Ajtók, ablakok

Ablakok és ajtók a biztonságért, vasalatok

Tolóablakok rögzítése

Ha nincs zár a tolóablakon – és félő, hogy kívülről felfeszíthetik -fúrja át két helyen a belső ablaktábla felső keretlécét, majd ezeken keresztül hajtson be két hosszú csavart a külső tolóablak keretének aljába. Ezzel szilárdan egymáshoz fogja a két táblát.

Csábító zsaluk

Zsalu

A betörő nesztelenül szétszedheti a zsalus szellőzőnyílás tábláit – ehhez elég kihajlítgatni a zsaluléceket tartó fémkapcsokat. Ezt azzal akadályozhatja meg, ha epoxigyantával egyenként beleragasztja a keretbe a léceket.

A külső üvegezőléc megerősítése

A legjobb zár se tartja távol a betörőt, ha kifeszegeti a külső rögzítőlécet, majd kiemeli az üveget. A fa üvegező­léceket körmös biztonsági csavarokkal rögzítse: ezeket nem lehet kitekerni. Dupla üvegezésű ablak esetén, amikor is műanyag léc rögzíti a táblát, kérjen tanácsot az üvegestől. Ezeket az ablakokat többnyire úgy teszik biztonságosabbá, hogy előbb kiveszik, majd pedig különleges ragasztóval illesztik vissza a rögzítőlécet.

Ablak biztonság

Elkopott zárak cseréje

Ha elkopott az ajtózár nyitószerkezete, de maga a zártest még jó állapotban van, elég kicserélni az elhaszná­lódott alkatrészeket – hengerzárnál a cilindert, bevésőzárnál a zárlemezeket. Vigye el egy lakatoshoz a zárat, hogy biztosan hozzá való alkatrészeket kapjon. Ilyenkor a kulcsot is cserélni kell.

Rejtett biztonsági csapok

A külső ajtókat és szárnyas ablakokat kitolható zárcsapokkal ajánlatos megerősíteni, amelyek a szárny alsó és felső sarkánál, a keretbe fúrt lyukakba akaszkodnak bele. Ezek a csapok jóval biztonságosabbak, mint a felcsavarozott zárak, és kevésbé feltűnőek.

Rögzítse a kilincset!

A fémkeretű ablakra szerelt kilincsretesz megakadályozza a betörőt abban, hogy elfordítsa a kart, miután betörte az üveget. Kulcsa zárt helyzetben rögzíti a kilincset, így az ablak nem nyitható. Vigyázzon, nehogy túl mélyre fúrja a reteszt tartó lemezcsavarok helyét, mert elpattanhat az üveg.

Rögzítőgomb

A fakeretes ablakokat azzal teheti biztonságosabbá, ha zárható reteszt szerel rájuk. Egyes típusoknál egy gombot kell megnyomni, mire a retesz két fele összezár az ablak becsukása után. Más típusok maguktól záródnak. Mindkét típus nyitásához kulcs kell.

A kitámasztó rögzítése

Szeretné, hogy szellőztetéskor kissé nyitva maradjon az ablak, és egyúttal biztonságos is legyen? Cserélje zárható kivitelűre a sima ablakkitámasztó rudat. A perforált kitámasztórúd több állásban rögzíthető – menetes peckére kulccsal kell rácsavarni a reteszt, és csak ugyanígy lehet lecsavarni róla.

Összecsavarozott ablakok

A tolóablakokat hüvelyes csavarral fogathatja össze azon a helyen, ahol a keretléceik átfedik egymást. Az effajta csavar kívül-belül menetes „anyáját” a belső ablak keretlécébe kell behajtani – teljesen átér rajta -, míg az ebbe betekerhető, hosszabbik sróf átér a külső keretlécbe.

Kétfelől fúrja az ajtót!

Ha át kell fúrnia az ajtót – például egy hengerzár, kémlelőlencse, kilincs vagy kopogtató felszereléséhez -, vigyázzon, nehogy elhasadjon a fa, amikor a fúró áttör a túloldalon. Akár maróbetétes villanyfúrót, akár spirálfúrót használ (jobbra), csak addig menjen, míg a fúróhegy épp kibukkan az ajtó túlfelén. Ezután húzza vissza a fúrószárat, hegyét illessze a túloldali menetnyílásba, majd visszafelé haladva teljesen fúrja át.

Szorítson rá ellendarabot!

Az ajtó széléhez közel kell lyukat fúrnia, például hengerzáras retesz felszereléséhez… Szorítóval erősítsen egy fadarabot az ajtó hátoldalára – így nem kell kétfelől fúrnia az ajtót. A fúróval megállás nélkül átfúrhatja a fát, nem hasad el. Tegyen egy alátétet is a pillanatszorító pofák alá, nehogy megsérüljön az ajtófelület.

Záróreteszt rá!

Tegye biztonságosabbá a régi, fémkeretes teraszajtót. Ha a tolóajtó csak kilincsre záródik, szereljen zárható reteszt az ajtókeret aljára és tetejére, [gy a betörő nem tudja kívülről kiemelni a sínből az ajtót. Amikor kifúrja a teraszajtón a csavarbemeneteket, vigyázzon, nehogy túl közel kerüljenek a hőszige­telő, dupla üvegtábla pereméhez.

A pánt felőli oldal biztosítása

A bejárati ajtó vagy a kifelé nyíló erkélyajtó pánt felőli oldalába ültetett csapok meggátolják, hogy az ajtót -a pánt tengelyét kiütve – ki lehessen emelni a sarkából. Két csapot szokás felszerelni, egyet-egyet mindegyik pánt mellé. Üsse be az ajtószárny oldalába a fix csapot, majd fúrjon menetet a csap számára az ajtókba. A csap csak akkor fog simán befordulni a menetbe az ajtó csukásakor, ha pontosan az ajtószárny vastagságának középvonalába kerül.

A pántok megerősítése

A kifelé nyíló ajtók megerősítésének másik módszere, ha biztonsági pántot szerel rájuk.

Pántok megerősítése

Ennek csukódásakor egymásba zárulnak a pántlemezek sajtolt záróbordái, így az ajtó még akkor se emelhető ki a sarkából, ha kiütik a pántok csapszegét.

Lépésről lépésre

Záróretesz szerelése

Záróretesz szerelése

  1. Villanyfúróba fogott süllyesztőfúróval vagy spirálfúró­val fúrja ki a retesztest helyét.
  2. Illessze a lyukba a reteszt, rajzolja körül a homloklapját, és vésse ki a lap fészkét.
  3. Illessze az ajtó széléhez a reteszt, jelölje be a kulcs­lyuk helyét. Szerelje be a re­teszt, próbálja ki a kulcsot.
  4. Szerelje fel a kulcslyuk takarólemezét. Fordítsa rá a reteszt, jelölje meg a nyelv helyét. Fúrja ki a nyelvlyukat, szerelje fel a zárlemezt.