Gyerekszobák

Gyerekbarát padlóburkolat, radiátortakarók [8 TIPP]

A padlóburkolat kiválasztása gondos körültekintést igényel. Fontos szempont, hogy mutatós, könnyen tisztítható legyen, és taszítsa a szennyeződést. Arra is kell figyeljünk, hogy olyan mintát válasszunk, amely nem lesz hamar unalmas, és a burkolat anyaga jól elviselje a gyerekek hancúrozásával járó igénybevételeket. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, hogy az adott burkolat alkalmas-e gyerekszobába.

Padlószőnyeg

A puha, vastag padlószőnyeg kiválóan alkalmas zajcsillapításra (ami főleg az emeleten lévő gyerekszobánál fontos). Emellett biztonságos is, ha elesne a kisgyerek. Érdemes inkább a nyírott szőnyeget választani a hurkolt helyett, mert az előbbi puhább, és könnyebb tisztán tartani. A gyapjúszőnyeg (80-20 % gyapjúval) hosszabb ideig szép marad. A polipropilén szőnyeg olcsóbb, és rendkívül tartós, viszont hamar lelapul, így idővel megcsúnyul.

Szóba jöhet még, hogy irodai felhasználásra szánt szőnyeget vásároljunk, amely kellően „masszív”, és bár nem túl puha, kiválóan bírja a nagyobb igénybevételeket is. Gondoskodjunk a megfelelő szőnyegalátétről is, mert az jelentősen meghosszabbítja szőnyegünk élettartamát, és segít a zaj­csillapításban. Bármely típus mellett döntünk, rendszeresen porszívózzuk, a makacs foltokat pedig szakemberrel távolíttassuk el.

A padlószőnyeg puha és kellemes érzés a lábnak, emellett a zajokat is jól elnyeli.

A padlószőnyeg puha és kellemes érzés a lábnak, emellett a zajokat is jól elnyeli.

Természetes rostokból készült burkolatok

Tisztítása nehezebb, mint a padlószőnyegé, viszont sokkal tartósabb és szebb. A legsimább felülete a tengeri fűből készült szőnyegnek van, de éppen ezért csúszós lehet. A szizál durvább az előbbinél, és széles színválasztékban kapható. Érdemes folt­taszító fajtát venni. A szizál/gyapjú keverék külö­nösen kellemes. A kókuszrost és a juta viszont kerülendő. Előbbi túlságosan szúrós, utóbbi pedig nem elég tartós, és könnyen magába szívja a szennyeződéseket.

Laminált burkolat

Ezt a burkolattípust saját magunk is könnyen lerakhatjuk. Széles színválasztékban kapható. Felülete csúszós lehet, ezért amennyiben szőnyeg kerül rá, azt rögzítsük öntapadós szalaggal. Néhány laminált burkolattípus könnyen megsérül, ha éles vagy nehéz tárgy esik rá; vásárláskor ebből a szempontból is ellenőrizzük a burkolatot. Ápolása egyszerű: rendszeresen porszívózzuk vagy seperjük fel, és hetente egyszer vagy kétszer mossuk fel. A lecsöppent szennyeződéseket a lehető leghama­rabb távolítsuk el.

Fapadló

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy régi fapadló van a szobában, megjelenés és karbantartás szempontjából is megütöttük a főnyereményt! Felújí­tásához csiszoljuk át és felületkezeljük a padlót. Az elemek közötti hézagokat tömítsük folyékony fával, így a résekben nem ül meg a por, és nem kerülnek bele kisebb tárgyak, pl. ceruzák. Ha nem túl szép a padlódeszkák felülete, át is festhetjük azokat.  A fapadló elég kemény felület, és megüthetik rajta magukat a kicsik, ha elesnek, így érdemes lehet szőnyegeket is lerakni.

PVC

Jó választás lehet a praktikus PVC burkolat, amely lapok vagy lemez formájában kapható. Színválasztéka hatalmas. Tegyünk rá színes szőnyegeket, így olyan felületet kapunk, amely vidám és színes, emellett minden igénybevételnek ellenáll. Ezenkívül az olcsó, saját kezűleg lerakható lapoktól a fényűző, luxuskategóriájú burkolatig ár tekintetében is széles a választék. Érdemes a habalátétes változatot keresni, mert az puhább, és a zajokat is jobban elnyeli. A PVC burkolat könnyen tisztítható, és általában taszítja a szennyeződéseket. Általában 10 év rá a garancia, de néha még a 25 év garancia is előfordul.

Mennyire tartós a burkolat?

A padlóburkolat a leg­költségesebb beruhá­zások egyike, ezért kerüljük a túlságosan harsány változatokat. Érdemes tompább, drapp, szürke vagy kékes árnyalatokat választani, így a szobafelújításakor, át­alakításakor sem kell ezeket kicserélni. A padlófelületet szí­nes szőnyegekkel is élénkíthetjük.

A fa- és a laminált padlót könnyű tisztán tartani.

A fa- és a laminált padlót könnyű tisztán tartani.

Sakktáblamintás padló készítése

Ha egy régi fapadlót szeretnénk felújítani, remek megoldás ez a festett kockás minta. A gyerekek körében is biztosan tetszést arat, és kiváló terep az ugróiskolához!

Sakktáblamintás padló

A bemutatott példánál krémszín-pasztell válto­zat mellett döntöttünk, de ugyanolyan jól mutat élénkebb, kontraszto­sabb színekkel (pl. zöld vagy rózsaszín).

Amire szükségünk lesz Egy darab deszka Mérőszalag Ceruza Tapétavágó kés Fapác két színben Ecset Művészecset Nagy festőecset Színtelen matt vagy selyemfényű lakk

Lépések:

  1. Festés előtt győződjünk meg róla, hogy a padló felülete tiszta és sima. Az elemek közötti réseket töltsük ki folyékony fával. Egy deszkadarabot sablonként használva ceruzával és mérőszalaggal jelöljük ki a sakktáblamintát. A ceruzavonalak mentén karcoljuk be a padlót késsel, így nem mosódnak el a vonalak, és festék nem folyik át a szomszédos négyzetekbe.
  2. A világosabb színnel fessük át az egész padlót, és a gyártó utasításai szerinti időt betartva hagyjuk teljesen megszáradni.Lépések
  3. Művészecsettel fessük körbe a sötétebb színű négyzetek körvonalait, majd a nagyméretű ecsettel töltsük ki a négyzeteket és hagyjuk megszáradni. Végül legalább két réteg matt vagy selyemfényű lakkal vonjuk be a felületet.

PÖTTYÖS PADLÓ. Ezzel a módszerrel jópofa, sző­nyeghez hasonló mezőt készíthetünk a padlóra. Esetünkben a padlót élénksárgára festettünk sötét­zöld szegéllyel, majd egy kis habszivacs hengerrel festett pöttyökkel díszítettük.

Pöttyös padló

ÖTLET. Bár a nagyobb négyzetek gyorsabban elké­szülnek, azonban méretüket mindig igazítsuk szoba méreteihez. A kiosztást a szoba közepénél kezdjük. Nem gond, ha a falhoz érve nem egész elemek jönnek ki, ez csak élethűbbé teszi a mintát.

Ha tartósabb felületet szeretnénk, válasszunk olaj­festéket. Egy rész festéket keverjünk el egy rész terpentinnel, majd széles ecsettel hordjuk fel a padlóra. A festendő felületet festőszalaggal hatá­roljuk le. Az egyes rétegek között hosszabb szára­dási időre van szükség.

Radiátortakarók, öteltek

A gyerekszobában lévő radiátorokat érdemes letakarni, így a gyerekek biztosan nem égetik meg magukat, nem szorul be a kezük a fűtőtest lamellái közé, és a fal és a radiátor közé bepotyogtatott tárgyakkal sem lesz gondunk. Ezenkívül pedig a takarással jóval esztétiku­sabbá is tehetjük a fűtőtestet, és még plusz tárolóhelyet is nyerünk. A barkácsáruházakban széles választékban kaphatók az MDF lemezből készült darabok, de asztalossal mi magunk is elkészíttethetjük a takarórácsot. Ügyeljünk rá, hogy a termosztát továbbra is hozzáférhető maradjon. Megfelelő szakemberrel bármilyen mintát kialakíthatunk, betűktől a szívecskékkel vagy körökkel díszített változatokig.

Óvodás korú gyerekeknek különösen megfelelő a betűkkel díszített változat.

Óvodás korú gyerekeknek különösen megfelelő a betűkkel díszített változat.

Ha a takaróelem színe egyezik a fallal, harmonikus lesz az összkép.

Ha a takaróelem színe egyezik a fallal, harmonikus lesz az összkép.

A radiátortakaró festése

Ezek az elemek általában festetlen MDF lemez formájában kaphatók, amelyeket aztán a kívánt színre festhetünk. Először a megfelelő alapozót használjuk, majd hagyjuk megszáradni (a művelet közben a fűtést kapcsoljuk le). Használjunk se­lyemfényű vagy vizes alapú fafestéket. A rácsos részen minden apró felületet fessünk be. Hordjunk fel egy második réteget. A fűtést csak ennek száradása után kapcsoljuk vissza.