helység áll ren­delkezésre. A kamra döngölt padlója ideális gyümölcs és zöldség tárolására. A kertben süllyesztett ciszterna tárolja az esővizet, amit WC-öblítésre, és a kert locsolására használ­nak, így a drága ivóvízzel takarékoskodni lehet.

Favázas szerkezetű házFavázas szerkezetű ház

Tények és adatok

  • Építész: Blank,Jochum és Társa.
  • Építési mód: külső falak 30 cm vastag favázas szerkezet, vázkitöltő: magnezit kötésű döngölt faforgács, belső falak 12 cm-es favázas szerkezet, faablakok (K-értéke 13W/m2), részlegesen alápincézve.
  • Tető: 40°-os csonkakonty-tető, szelemenes szerkezettel, 20 cm gyapjú szigetelés, nád és puhafa szálerősítésű lapok, hódfarkú tetőcserép fedés.
  • Fűtés: központifűtés, gázkazán, padlófűtés, központi melegvíz ellátás, cserépkályha.
  • Lakófelület: földszint 122 m2, emelet 90 m2.
  • Költségek: Tiszta építési költség 360 000 EUR, mellékköltségek tervezési díjjal 40000 EUR, külső beruházások 1500 EUR.