Gipszkarton

Hangszigetelés ajtók beépítésénél

Ha különleges hangszigetelési igényeket kell kielégítenünk, az ajtó kiválasztásakor és szerelésekor nagyon gondosan kell eljárnunk. A jó léghang gátlás elérésében természetesen nagy jelentősége van az ajtószárny megfelelő, minél nagyobb felülettömegének és szerkezetének, továbbá az ajtólap és a tok megfelelő kapcsolódásának.

A jó léghang gátlású ajtók tok és ajtólap kapcsolódásának két lágy tömítő síkja van, amelyek afféle labirintushatással megnehezítik a hang áthatolását. Már egyszerű szigeteléssel is 35 dB(A) körüli laboratóriumi értékek érhetők el. Jó hangszigetelő ajtók laboratóriumi súlyozott léghang gátlása 38-45 dB(A), ez persze a beépítési feltételek következtében még optimális beépítés esetében sem érhető el teljesen.

Hanghidak elkerülése

Szakszerűtlenül beépített ajtók körül hanghidak keletkeznek, szoros csukódás által pedig kerülőutas hangterjedés alakul ki, amelyeket mindenképpen el kell kerülni. Csak a stabil függőleges és vízszintes beépítés biztosítja a szükséges feltételeket ahhoz, hogy az ajtószárny szorosan és ezáltal léghang gátlási szempontból kedvezően csukódjon, és mindenütt szorosan felfeküdjön a tömítésekre. A falrész és az ajtótok közötti hézag kritikus hely, mivel szakszerűtlen szerelés, tömítetlenség esetén átengedi a hangot.

Az ajtótok és a fal közötti hézag tömítése

Az ajtótok és a fal közötti hézag tömítése

Ha az ajtótok és a fogadószerkezet közötti hézag tömítetlen marad, a hang a szükségesnél kisebb ellenállásba ütközik, és nem érjük el a kívánt hangszigetelést. Ezt a kritikus hézagot, valamint az ajtótok és az állványzat között esetleg előforduló üreges tereket kőzetgyapottal tömjük ki. Kiegészítésül legalább annyit kell tennünk, hogy az ajtótokot a fal felől köröskörül tömítjük, ehhez pl. szilikonkittet használhatunk. További problémás terület az ajtólap alsó lezárása. Ha ez nem elég szoros, akkor a hangszigetelés nem lesz kielégítő.

Küszöb

A jó léghang gátlású ajtó ezért küszöb nélkül elképzelhetetlen. Ugyanakkor elegáns megoldás a küszöb nélküli ajtótok, amely lehetővé teszi, hogy a padló küszöb nélkül fusson végig. Ennek a megoldásnak a léghang gátlása rendszerint gyengébb, ezen az ajtólapba épített speciális szerkezetekkel (pl. ún. seprős küszöbbel vagy az ajtólapból kiugró, ún. automata küszöbbel) lehet segíteni.

Ajtótok beigazítása

Ahogy az ajtótokot pontosan be kell igazítani, hogy az ajtót körülvevő, léghang gátlást növelő tömítés hatékonysága optimális lehessen, ugyan úgy az ajtószárnyat is pontosan kell beilleszteni és beszabályozni. Ideálisak a három dimenzióban beigazítható pántok. Ezek lehetővé teszik a tömítőcsíkok pontos beigazítását és rögzítését, így az ajtószárny körös-körül szorosan illeszkedik a tokhoz.

A feltételek teljesítéséhez szükséges az egyes elemek (ajtólap, keret, zárszerkezet, tömítés) kifogástalan együttműködése, ezért ezeket rendszerként hozzák forgalomba.