Ajtók, ablakok

Mit tehetünk, ha szorul az ajtó, az ablak?

Várja meg, amíg kiszárad!

Ha beköszönt az esős idő, s szorulni kezd az ajtó vagy az ablak, az annak a jele, hogy nedvesség hatolt be a festés alá, és ettől megdagadt a fa. Ne gyalulja le a nyílászáró széleit, mert a fa kiszáradása után túl nagy lesz a rés. Várja ki a száraz időt, s ekkor mázolja át az ajtót-ablakot.

Hasznos hőlégfúvó

Meggyorsíthatja a száradást, ha hőlégfúvóval kezeli a megdagadt ajtó­ vagy ablakkeretet. A nedvesség elpárologtatásához rövid időre forrósítsa fel, de ne perzselje meg a fa felszínét. Az ablak kezelésekor vigyázzon, nehogy elhasadjon az üveg.

Ne erőltesse!

Ha erővel nyitogatja és zárja a szoruló ablakot vagy ajtót, előbb-utóbb meg­lazulhatnak annak eresztékei, összere­pedezhet benne a gittelés, sőt még az üvegtábla is elpattanhat.

Ha rászáradt a festék…

A keretébe beragadt ablakszárny széle mentén éles késsel vagy sniccerrel vágja át a festéket, majd fatuskóval és kalapáccsal óvatosan ütögetve szabadítsa ki a szoruló ablakszárnyat.

Szilárdan tartja az ajtót munka közben

Készítsen szorítót, amelybe szilárdan beleállíthatja az ajtót, míg meggyalulja annak élét. Vágjon U alakú hornyot egy 100×50 mm-es építőfa végébe, majd csavarozza a padlóhoz.

Ajtó stabil munkálása

Csúsztassa be az ajtószárnyat a horonyba, s ékelje ki. Az ékeket zsineggel kösse a szorítóhoz, így később se vesznek el.

Az ajtót nem szükséges leakasztani

A szoruló ajtó külső éleit úgy is meggyalulhatja, hogy nem emeli ki a helyéből az ajtót. Az ajtó alá szorított ékek meggátolják a szárny elmozdulását munka közben. Szerelje le a zárat vagy a reteszt, hogy ne akadjon meg a gyalu. Mindig csak egy vékony réteget gyaluljon le, mígnem 2 mm-es rés lesz az ajtó széle és a keret között.

Szoruló ajtó

Kölcsönözzön célszerszámot az ajtó aljának levágásához (fent), ha szorul a szárny az új szőnyeg vagy padlóburkolat miatt. Ez a szerszám egy vékony réteget szel le a fából, és még a forgácsot is felszippantja.

Lógó zsanérok javítása

Ne gyalulja le az ajtó alját, ha az csak kitárva súrlódik a padlón – mert széles rés tátong majd a bezárt ajtószárny alatt. Cserélje inkább olyan pántra a zsanérokat, amelynek rézsútos csúszófelülete kissé megemeli a nyíló ajtót. A vásár­lás előtt tisztázza, hogy merre nyílik az ajtó.

Laza, törött pántok javítása

Erősítő vinkli

Az ablakok és ajtók „lógása” fém saroklemezekkel orvosolható. Ha el akarja rejteni szem elől a lemezeket, véssen sekély vájatot nekik.

Erősítő vinkli

Csavarozza helyére a lemezt, ezután kenje át rozsdagátlóval, majd töltse ki fatapasszal a mélyedést. A tapasz száradása után csiszolja át és mázolja le a javítás helyét.

Szedje szét, rakja össze!

Az erősen meglazult eresztékű ajtót vagy ablakot szét is szedheti. Óvatosan ütögesse kifelé a keret oldal­as keresztléceit. Ha nem engedne, keresse meg a rejtett szögeket vagy csapokat; a szegeket vékony árral üsse ki, a facsapokat fúrja ki. Az ablak javí­tásához használjon védőszemüveget, kesztyűt és erős lábbelit, nehogy sérülés érje, ha kitörne az üveg.

Ékelje ki a sarkokat!

A laza sarokillesztéseket facsapokkal lehet megerősíteni. Fúrja át a sarokkö­tésnél a keretlécet. Ügyeljen rá, ne­hogy a fúró kiszakítsa a fát, amikor kiér a túlsó oldalon. Rovátkolt oldalú csapot használ­jon – ehhez erősebben köt a ragasztó, mint a simához.

Vajon derékszögű?

A javított keret összeállítása során mérje meg annak átlóit. Egyformának kell lenniük.

Derékszögű?

A sarkok merőlegességét egy derékszöggel ellenőrizheti: a két keretlécnek pontosan illeszkednie kell a mérőeszköz száraihoz. Ha a keret nem derékszögű, lazítsa meg a szorítókat, igazítson a kereten, majd húzza meg újra a szorítókat, és ellenőrizze ismét a sarkokat.

Lépésről lépésre

Ajtók beigazítása

Ajtók beigazítása

  1. Állítsa az ajtószárnyat az ajtónyílás  elé, s emelje meg úgy, hogy az ajtó felső  éle párhuzamos legyen a kerettel.
  2. Ceruzával rajzolja körül az ajtószárnyon  a keret vonalát – hogy hol, mennyit kell majd gyalulni belőle.  Hagyjon rá körben 2mm-es hézagot.
  3. Gyalulja méretre a szárnyat. A keretbe illesztve csiszolja le az éleit, vésse be a pántokat, végül akassza be a helyére az ajtót.