Gipszkarton

Közvetlenül a mennyezetre szerelt gipszkarton burkolat

Anyag

4 x 6 és 3 x 5 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, faékek, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítő, gyorsépítőcsavarok, hézag-erősítő szalag, hézagoló- és glettelőgipsz, mélyalapozó.

Régi épületek sérült mennyezetei éppúgy, mint új épületek vakolatlan mennyezetei gipszkarton lapokkal gyorsan és eredményesen burkohatók. Ehhez fa tartólécezést vagy fém kalapprofilokból álló tartóvázat egyaránt alkalmazhatunk.

Mennyezetburkolat készítése

Ha a mennyezet nagyobb sérüléseit és egyenetlenségeit akarjuk eltakarni, mint konkrét példánkban egy pince betonfödémének zsaluzási bordáit, célszerű keresztlécezéses tartóvázat készítenünk.

1. Lépés

Ehhez először 6×4 cm-es léceket legfeljebb 100 cm-enként lapjukra fektetve a régi mennyezetre dűbelezünk. A dűbelek közötti távolság szintén kb.100 cm.

1. Lépés

2. Lépés

Erre az alaplécezésre erősítjük föl keresztben a 3 x 5 cm-es tartóléceket. A tartólécek távolsága legfeljebb 50 cm. Az egyenetlenségeket egyszerűen úgy szüntethetjük meg, hogy a szerelőcsavarokat meglazítjuk, majd a mennyezet és az alaplécezés közé távtartó alátéteket vagy kis ékeket verünk be. Eközben vízmértékkel ellenőrizzük az alsó lécezés helyzetét.

2. Lépés

Amikor a tartóvázat szintrehoztuk, következhet a burkolás, hacsak nem szándékozunk előbb szigetelést helyezni a lécmezők közé. A gipszkarton burkolatot a tartólécezésre keresztben csavarozzuk fel. Eközben a lapokat úgy kell elrendezni, hogy a keresztirányú hézagokat elkerüljük. A keresztirányú éleket a hosszirányban vágott élekhez hasonlóan a könnyebb tömítés érdekében le kell törni, vagyis fózolni kell úgy, hogy élgyaluval V alakú horonyt (ill. mélyedést, fugát) vágunk rájuk.

3. Lépés

Ezt a hornyot a repedésmentes csatlakozás érdekében hézagoló gipsszel kell kitölteni, majd a hézagot hézagerősítő csíkkal le kell ragasztani. Ezt követi a csiszolás és alapozás. A mi példánkban a mennyezetet körbefutó szalagmintával festették le, amelynek színei kívülről befelé egyre világosabbak, ettől az alacsony pince magasabbnak látszik.

3. Lépés

Közvetlen burkolás

Ha a mennyezet felülete sima és csupán szebb felületet akarunk – pl. panelépületekben -, köz-vetlenül is burkolhatjuk. Ehhez mindegy, hogy a tartóváz 3×5 cm-es lécekből vagy acél kalapprofilokból készül. Az utóbbi alkalmazását a következő példában láthatjuk.

A profilokat a lapburkolat futási irányára merőlegesen a mennyezetre dűbelezzük úgy, hogy középvonaluk távolsága ne haladja meg az 50 cm-t. A lapok hosszirányával párhuzamos falakra kiegészítésül egy-egy záróprofilt kell dűbelezni, amelyre az itt lezáró hosszanti élek felfekhetnek. A dűbeleket aszerint választjuk meg, hogy milyen aljzathoz kell erősíteni a szerkezetet. Lehetőleg fémdűbeleket használjunk. A példánkban bemutatott betonfödémre a profilokat beütőhorgonyokkal erősítették fel, ezek-hez csupán 25 mm mély, 8 mm-es lyukakat kell fúrni, így kicsi a valószínűsége annak, hogy betonvasakba ütközzünk.

4. Lépés

A beütőhorgonyokat a furatokba dugjuk, és a beléjük helyezett beütőpecekre mért néhány kalapácsütéssel terpesztjük. Ezután a profilokat 6 mm-es csavarokkal felerősítjük. A burkolatot az így elkészített tartóvázra gyorsépítőcsavarokkal csavarozzuk fel. Célszerű akkus csavarozót használni. Itt is kerülni kell a keresztirányú hézagokat. Valamennyi hosszanti és keresztirányú vágásélt le kell élezni, azaz fózolni kell – pl. élgyaluval – a jobb hézagolás érdekében.

4. Lépés

Ha nincs élgyalunk, akkor felszerelés előtt késsel is ferdére vághatjuk a lapokat, amelyek összeillesztve V alakú hornyot képeznek. Ezt a szerkezetet leginkább akkor ajánljuk, ha a mennyezet burkolásával – pl. a panellakások konyháiban – a helyiség magasságát nem szabad túlságosan csökkenteni.

Kazettás mennyezet szerelése

Néha a mennyezetet nem egy síkban, hanem változó mélységű szerkezettel óhajtjuk kialakítani, hogy érdekes reliefhatást érjünk el. Ehhez pl. gipszkarton kazettákat használhatunk, amelyek azonos formátumban, de eltérő vastagságban kaphatók. Ha vékonyabb és vastagabb kazettákat kombinálunk egymással, a sakktáblakötés érdekes látványt nyújt.

Egy ilyen mennyezetet nem nehéz kialakítani, mivel hasonlóan készül, mint az előbb ismertetett közvetlen mennyezetburkolat, amelynek tartóváza fém kalapprofilokból vagy 3×5 cm-es lécekből áll.

A profilok vagy lécek középvonalának távolsága a kazetták szélességével egyenlő. Egy vastag és egy vékony kazettát váltakozva helyezünk el, és önmetsző gyorsépítőcsavarokkal rögzítjük őket. A színek váltogatásával a térhatást tovább fokozhatjuk. Nagyon hatásosak a vizes  akrillakkal készült lakkfényes vagy selyemmatt festékbevonatok, mint példánkban egy fürdőszoba mennyezetén.

Egy kazettás mennyezet különleges térhatást hoz létre

Egy kazettás mennyezet különleges térhatást hoz létre