Beltéri munkák

Gipszkarton – Hézagok kitöltése, élek kialakítása

Használjon hézagolócsíkot!

A gipszkarton táblák illesztéséhez hézagerősítő csíkot kell ragasztani, nehogy átüssenek a festéken vagy a tapétán.

Hézagolócsík

A hagyományos papírszalagot glettbe kell ágyazni, és emiatt nehéz simán felrakni. Az öntapadó hézagolócsíkkal könnyebb dolgozni. A vágott táblákat élükkel illessze egymáshoz, majd spaklival vigyen fel bőségesen gittet a hézagolócsíkra.

Szalagadagolóval könnyebb

Szalagadagoló

A gipszkarton hézagainak le ragasztása hoz érdemes egy egyszerű adagolót készíteni, hogy mindig kéznél legyen a szalag. Az U alakúra hajlított drótkampót – mint a képen is látható – a szerszámtartó övre akassza.

Simítószivacs

A hézagkitöltő glett eldolgozására egy nedves szivacs a legalkalmasabb.

Simítószivacs

A glett teljes száradása után finomszemcsés csiszolópapírral még simábbá teheti a falat.

Tiszta glettet a falra!

A spakli élét inkább egy fadarabon tisztítsa le, mintsem a vödör szélén, amiben a glettet keverte. Ha a vödrön húzza le a spaklit, piszkos törmelék potyoghat a simítóanyagba.

Az élek megerősítése

A belső sarkokba ragasszon fel hézagerősítő szalagot.

Horganyzott élvédő

Az ennél jóval sérülékenyebb külső sarkokra horganyzott élvédőt tegyen, amit szögeléssel vagy glettbe ágyazva rögzíthet. A végén glettelje a falat.

Védőbevonat

A hézagkitöltő glettet legalább két na­pig hagyja száradni. Ezután – ha tapé­tázni akar – simítsa át alapozó bevonattal a táblák krémszínű felületét. Ez kiegyenlíti a nyers táblák és a kitöltött hézagok nedvszívó erejét, és később, amikor leszedi a tapétát, nem fog fel­szakadni a táblák felszíne.

Vágási szélek kiigazítása

A kézzel vágott giszkarton táblák szélei meglehetősen egyenetlenek. A hézagolószalag felragasztása előtt nyesegesse le a szakadozott, rojtos szélű papírbevonatot, és csak ezután glettelje ki a tábla felületét.

Falburkolás gipszkartonna

Téglafal

Hol dudorodik ki a fal?

Ha nagyon egyenetlen a fal, ajánlatos lécekből sík tartókeretet készíteni a gipszkarton számára. Fektessen a padlóra egy egyenes lécet, tolja a falhoz, majd a külső éle mentén húzzon egy vonalat. A lécet ezután függőlegesbe fordítva állítsa helyenként a falhoz.

Léc falnál

Ahol az alsó vége túllóg a vonalon, ott jelölje meg, majd végül a faltól legtávolabbi jelnél húzzon egy új vonalat, párhuzamosan az elsővel. Rögzítse a talpgerendát, hogy a külső éle az új vonalhoz essen. Állítsa be a vázoszlopokat; lapjuk a talpgerenda külső élével egy síkban legyen. Szükség esetén használjon alátéteket. Végül helyezze el a vízszintes plafon lécet.

Dübellel rögzítve

A tartólécek felerősítésének leggyorsabb módja, ha dübeles csavarokat használ.

Dübellel rögzítve

Fúrja ki a léceket, majd ezeket használja sablonként a fal fúrásához. Helyezze be a dübelt, majd üsse be a csavart.

Szigeteli a falat

Tömör külső falon a gipszkarton burkolat javítja a fal szigetelését. Párakicsapódás esetén impregnált táblákat használjon. Hagyományosan először a tartóvázat rakják fel, s ahhoz rögzítik a táblákat, de ha a fal egyenes és sík, elég lehet, ha gipszkarton ragasztó habarcsot visz fel a falra vagy a táblákra (a gyári útmutatótól függően), majd a falhoz nyomja a táblákat. A fal aljához és tetejéhez kent ragasztóhabarcscsík csökkenti a légáramlást, s ezzel javítja a szige­telést. Ráadásul szilárd alapot is ad a szegélylécek rögzítéséhez. Míg szárad a habarcs, alul ékelje ki a táblákat, hogy szorosan a plafonhoz tapadjanak.

Ablaktok keretezése

Az ajtó- és ablaknyílások köré mindenhol szereljen a táblák szélére merevítőléceket. Ezek a lécek vízszintesek és függőlegesek legyenek; szükség esetén használjon alátéteket.

Hasznosítható hulladék

A vázlécek és a fal közti rések kitöl­téséhez különféle vastagságú alátétekre lesz szükség. E célra kiváló a farost-és furnérhulladék. Vágja fel 50 mm széles csíkokra, kenjen rá némi fa ragasztót, majd ütögesse be a helyére, a vázlécek mögé.

Gipszkarton lapok rögzítése

Gipszkarton lapok

  1. A táblákat 10-15 mm-rel rövidebbre vágja, mint a padló és a mennyezet közti távolság. A sarokban kezdjen.
  2. Nyomja a táblát a mennye­zethez. Szögelje rá az osz­lopra, a plafon- és talpgeren­dákra és a keresztmerevítőkre.
  3. A szögeket 15 cm-enként üsse be, a szélektől 10 mm-nyire. Ragassza le fedő­szalaggal az illesztéseket.
  4. Kenje át simítóglettel a fe­dőszalagot és a szögfejeket.