Beltéri munkák

Gipszkarton táblafajták

Alapismeretek

A gipszkarton jóval változatosabb, mint amilyennek elsőre látszik. A mennyezet és a válaszfalak burkolásához „normál” gipszkartonra van szükség. Ennek egyik oldalát sima, törtfehér színű, a másikat érdesebb, szürkés papír fedi. A lekerekített élű gipszkarton táblák hézagai szalaggal átragasztva szépen glettelhetők. A gipszkarton szabvány vastagsága 9,5 vagy 12,5 mm lehet.

Különleges célra

Ma már gyártanak speciális rendeltetésű gipszkartonokat is. Az impregnált gipszkarton például nem engedi át a falon és a mennyezeten a párát, amely -a padlástérbe jutva – elkorhaszthatná a tetőgerendákat. A hideg, páraki­csapódásra hajlamos határolófalak szigetelésére pedig polisztirén habréteg bevonatú gipszkarton táblák kaphatók.

Szabványméretek

A szabványos, 250×120 cm-es gipsz­karton táblákat könnyű beépíteni, mert sok lakás belmagassága kisebb 250 cm-nél. Csakhogy a nagy táblák nehezek, szűk helyen bajosan mozgat­hatók, és – ha nekiütődnek valaminek vagy meghajlanak – könnyen megsé­rülnek. Épp ezért hívjon segítséget a szállításukhoz, szerelésükhöz. A sérült falak javítására kisebb méretű lapok is kaphatók.

A plafonra kisebb kell

A plafont célszerű kisebb, 120×60 cm-esre vágott táblákkal borítani, mert a magasban ezek jóval könnyebben kezelhetők, mint a teljes méretűek. A táblák legömbölyített éleit erősítőcsíkkal kell átragasztani, majd ki kell glettelni.

A gipszkarton kezelése

Bérelhető „segédmunkás”

Táblaemelő

A szabvány gipszkarton tábla túl nehéz és ormótlan ahhoz, hogy az ember segítség nélkül felszerelhesse a plafonra Ha mégis egyedül kell dolgoznia, béreljen táblaemelőt (fent), amely mindaddig megtartja a táblát, míg ön behajtja a rögzítőcsavarokat. E géppel a táblák a falhoz és a ferde mennyezethez is odaszoríthatok. Ha van kéznél segítség, deszkából és lécből fabrikáljon egy T alakú támasztékot (lent), s ezzel szorítsa oda a mennyezeti gerendához a táblát, amíg beveri a szögeket.

T-tartó

Melyik a színe?

A gipszkartont szürkés oldalával fordítsa a fal felé. Jobbik minőségű, törtfehér színű oldala közvetlenül festhető, tapétázható, glettelhető. A gipszkarton törékeny, tehát gondosan tárolja. Fordítsa egymás felé a táblák krémszínű oldalát -különösen, ha alapozás nélkül akarja festeni vagy tapétázni.

A szép vágás

Gipszkarton vágás

A gipszkarton vonalzó mentén, éles késsel vágható. A kifelé kerülő oldalon vágja át a papírréteget, utána karcoljon bele a gipszbe is. Ezután a vágási vonal mentén meghajlítva törje el a táblát, és végül a másik felén is szakítsa át a papírréteget.

Gipszkarton darabolás

Ha ki akar vágni egy darabot

A gipszkartonból, fúrjon egy pici lyukat a dekopírfűrész pengéjének, majd pedig belülről kifelé haladva óvatosan vágja körül a kieső darabot.

Szögfejek beütése

A gipszkarton szögelésére speciális, domború fejű kalapács kapható. Ezzel verheti be úgy a szögeket, hogy fejük kissé bemélyedjen, de ne szakítsa át a tábla papírbevonatát.

Válasszon megfelelő szöget!

A gipszkartonhoz való horganyzott szögek nem rozsdásodnak, nem ejtenek foltot a festéken vagy a tapétán.

Szögek

Enyhén fogazottak, hogy jobban tapadjanak a gipszkartonhoz, süllyesztett fejük kissé benyomja a tábla papírbevonatát. A 9,5 mm-es táblákhoz 30 mm-es, a 12,5 mm-esekhez pedig 40 mm-es szögeket használjon. A szögeket egymástól mintegy 150 mm-re, a tábla szélétől pedig legalább 10 mm-nyire verje be.

Ragassza körbe szigetelőszalaggal a kalapács nyelét, a végétől körülbelül 150 mm-nyire. így sokkal könnyebb kimérni a szögek távolságát.

Készítsen emelőéket!

A táblákat egy egyszerű billenőék segítségével szoríthatja oda a mennyezethez a szögelés idejére. 100×50 mm-es faanyagból szabjon le egy 35 cm hosszú darabot, majd 15:20 arányban ossza ketté a legnagyobbik lapját.

Emelőék

Az osztóvonal két végét kösse össze a fatömb átellenes sarkaival, majd vágja le az így kijelölt két háromszögletű darabot. Az éket csúsztassa be a tábla alá, s lépjen rá a végére – így a „libikóka” megemeli a gipszkartont.

Vízszintesen is lehet

A gipszkarton táblákat nem fontos álló helyzetben szerelni. Előfordulhat, hogy a falméretek miatt praktikusabb a fekvő rögzítés. Ilyenkor felülről haladjon lefelé.

Támasztékok

Az első táblát szorosan a mennyezet alá illessze, majd ideiglenes támasztékokkal rögzítse a táblát a szögelés idejére.

Hagyjon némi rést!

A táblák körülbelül 10-15 mm-rel ki­sebbek legyenek, mint a helyiség bel­magassága. Ha vágni kell belőlük, a vágott szél kerüljön alulra, ezután pedig billenőékkel emelje föl a táblát a mennyezetig. A szegélyléc majd szépen elrejti a rést és a vágást is.