Gipszkarton

Hogyan tapétázzunk, fessük, csempézzünk gipszkarton falat?

Ablakelemek beépítésével olyan válaszfalakat is kialakíthatunk, amelyek átengedik a fényt és át is lehet tekinteni a másik helyiségbe. Erre az alkalmazási célra fix, nem nyitható szárnyú ablakok kaphatók. Még ha a kettéválasztott helyiség ablakainak elhelyezkedése kedvezőtlen is, ablakelemek beépítésével megoldható, hogy a válaszfalon át nappali fény jusson a leválasztott részbe. Ezt közvetett természetes megvilágításnak nevezzük. A fix ablakok tokjait hasonlóképpen építjük be, mint az ajtótokokat.

Megvilágított vitrin

Egy másik érdekes változat az olyan vakablak beépítése, amelyen nem lehet ugyan áttekinteni, de a beépített, rejtett fénycsövek a nappali fény illúzióját keltik. További lehetőséget kínálnak a falba beépített, kivilágítható vitrinek, amelyek – bár korlátozott mélységben – dekoratív tárgyak elhelyezésére alkalmasak, és szintén hozzájárulnak a helyiség megvilágításához.

Megjegyzendő, hogy Magyarországon a huzamos emberi tartózkodásra szolgáló helyiségeket (lakó- és hálószoba, konyha, étkező) közvetlen természetes megvilágítással kell ellátni.

Megvilágított vitrin

Megvilágított vitrin

Dörzsvakolat

Dörzsvakolat

Felületképzés

A gipszkarton burkolatú falak és mennyezetek felületének minőségét a szilárd tartóváz és a lapok egy síkba eső felszerelése mellett döntően befolyásolja a tömítéssel, csiszolással és mélyalapozással végzett gondos utólagos megmunkálás. A megfelelő technikák alkalmazásával biztos tapadású aljzat hozható létre, amelyen a tapéta vagy a beltéri falfesték is tökéletesen érvényesül.

Falfestés

A gondosan elsimított és csiszolt felületek mély-alapozás után közvetlenül festhetők. Ennek során minden szokásos festék a diszperziós festékektől a latexfestékekig és diszperziós lakkokig ecsettel vagy festékhengerrel felhordható.

Anyag összeférhetőségi okokból nem használhatók ásványi festékek, mint pl. a mész-, vízüveg- vagy szilikátfestékek. Ha a festéket vagy lakkot szórópisztollyal akarjuk felhordani, előbb oldószertartalmú mélyalapozóval kell alapoznunk.

Dekorvakolatok

Előzetes mélyalapozás után a gipsz- vagy diszperziós alapú dekoratív beltéri vakolatok is minden gond nélkül felhordhatok. Ezeket rend-szerint alulról felfelé dolgozva simítókanállal hordjuk fel, és simán lehúzzuk. A rusztikus jellegű dörzsvakolatok jellegzetes felületi textúrája azáltal jön létre, hogy felhordáskor dörzsdeszkával megdörzsöljük. A kívánt mintát a durvább adalékanyagok adják, de a minta dörzsöléssel is alakítható.

A dörzsdeszka vízszintes vezetésével vízszintes vonalú struktúrák alakíthatók ki, függőleges lehúzással pedig álló csíkok, amelyek a helyiség arányait optikailag befolyásolják. Ha a dörzsdeszkát körkörösen mozgatjuk, jellegzetes, egyenetlen szerkezetű, de homogén mintájú vakolat alakul ki. A gipsz vagy diszperziós bázisú vakolatok sokféle kialakításra adnak lehetőséget. A simítókanál ütögetésével is alakíthatunk ki struktúrákat, gumihengerek görgetésével pedig reliefmintákat hozhatunk létre.

Tapétázás

A gipszkarton felülete ideális alapot nyújt mindenféle kereskedelmi forgalomban kapható tapétához, a normál papírtapétától a durva rostú és nyomásos tapétákon át a nehéz textiltapétákig. A felületet üvegszövet tapétával is boríthatjuk, ez nagy igénybevételű felületeken dekoratív és időálló megoldás. Arra kell csak ügyelni, hogy az üvegszövet tapéta festéséhez a rendszerbe tartozó festéket alkalmazzuk. A konyhában és a fürdőben célszerű a tapéta lakkozása.

A nélkülözhetetlen mélyalapozás nemcsak az aljzat szívóképességét teszi egyenletessé, hanem a tapéta a gipszkarton lap sérülése nélkül cserélhető. A ragasztó fajtája a választott tapéta fajtájától függ. Gipszkarton felületeken lényegében a kereskedelemben kapható valamennyi ragasztó felhasználható.

Csempézés

A gipszkarton falak ragasztással finom- és durvakerámiás csempékkel, gres lapokkal, valamint üvegmozaikkal egyaránt burkolhatok. Nedvességnek kitett helyiségekben a gipszkarton burkolatokra először a ragasztó rendszerével azonos cemenet bázisú kent szigetelést kell felhordanunk. Ha a felületeket nem éri nedvesség, a lapok közötti hézagok, valamint a csavarhelyek tömítéséről lemondhatunk, elég azokat csemperagasztóval elsimítanunk.

A csempék ragasztására diszperziós alapú műanyag ragasztókat vagy hidraulikusan kötő porragasztókat használhatunk. A vékonyágyas eljárásban a csemperagasztót a teljes felületre hordjuk fel és fogazott lapátkával (glettvas) lehúzzuk, majd a csempéket a friss ragasztóágyba nyomjuk. A ragasztó száradása után a szokásos módon fugázunk. A sarkokban, és a berendezési tárgyak csatlakozásánál tartósan rugalmas szilikonkitt tömítést használunk, amelyek a fugaanyagokkal azonos színben kaphatók.

Csempék ragasztására

Csempék ragasztására

Jó tanács

A tapétacserét megkönnyítő alapozás lehetővé teszi, hogy a tapétát egy későbbi felújítás során az aljzat sérülése nélkül szárazon húzhassuk le.

Különleges óvintézkedések nedves helyiségben

Ilyen helyeken természetesen csak impregnált gipszkarton lapok alkalmazhatók. Ügyeljünk arra, hogy a lapok ne a padlón álljanak: a padló fölött kb. 2 cm széles rést kell hagynunk. Ezt később tartósan rugalmas tömítővel tömítjük. Ezzel elkerülhetjük, hogy a padló esetleges elárasztásakor a gipszkarton lapokba alulról víz hatolhasson be. A falból kilépő csövekhez szükséges kivágásokat 1 cm-es ráhagyással kell elkészíteni. A burkolás megkezdése előtt a már említett kent vízszigetelést el kell készíteni, amely egyébként a burkolat tapadását is javítja.