Gipszkarton

Szaniterek szakszerű szerelése gipszkarton falra – Gyakorlati példa

Anyag

U és C profilok, csavarok és dűbelek, merevítők a szaniterekhez; 12,5 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítő, gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, tömőgyapot, hézagoló- és glettelőanyag, hézagerősítő szalag, mélyalapozó.

Természetesen fémprofilokból kialakított tartóvázra is szerelhetünk előfalat. Vannak pl. olyan állványkeretek, amelyek a mosdókagylók, függő WC-k és bidék szerelési terhét a szerkezet mögötti tömör falba és a padlóba vezetik le, így a könnyűszerkezetű falat gyakorlatilag nem éri terhelés. Ezek mellett különleges szerelési profilok is kaphatók, amelyeket fémállványzatba építenek be, és amelyek a terhet nagy felületre osztják el. Ezáltal a könnyűszerkezetű fal és az állványzat a terheléseket probléma nélkül felveheti.

Megkönnyíti az átépítést, ha a szaniterelemeket előtétfalra szereljük

Megkönnyíti az átépítést, ha a szaniterelemeket előtétfalra szereljük

Ehhez a rendszerhez, amelyet leginkább régi épületek felújításakor alkalmaznak, előre beállított csővezeték-csatlakozások is tartoznak. Ezeket hajlékony műanyag vezetékeken át összekötik az ellátó vezetékekkel, ami különösen megkönnyíti a szerelést. A kettős héjú válaszfalban nagy átmérőjű ejtőcsövet lehet elhelyezni, és ennek a hangszigetelése is jó. Ez a fal gyakorlatilag két egymással párhuzamos, szárazépítésű falból áll, amelyeket csak a külső oldalukon burkolnak.

1. Lépés

Ezek a falak úgy készülnek, hogy előbb a csatlakozótömítőkre helyezett, körbefutó U profilokat dűbelezzük a helyükre, majd ezekbe C oszlopokat állítunk be. Ott, ahol a falra szanitertárgyakat kell akasztani, a teherelosztó dúcokat és a csatlakozóvezetékek tartóit a C oszlopok közé csavarozzuk.

1. Lépés

2. Lépés

A hidegvíz-vezetékeket szigetelőhéjakkal feltétlenül szigetelni kell. Hangszigetelésnek a két állványzat közé ásványgyapot szigetelőréteget helyezünk. A szerelőfal további felépítése a fa tartóvázéhoz hasonló: a burkolat a padló szintje felett 1 cm-rel végződik, és a csőkilépéseket körben egy 1 cm-es szilikonkitt hézaggal zárjuk le.

2. Lépés