Festék tudástár

Mik a minőségi falfesték előnyei? [TANÁCS]

Miért válasszunk minőségi festéket?

Jogos a kérdés, hiszen napjainkban sok amatőr festő a kültéri festék vagy a beltéri falfesték kiválasztásánál minőséget is társít az egyes termékekhez. Ha egy szín megtetszik, akkor gyakran nem gondolkodnak tovább, és egyszerűen a vásárlás mellett döntenek – mindegy, hogy mely módszerrel szeretnének, milyen falfelületet lefedni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha már egyszer találkoztunk valamilyen márkával, és az bizalmat keltett bennünk az adott termék iránt, akkor az a jövőbeni vásárlói magatartásunkra is rányomja bélyegét.

Az ár nyilvánvalóan fontos szempont, hiszen ha két hasonló termékkel találkozunk, akkor aszerint döntünk, hogy  melyik az olcsóbb. A spórolás mindenképpen jó érzéssel tölt el. De vajon csak ez alapján érdemes meghozni döntésünket?

Könnyen lehet, hogy ami első pillantásra olcsónak, és ezzel együtt logikus választásnak tűnik, az később sajnos csalódást okoz. Példaként említhetjük azt a helyzetet, ha a konyha falaira vásárolunk valamilyen festéket, de később rájövünk, hogy erre a célra az adott termék szinte teljességgel alkalmatlan. Sokszor csak a festés után derül ki a hozzá nem értők számára, hogy nem csak nehezen felvihető az adott felületre a választott festék, hanem a fedés terén is hagy maga után kívánnivalókat.

Jó tanács

A piaci kínálatban tehát a minőség sokkal fontosabbnak bizonyul minden más szempontnál. A szakkereskedésekben és a barkácsboltokban mindig újabb és újabb, kitűnő termékeket kínálnak. A festékek egyre többet tudnak, és sok már egészen új, innovatív technológián alapul. Aki a széles kínálatban szeretné magát kiismerni, fontos, hogy már a vásárlás előtt tisztában legyen azzal, melyik festék felel meg leginkább ízlésének, és milyen összetevőkkel szolgálja az a tökéletes felvitelt, fedést.

Az alapvető szabályt úgy lehetne megfogalmazni a választásnál, hogy  mindig a legjobb ár-érték arány az, amely mellett megéri dönteni. A Kreativlakas.COM csapata is ezt tartja filozófiájának, és világszerte több évtizedes tapasztalat támasztja alá véleményét ezen a területen. Ha a festék minőségén igyekszik tehát spórolni, akkor mindenképpen számolnia kell azzal, hogy a végeredmény akár katasztrofális is lehet.

[info]A festékeket lényegében aszerint különböztetjük meg, hogy kültéri, vagy beltéri használatra szeretnénk használni azokat. A kültéri festékekkel szemben nyilvánvalóan magasabbak a követelmények, hiszen ezeknek az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállónak kell lenniük.
[/info]

Lássuk, milyen előnyökkel jár, ha jó minőségű termékek mellett dönt:

A magas minőségű festékek előnyei beltérben:

 • Ellenáll a pornak, lemosható, és egyszerűen tisztán tartható.
 • Simán és egyenletesen felvihető.
 • Megfelelő fedést biztosít.
 • Időtálló minőséget tesz lehetővé.

Magas minőségű festékek előnyei kültérben:

 • Simán és egyenletesen felvihető.
 • Megfelelő fedést biztosít
 • Ellenáll a repedéseknek, és nem pattogzik le olyan gyorsan.
 • Taszítja a szennyeződéseket, és gátolja a penészesedést.
 • Hosszabb ideig megtartja színét.
 • Jobban tapad a felületre, és ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Mindezen kívül a magas minőségű festékek oldószer-mentesek, és vízalapúan kerülnek előállításra. Ennek köszönhetően nem kell számolni a kellemetlen szaggal, gyorsabban megszárad  a festék, így az egyes helyiségeket hamarosan újra használatba veheti majd.

A jó minőségű festékek előnyei

magas-minosegu-festekek-elonyei

Festékvásárlás alkalmával a kiváló minőségű termékek mellett érdemes dönteni, hiszen ezek ár-érték aránya egyszerűen kiszámítható, ugyanis esetükben a hagyományos termékekkel szemben a következő előnyökhöz juthat hozzá egyetlen festék megvásárlásával:

 1. Jobb fedőképesség
 2. Egyszerű felvihetőség, egyenletes eloszlás a felületen
 3. Jobb és hosszabb ideig tartó védelem
 4. Könnyű tisztíthatóság
 5. Továbbtartó színárnyalat
 6. További előnyök: penészgátló hatás, szennyeződéseknek való ellenállás

1. előnye a minőségi festéknek: kitűnő fedőképesség

Tökéletes fedőképesség
Tökéletes fedőképesség

Ez tulajdonképpen egy festéknek azt a tulajdonságát jelenti, hogy mennyire képes teljesen lefedni a felületeket. A kiváló minőségű festékeknek krémes, sűrű állaga van, amely alkalmas arra, hogy kifogástalanul fedjenek, szemben az olcsóbb, folyékonyabb termékekkel.

A jobb fedés egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebb munkával érhető el az észrevehetően erőteljes, sötét alapszín. Kevesebb festékréteg felvitele is elegendő a minőségi festékek használatával ahhoz, hogy ne látszódjon át a lefesteni kívánt réteg.

Mindent egybevetve elmondható, hogy kevesebb munkával érhetőek el jobb eredmények a minőségi termékek használatával.

Rosszabb és jobb fedőképesség összehasonlítása
Rosszabb és jobb fedőképesség összehasonlítása

Hol különösen fontos a jó fedőképesség?

Gyakorlatilag bárhol, de elsősorban a nagy felületek esetében, mint a falak, vagy a mennyezet. Emellett azonban szegélylécek, keretek és burkolatok esetében is egyértelműen látszik a különbség a kimagasló minőség és az olcsóbb márkák között.

Mi a jó fedőképesség előnye?

Több órányi munkát spórolhat meg saját magának, ha nem kell ugyanazokon a felületeken újra és újra áthaladni. A minőségi festékek már az első felvitelkor tökéletesen fednek, ami rendkívül hasznos, ha nincs ideje és energiája túl sokat a festéssel foglalkozni.

2. előnye a minőségi festéknek: Egyszerű használat, egyenletes eloszlás

Festék megjelenés

A minőségi festékek előnyös tulajdonságai

 • Kevesebb ecsetvonás
 • A festék jobban eloszlatható
 • Nem fröcsög szanaszét
 • Nem folyik le cseppekben, ha túl sokat vitt volna fel belőle

A minőségi festékek értékes összetevőkből kerültek előállításra. Egyre gyakrabban használják a legújabb akrilpolimer technológiát a vízbázisú festékeknél, aminek köszönhetően a festék könnyebben és vékonyabban eloszlatható.

Segítségével kisebb eséllyel fordulnak elő a felvitel után a csúnya ecsetvonások, festékcseppek-, és lefolyások. A felület az ilyen jellegű termékekkel simább és egyenletesebb lesz, ezenkívül a minőségi festék nem folyik, ami a szoba padlója szempontjából nagy előnynek számít. A végeredmény a száradás után valóban kifogástalan.

Standard festék és felső kategóriás festék összehasonlítása
Standard festék és felső kategóriás festék összehasonlítása

Hol fontos a könnyű felvihetőség?

A festékcseppek és a lefolyások általános problémát jelentenek az olyan fénylő festékeknél, amilyeneket a fafelületeken, például az ajtó-, és ablakkereteknél alkalmaznak. Ilyenek festésekor megéri valamivel több pénzt kiadni a minőségi eredmények érdekében.

Miért előnyös a jó kenhetőség?

A minőségi összetevőknek köszönhetően már az első ecsetvonásokkor érezni fogja a különbséget, ami kedvet csinál a festéshez, hiszen láthatóan szép eredménnyel számolhat. A profi munkavégzés lehetősége, melyet a megbízható termékek biztosítanak, sokak számára döntő szempont, amikor a választásról van szó.

3. előnye a minőségi festéknek: Időtálló védelem kitűnő minőségben

belteri-festek-tartossag

A jobb minőségű beltéri festék időtállóbb, előnyei:

 • Kiváló tapadás
 • Kevesebb az esélye a hólyagoknak és repedéseknek
 • Nem pattogzik le
 • Ellenáll az időjárás viszontagságainak

A kiváló minőségű festékeket az olcsóbb változatokkal összehasonlítva elmondható, hogy  a velük kezelt felületek hosszabb ideig őrzik meg minőségüket, és néznek ki rendkívül jól. Az egyébként lakkozott fára jellemző repedések, hólyagok megjelenésével sem kell számolni. A  minőségi festékek tartós eredményeket garantálnak, ugyanis speciális eljárással készültek. A festék szilárd réteget képez a felületen, nem pattogzik le, ugyanakkor elég rugalmas is ahhoz, hogy védjen a repedések és a felpattogzás ellen. Ez utóbbi rendkívül fontos szempont azoknak a külső felületeknek az esetében, amelyek folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Standard és felső kategóriás festék összehasonlítása
Standard és felső kategóriás festék összehasonlítása

Hol fontos a tartós, időjárásnak is ellenálló festék?

Mindegy, hogy vakolatról, vagy fáról van szó, a homlokzat alapanyagai rendszeresen ki van téve olyan behatásoknak, melyek ellen csak a kiváló minőségű festékek nyújtanak megfelelő védelmet. Természetesen az előnyök a lakáson belül is megmutatkoznak, elsősorban azokban a helyiségekben, ahol a gyerekek gyakran tartózkodnak. A falat ért szennyeződések ellen elegendő csupán egy konyhai szivacs, és máris újra olyan állapotban lesz az, mint a festés után közvetlenül.

Miért előnyös a tartós falfesték?

Számos előnye közül talán az első, hogy nem szükséges olyan gyakran festenie, mert a falak hosszabb időn keresztül is jól néznek ki. Az időtálló minőségű festék a homlokzaton ellenáll az időjárás viszontagságainak, és megakadályozza a falak átnevesedését. Ez fontos szempont akkor, ha például el szeretné adni házát. A minőségi festék nem csak esztétikai szempontból előnyös, hanem az általa kínált funkció okánál fogva is.

4. előnye a minőségi festéknek: könnyű tisztíthatóság a praktikum jegyében

keznyom-festett-falon

Miért jó a tisztítható minőségi festék?

 • Ellenáll a zsírnak
 • Eltávolíthatóak a foltok és szennyeződések
 • Kopásálló

Minőségi festék vásárlásával minimalizálhatja azoknak a javításoknak a szükségességét, amelyeket a felület szennyeződései indokolnának. Az ilyen termék hagyományos társainál jobban ellenáll a szennyeződéseknek, valamint azokat könnyen el lehet távolítani róla.

Elsősorban a villanykapcsolók és a kilincsek környékén szokott hamar beszennyeződni a fal a zsíros ujjlenyomatoktól. E szempontból is megéri minőségi festékbe befektetnie, ugyanis a zsíros foltok kisebb eséllyel jelennek majd meg.

Standard festék és felső kategóriás festék tisztíthatósága
Standard festék és felső kategóriás festék tisztíthatósága

Ha szennyeződés kerül a falra, akkor általában nem marad más, mint valamilyen háztartási tisztítószer használata. De hogyan kerülheti el azt, hogy a dörzsöléssel egyidejűleg a festéket is eltávolítsa? Csak kevés festék képes ellenállni az ilyen tisztításnak, de a minőségi akrilfestékek e szempontból is kitűnő választásnak bizonyulnak. Ezek nem csak tartósabbak, de ellenállnak a tisztítás során alkalmazott dörzsölésnek, ezzel elkerülheti a fénylő foltok kialakulását.

Végül, de nem utolsó sorban, azoknak is ajánlottak a minőségi festékek, akik dohányoznak, vagy gyakran tevékenykednek gyertyafénynél, kandalló mellett. A füst okozta elszíneződések megakadályozása kifejezetten a fehér, valamint a világos színű falak esetében fontos.

Hol lényeges a szennyeződéseknek való kiváló ellenállás?

Minden olyan helyiségben, területen, amely nagy terhelésnek van kitéve, például a folyosók, a szobák, vagy a konyha, ahol gyakran kerülnek szennyeződések a falakra. Az ilyen jellegű védelem fa alapanyag esetében is rendkívül fontos, ugyanis a szegélylécek és ajtók gyorsan károsodhatnak az őket ért ütéseken keresztül.

Miért előnyös a karcokkal és foltokkal szemben ellenálló festék?

Szennyeződések bármikor a felületekre kerülhetnek, és ha egyszerűen letörölhetőek azok, nincs szükség olyan gyakran a festésre. A tisztítás után a falak újra kifogástalan állapotba kerülnek.

5. előnye a minőségi festéknek: továbbtartó szín

tartos-festek-konyha

A minőségi festék legyen színtartós!

 • A színek sokáig megőrzik eredeti tónusukat
 • Elkerülhető a sárgás árnyalat megjelenése
 • Ellenáll a lúgos tisztításnak

A vásárlásnál a legtöbbek számára a színárnyalat fontos szerepet játszik. Arra azonban sokan talán nem is gondolnak, hogy a minőségi festékek eredeti színüket és ragyogásukat tovább megtartják, tehát tovább élvezheti a vágyott szín minden szépségét. Ez nem csak beltérben fontos, hanem a homlokzatot illetően is, hiszen kültéren a festékek intenzív UV-sugárzásnak is ki vannak téve, így esetükben a tartós színek még lényegesebbek. Az akrilpolimer tartalmú minőségi festékek ellenállnak az elszíneződésnek is, ami különösen a fehéren hagyott falak esetében fontos. Az esetlegesen a falra kerülő szennyeződésekhez általában lúgos tisztítószereket használunk, melyek azonban oldják magát a festéket is, nem csak a koszt. Kiváló minőségű festékek választásával ez a probléma is végleg a múlté.

Hagyományos és felső kategóriás festék színtartóssága
Hagyományos és felső kategóriás festék színtartóssága

Hol különösen fontos a színek tartóssága?

Gyakorlatilag bárhol, ahol lényeges az eredeti színárnyalat megőrzése, és hogy a szín ne veszítsen fényességéből, színéből. Ez kifejezetten az olyan felületeken jut szerephez, amelyek UV-sugárzásnak kitettek, ezáltal fennáll a fakulás veszélye.

Milyen előnyei vannak a tartós festékeknek?

Egészen egyszerűen az időtálló minőség, és az ezzel járó eredeti színárnyalat megőrzése. Ha a falak kitűnő állapotban maradnak sokáig, nem lesz szükség újabb és újabb festésekre, vagyis végső soron hosszú távon spórolhat is ilyen módon.

6. előny: további érvek a magas minőségű festékek mellett

ablakban-orchidea

3 fontos előny: 

 • Nem ragad
 • Megelőzi a penész kialakulását
 • Magas hőmérsékleten is ellenáll a szennyeződéseknek

Van néhány olyan további terület, ahol a minőségi festék használata nagy befolyással van a végeredményre.

Elsősorban ajtóknál és ablakoknál tapasztalható, hogy a frissen festett felületek, ha még nem teljesen száradtak meg, akkor hajlamosak egymáshoz ragadni, ezzel a felvitt réteget leoldva. Jó hír azonban, hogy a kimagasló minőségű termékek összetétele ezt megakadályozza, a felületek tehát kevésbé lesznek ragadósak.

A nedvesség elsősorban az olyan helyiségekben okozhat problémát, mint a fürdőszoba, a konyha, valamint a külső falak mentén. Az olcsó festékek érzékenyebbek a nedvességre, és nagyobb valószínűséggel jelenik majd meg felületükön penész, mintha a magas minőség mellett döntenénk.

Fűtőtestek közelében a magasabb hőmérsékletű felületek könnyebben szennyeződnek. Ezeket nehéz tisztítani, és nem egyszerű lefesteni sem. Ezt a problémát kiküszöbölendő, érdemes elkerülni az olcsó, erősen kifogásolható termékeket.

Penészesedés normál és jobb minőségű felületen
Penészesedés normál és jobb minőségű felületen