Gipszkarton

Fürdőszoba építése a tetőtérben gipszkartonból – Gyakorlati példa

Anyag

4 x 6 és 6 x 6 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, 20 mm-es gipszkarton építőlapok, tömörfa betétek, csatlakozótömítő, párazáró alufólia, alufóliára kasírozott ragasztószalag, gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, tömítő kőzetgyapot, hézagoló-és glettelőanyag, hézagerősítő szalag, szilikonkitt, mélyalapozó, vízálló csemperagasztó, normál csemperagasztó.

Napjainkban sok ház tetőterében kialakítják az eddig hasznosítatlan tároló- vagy szárítópadlásokat, és így nagyobb lakótérhez jutnak. Beépítéshez leginkább a szárazépítés módszereit alkalmazzák. Ha nem csak belső átalakításról van szó, s a fedélszerkezet is átalakul (pl. új lakás kialakítása, bővítés), vagy az épület külső megjelenése változik (pl. ablakbeépítés), akkor az építés engedélyköteles tevékenység! Engedélyezési tervet kell készíttetni!

Az engedélyezési terv tartalma (a teljesség igénye nélkül):

Tulajdoni lap (az építtetői jogosultság igazolása); hivatalos helyszínrajz (a földhivatal adja ki, léptéke: 1 : 1000); közműhozzájárulások; műszaki tervek: alaprajzok, metszetek, homlokzatok. (Léptékük: 1 : 1000); műszaki leírás, tervezői nyilatkozat; hőtechnikai számítások.

Az egy térben elhelyezett zuhany, mosdó és WC minimális helyet vesz igénybe, ha a ferde sík alatt úgy rendezzük el őket, hogy a WC a legalacsonyabb részbe kerüljön. A föléje helyezett tetőablak lehetővé teszi, hogy a WC álló helyzetben is használható legyen. A mosdót a WC-től kellő távolságban azzal az ajtóval szemben helyezzük el, amelyik a fürdőt a lakószobától elválasztó falban kifelé nyílik. Ezáltal a mozgástér az ajtókáva belső felületével bővül.

Hogy mikor lehet elkezdeni az építkezést, azt az Egy otthonos fészek című fejezetben taglaljuk. Ott két tetőtéri beépítési lehetőséget mutatunk be. Bár a tetőtéri lakásokat a ferde tetősíkok miatt sokan különösen otthonosnak és lakályosnak tartják, ezek problémákat is okoznak, különösen, ha fürdő kialakításáról van szó. Némelyik tetőtér első ránézésre ugyan jó nagynak látszik, valójában azonban hasznos területe gyakran erősen korlátozott, mert csak egy részén lehet felállni. Ezért a meglévő helyből minél többet ki kell hozni.

Kényelmes fürdőszoba kis helyen

Kényelmes fürdőszoba kis helyen

A 80 x 80 cm-es zuhanytálca a helyiségnek csak abba a részébe kerülhet, ahol teljes az állómagasság. A zuhanytálca egy gázbeton falazóelemekből rakott, 20 cm széles lábazaton fekszik, így elegendő mozgást tesz lehetővé. Ily módon az egész fürdő elfér egy 120 cm széles sávon, alapterülete pedig alig 5 m2.

A ferde tetősík alatt berendezett minifürdőről közölt képünkön látható, hogy ez a megoldás milyen a gyakorlatban. Ebben a fürdőben minden szanitertárgyat az oromfal előtt helyeztek egymás mellé, a falra szerelt vezetékeket pedig egy előtéthéj mögé rejtették. A WC-kagyló és a zuhanytálca a padlón áll, a mosdókagylót pedig a falra szerelték.

A mosdót megfelelően hozzá kellett erősíteni a falhoz. Ehhez az oromfal és az előtéthéj közötti üreget a mosdókagyló helyén egy nagy felületű tömörfa betéttel bélelték ki. Ez két rétegből áll, közülük az elsőbe négy támcsavart tettek a kagyló felszereléséhez. Olyan hosszú csavarokat kellett választani, hogy a később felrakott második rétegen és a kagylóperemen is túlérjenek annyira, hogy a csavaranyákat és alátétgyűrűket is rájuk lehessen még helyezni. A fúrt lyukak akkor esnek pontosan egybe, ha a két deszkát szorítókkal összefogjuk, és egyszerre fúrjuk át.

1. Lépés

Miután az első deszkát hosszú beütő- vagy terpesztődűbelekkel felszereltük, a második deszkát enyvezés után a támcsavarokon át a felfekvési felületre toljuk és az első deszkához csavarozzuk.

1. Lépés

2. Lépés

A 6 x 4 cm-es lécekből álló körbefutó léckeretet a csatlakozótömítő felragasztása után a tömörfa betét elülső élével pontosan egy vonalban a padlóra és a már burkolt ferde tetőfelületre csavarozzuk. A padlóra megfelelő hosszúságú terpesztő- vagy beütődűbelekkel erősítjük a léceket. A ferde tetősíknál, ha a szerelőcsavarok a tetősík tartóvázába kerülnek, megfelelő hosszúságú facsavarok is elegendők, egyébként pedig üregdűbeleket használhatunk.

2. Lépés

3-4. Lépés

A tartóváz állékonyságát egymástól kb. 60 cm-re elhelyezett függőleges fa vázelemek biztosítják. A páralecsapódás ellen minden hidegvíz-vezetéket szigetelőhéjjal kell körülvenni. Ezután a keretszerkezetet a hő- és hangszigetelés javítására 4 cm vastag kőzetgyapot lapokkal lehet kitölteni. Mivel az oromfal külső fal, télen a fürdő belső hőmérséklete és a külső hőmérséklet között nagy különbség alakulhat ki.

3. lépés4. lépés

Ilyen helyzetben nem mondhatunk le egy párazáró rétegről, ezért a keretszerkezetre alumíniumfóliát feszítünk. Ezt minden illesztésnél és a határolószerkezeteknél gondosan átfedjük és alufóliára kasírozott ragasztószalaggal lezárjuk. A csövek kilépési helyein is párazáró lezárásról kell gondoskodni.

5-6. Lépés

Ezután burkoljuk az előtéthéj vázát. Példánkban ehhez 2 cm vastag gipszkarton lapokat használtak. Ezeket úgy szabták ki, hogy a padló felett kb. 1 cm széles hézag maradjon, amelyet tartósan rugalmas anyaggal tömítenek, így a padlón időszakosan felgyülemlő víz nem szívódhat fel a lapokba. Ugyan-csak a nedvesség okozta károk elkerülésére a gipszkarton lapokat a kilépő vezetékek körül kell kivágni. Ezek átmérője a tényleges csőátmérőnél 1 cm-rel nagyobb.

5-6. Lépés

A körgyűrű alakú hézagot később szintén tartósan rugalmas szilikonkittel kell tömíteni. Végül az előtéthéjra felragasztjuk a hézagerősítő szalagot, majd gletteljük, csiszoljuk és alapozzuk a lapokat. A vizesblokk térségében a csempéket olyan csemperagasztóval ragasztjuk fel, amely egy-úttal vízszigetelő is. Alkalmas lehet a csemperagasztóval rendszer azonos, használati víz elleni, kent szigetelés.

A többi helyen normál csemperagasztót használhatunk. A padlófelületekhez megfelel a szokásos módon vízzel kikevert porragasztó. A csinos minifürdőt a lakótértől könnyűszerkezetű fallal különítették el, amelynek mindkét oldalát 12,5 mm vastag gipszkarton lappal borították. A fal teljes vastagsága így csak 85 mm.

Így környezetbarát

A szigetelőanyagok hulladékát ne dobjuk el, hanem használjuk fel a szerkezet egyéb üregeinek kitöltésére. Ezzel ott is javítjuk a hő- és hangszigetelést.