Gipszkarton

Gipszkarton csíkokból kialakított tartóváz, párazáró réteg

Ha a vakolat nem kellően szilárd vagy nagyon egyenetlen, vagy elektromos és gépészeti vezetékeket kell közvetlenül a falra szerelni, a gipszkarton lapokat gyakran nem lehet közvetlenül a falra felragasztani. Ilyenkor a fa vagy fém tartóváz helyett gipszkarton csíkokból is készíthetünk tartóvázat úgy, hogy a gipszkarton lapokat egyszerűen csíkokra szabdaljuk. Ennek költsége attól függ, hogy milyen gipszkarton lapot választunk. A legegyszerűbb esetben elegendő a 12,5 mm vastag csíkokból kialakított tartóváz. A csíkokat 62,5 cm középvonal-távolságban ragasztógipsszel a falakra ragasztjuk, hogy az egyenetlenségeket kiegyenlítsük.

Jó tanács

Beállító léccel ismételten ellenőriznünk kell, hogy a gipszkarton csíkok mind egy síkban vannak-e.

Ha az aljzat nem kellően teherbíró, a csíkokat 60 cm-enként dűbelekkel a falhoz is hozzá kell erősíteni. Eközben ügyeljünk arra, hogy a csavarfejeket megfelelően mélyre süllyesszük be. A vízmértékkel és beállító léccel függőlegesen és vízszintesen beállított csíkokra erősítjük fel azután a 12,5 mm vastag gipszkarton lapokból álló falburkolatot. A lapokat a tartóvázra ragasztógipsszel, vékonyágyas ragasztással rögzítjük.

Saroksínek

Saroksínek

Kapcsolódobozok elhelyezése

Kapcsolódobozok elhelyezése

Párazáró réteg

Ha a válaszfalunk vagy falburkolatunk a fűtetlen szomszédos helyiséggel vagy külső falazattal határos, továbbá a gipszkarton burkolat mögött kiegészítő hőszigetelést alkalmazunk, akkor a hőszigetelő anyag belső tér felé néző oldalán párazáró réteget kell elhelyeznünk. A párazárást oly módon érjük el, hogy hátoldalukon alufóliával kasírozott lapokat alkalmazunk, vagy a lécezésre tűzőgép kapcsokkal legalább 2 mm vastag polietilén- vagy alumíniumfóliát erősítünk. A kapcsok beütésére szabályozható ütőerejű elektromos tűzőgépet célszerű használnunk.

Ezzel elkerülhetjük, hogy a kapcsok átszakítsák az alu- vagy PE-fóliát. Mindkét fóliatípust a hosszanti éleknél átfedéssel kell elhelyezni, majd az átfedést illesztésnél ragasztószalaggal le kell ragasztani. Ezt nem szabad elmulasztanunk, különben a helyiség levegőjéből a lapokon átdiffundáló pára a hő-szigetelésben, ill. a külső falszerkezetben lecsapódik.

Falnyílások

A szárazépítéssel készült válaszfalak ideális lehetőséget kínálnak nagyméretű helyiségek megosztására. A különválasztott tereket gyakran nyílt – pl. boltívesen kiképzett – átjáróval kötik össze. Néha függönnyel, redőnnyel vagy tolóajtóval zárják le a nyílást. Az ilyen megoldások azonban többnyire nem elegendőek, ha a falszerkezetnél léghanggátlási igény lép fel. De akkor is kell egy ajtó, ha a válaszfal két lakásegységet választ el egymástól. A száraz-építésű falba különösebb probléma nélkül építhetünk be ajtót, ha néhány fontos alapfeltételt figyelembe veszünk. Ajtók és ajtótokok fából, műanyagból vagy fémből egyaránt nagy választékban kaphatók.

Párazáró fólia

Párazáró fólia

A gipszkarton falak állványzataiba beépíthető különleges ajtótokok is kaphatók. Ezeket úgy alakították ki, hogy sem az ajtópántok, sem a zárszekrény helyét nem kell a gipszkarton lapon kivágni, ehelyett az egyenesre kiszabott lapokat kell egyszerűen az ajtótok takaróprofilja mögé betolni. Ezzel nemcsak sok időt takarítunk meg, hanem az eredmény is tökéletes lesz. Az ajtótokot és az erősítő profilt a még nyitott állványzatba építjük be, annak beburkolása előtt. Vegyük figyelembe azt is, hogy a kapható fém ajtótokok legtöbbje úgy van kialakítva, hogy azt az aljzat elhelyezése előtt szerelik be, márpedig a gipszkarton lapok be-szerelésekor az aljzat már rendszerint megvan.

Átlapolások leragasztása

Átlapolások leragasztása

Az ilyen ajtótokokat a padlóba mélyedő profillal gyártják. A mi esetünkben ezt a profilt el kell távolítani. Ezenkívül az ajtótok két szárát a gyártó által feltüntetett, a kész padló felső szintjét mutató jelig le kell vágni. Ha ezt nem tesszük meg, az ajtószárny alsó éle a padló fölött néhány centiméterre fog állni. Elvileg nem függ a gyártmánytól, hogy az ajtót milyen technikával építjük be az állványzatba. Mégis van egy-két termékre jellemző sajátosság.

Ezért ajánlatos a választott gyártmány beépítési útmutatóját gondosan áttanulmányozni, hogy a válaszfal vázszerkezetét szükség esetén megfelelően módosíthassuk. A gipszkarton falakhoz nagyon kedveltek a sajtolt fém ajtótokok, mivel mérettartók, és ebből eredően szorosan zárnak. Hangszigetelő tulajdonságaik is jók. Rendszerint a teljes falvastagságot átfogó tokokat – más nevükön válaszfaltokokat – alkalmaznak. Nyílásszélességüket a kész fal végleges vastagságának megfelelően kell megválasztani.

Ajtótok beépítése válaszfalba

Ajtótok beépítése válaszfalba

Lehetőség van a saroktok és az ellentok kombinálására is, ezek olyan falakba is beépíthetők, amelyek vastagsága eltér a szabványostól. Szereléskor az ajtótokot a 6 x 6 cm-es hevederfákból vagy egy fém vázszerkezet C profiljaiból kialakított ajtónyílásba állítjuk be. Szükség szerint a vázszerkezetet erősítő kiegészítő fémprofil beépítésére is szükség lehet.

A tokot előbb a pánt oldalán igazítjuk be vízmértékkel, majd a szerelési pozícióban betétekkel rögzítjük, és az ajtótok kihajlítható szerelési rátétjeivel a szomszédos oszlopokhoz vagy C profilokhoz csavarozzuk. Némely ajtótokon kalapprofilok találhatók, amelyek alkalmasak arra, hogy a tokot C profilokhoz erősítsük.

Lépések:

  • Az ajtótok tükre és a vázszerkezet között pontosan annyi helyet kell hagyni, hogy a gipsz-karton burkolatot a tükör mögé tolhassuk. AjtóEhhez egyszerű fogást alkalmazhatunk: a hevederfák vagy C profilok által határolt állványzatnyílás sarkaira a burkolásra szánt gipszkarton lapok maradék darabjait csavarozzuk rá.
  • Miután az ajtótokot a pánt oldalán a váz-szerkezethez csavaroztuk, a zár oldalán is oda erősíthetjük. A még szabad tokszár helyes szerelési pozícióját úgy határozzuk meg, hogy az ajtószárnyat beakasztjuk és becsukjuk. Miután az ajtótokot a pánt oldalán...Most az így meghatározott helyzetben a tokszárat szükség esetén hátulról betétfákkal kiékeljük, majd a zár oldalán az állványzathoz csavarozzuk.
  • Erre ismét a kihajlítható szerelési rátétek vagy az előbb említett kalapprofilok szolgálnak. Ezeket anyacsavarokkal csavarjuk az állványzathoz. Falburkolat tömítőhézagaiHa el akarjuk kerülni, hogy a falburkolat tömítő hézagai később az ajtólap becsapásakor megrepedjenek, az ajtó körüli gipszkarton burkolólapokat L alakban oly módon szabjuk ki, hogy az illesztési hézagok ne az ajtótok szárainak folytatásába, hanem inkább központosán az ajtó fölé kerüljenek.

Jó tanács

Az ajtótok igen terjedelmes, szállítása nehézkes. Ezen úgy segíthetünk, hogy a helyszínen összeilleszthető ajtótokot vásárolunk, és szárait az építkezés helyszínén illesztjük egymásba.