Ajtók, ablakok

Zsanérok igazítása, javítása (vasalatok)

Balos vagy jobbos?

Léteznek olyan ajtó- és bútorvasa latok, amelyek nyitásiránya nem megfordítható. Más szóval a jobbos és balos vasalatok egymás tükörképei. A nyílásirányt a következőképpen lehet megállapítani: álljon szembe az ajtóval (ablakkal) úgy, hogy ön felé nyíljon a szárny. Ha a pántok jobboldalt találhatók, úgy jobbos az ajtó (ablak), ha pedig baloldalt, akkor balos.

Alátétet alá!

Alátét

A túl mélyre bevésett zsanért kellő vastagságú karton- vagy farostlemezzel hozhatja kijjebb. E hiba a szárny „belső” oldala mentén vehető észre: nincs kellő rés az ajtó (ablak) pánt felőli éle és a keret között.

Nem szorul többé

Ennél a műveletnél kétféleképpen járhat el. Ha zárás közben szorul az ajtó, melynek szárnya a tok ütközőlécére fekszik fel, akkor szedje le, majd illessze vissza ezt a lécet.

Ajtó szorul

Az ideális méretű rést az ajtó és a léc közé helyezett kartonlappal állíthatja be. Ha az ütkö­zőlécet egybeépítették a tokkal, úgy szerelje át az ajtó pántjait, hogy a tengelyek valamivel kijjebb álljanak, mint a keret síkja.

Vigyázzon a kötésekre!

A teli ajtótáblát is csapos-hornyos fakötések tartják össze. Ezek sérülését úgy előzheti meg, ha a felső pántot mintegy 150 mm-rel az ajtótábla felső széle alá, az alsót pedig 225 mm-rel az ajtó alsó széle fölé vési, szereli be. A szárnyas ablakok pántjainak szerelésekor is tartsa be ezt a szabályt. Nagyon fontos, hogy az előzőekben bemutatott módon használja a létrát, és vigyázzon az ablaküvegre.

Tegyen rá harmadik pántot!

A keményfából készült, nehéz bejárati ajtóknál elkel egy harmadik pánt is, melyet a felső és alsó pánt közti felezőpontba kell felszerelni, így a nagyobb súly egyenletesen oszlik el a pántok tartócsavarjai között. Ügyeljen arra, hogy a három pánt tengelye pontosan egy vonalba essen, különben az ajtó nehezen fog csukódni, a pánttartó csavarok pedig feszülni fognak.

Csavarok központosítása

Pánt

Egy kézi- vagy villanyfúróba fogott vékony fúróval jelölje be a pánttartó csavarok helyét, majd óvatosan fúrja elő a csavaroknak a lyukat.

Tárja ki az ajtót!

Ha azt akarja, hogy mindkét irányba, egészen a falsíkig ki lehessen tárni az ajtót, akkor speciális, lengőajtóhoz való csuklópántot kell vásárolnia. Ennek kiala­kítása lehetővé teszi, hogy az ajtószárny 270°-os szögben elfordulva teljesen szabaddá tegye az ajtónyílást. Mivel a tokszélesség eltérő lehet, mérje le, hogy megfelelő méretű pántot vásárolhasson.

A zárlemez illesztése

Ajtó pasztázás

Már nem záródik olyan simán a zárnyelv az ajtópánton végzett javítás után, mint régebben? Nos, előbb cipőpasztával derítse ki, hogy hol szorul a zárnyelv. Kenjen némi cipőkrémet a zárnyelv végére, majd csukja be az ajtót, s fordítsa rá a kulcsot – így a nyelv nyomot hagy a zár­lemezen.

Zárlemez

Szükség esetén reszelővel nagyobbítsa meg a nyelv nyílását; ha pedig több mint 1 mm az eltérés, inkább szerelje át a zárlemezt.

„Csavaros” problémák

Erősebb csavarokat

A meglazult pántcsavarokat cserélje azonos átmérőjű, de hosszabb csavarokra. Ablakok javításakor ügyeljen rá, nehogy a csavarok túl hosszúak legyenek, mert elrepeszthetik az üveget. Más módszer: vegye le a pántot, majd fúrja föl a kilazult csavar helyét, s üssön fatiplit bele. Előtte kenje be a tiplit faragasztóval, majd a ragasztó száradása után reszelje le a kiálló fölösleget. Fúrja elő az új csavarok helyét, végül szerelje vissza a pántot.

Csavarlazítási trükkök

Kaparja ki a csavarfej hornyából a festéket – így jobban kapaszkodik benne a csavarhúzó. Ha ekkor sem ereszt, próbálja meg kissé beljebb tekerni, hogy „meginduljon” a menet. Koppintson rá kalapáccsal a csavarhúzó nyelére, hevítse fel forrasztópákával a csavarfejet, vagy használjon olyan csavarhúzót, amelynek a végét ütni lehet, és eközben csavarja ki a csavart. Végső esetben fúrja ki a makacskodó csavart.

Lépésről lépésre

Ajtópántok felszerelése

Ajtópántok felszerelése

  1. Tárja ki 90°-ig a pántot. Illessze a tengelyét az ajtó széléhez, ahová majd a pánt kerül, s éles késsel karcolja körbe a pántlemezt.
  2. Mérje le a pánt teljes vastagságát felezze meg, majd vigye át ezt a méretet az ajtólapra.
  3. Éles vésővel és fakalapáccsal vésse ki az így megjelölt mélységig az ajtópánt fészkét.
  4. Csavarozza a pántot az ajtóra. Nyitott helyzetben ékelje ki az ajtót, majd jelölje meg és vésse ki a kereten is a pántok helyét.