Gyerekszobák

Hogyan válasszunk ágyat és szekrényt a gyerekszobában? 12 Ötlet

A ruhatároló gardrób nagyszerű hely a bújócskához, míg az asztalból sokszor mászóka lesz. Ehhez a gyerekszoba bútorainak kiválasztásakor három fő szempontunk legyen: keressünk masszív, tartós és egyszerűen használható darabokat.

Szempontok:

 • Elég masszív a bútor? Ha egy bútordarab inog, ahogy hozzáérünk, a gyerekek viháncolását valószínűleg egyáltalán nem élné túl. A nagy­méretű daraboknál (ruhásszekrény, komód) fontos, hogy még nyitott ajtókkal vagy kihúzott fiókokkal is stabilan álljanak, és ne tudjanak felborulni.
 • Mennyire tartós az adott darab? Olyan búto­rokat érdemes vásárolni, amelyek követni tudják csemeténk növekedését. Jó, ha a bútor átfesthető, így a szoba esetleges átrendezésekor újra fel tudjuk használni.
 • Könnyen és praktikusan használható az adott bútor? A felnőtt méretű szekrényeket, komódokat a gyerekek nehezen érik fel. Ha a gyerekek könnyen használni tudják a bútoraikat, sokkal szívesebben raknak majd rendet maguk után és tartják rendben önállóan a játékait, ruháikat.

Beépített szekrények

A túlságosan kicsi vagy szabálytalan alakú szobák­ban (pl. tetőtérben) jó megoldás a beépített szekrények alkalmazása. Bár ezek készítése nem olcsó, azonban ha belegondolunk, hogy így a kihaszná­latlan teret a szoba teljes belmagasságában tá­rolóhellyé alakíthatunk, mindenképpen megéri a befektetést. Gyerekszobáknál érdemes olcsóbb anyagokat (pl. MDF lemez) felhasználni, amelyet aztán vizes vagy olajalapú festékkel festünk át. MDF lemeznél alapozó- és két vagy három réteg fedőfestékre van szükségünk.

Ha a szobában már van régi, esetleg kissé lestrapált beépített bútorzat, érdemes azt felújítani. Ha készen nem kapunk megfelelő méretű ajtókat (ilyeneket barkácsáruházban vagy lakberendezési áruházakban szerezhetünk be), készíttessük el asztalossal a megfelelő változatot. Az is jó megoldás, ha az ajtókat egyszerűen átfestjük és új fogantyúkat szerelünk fel rájuk. Gondoljuk át a szekrénybelső beosztását is: érdemes lehet esetleg áthelyezni a polcokat vagy tartórudat, hogy a gyerekek is kényelmesebben tudják használni a szekrényt.

A beépített szekrény díszítése

A beépített szekrény általában meghatá­rozza a szoba össz­képét, ezért a színét gondosan válasszuk meg. A szoba megha­tározó színéhez illő árnyalat hatására kevésbé lesz feltűnő a szekrény – érdemes lehet pl. a fal színénél kissé halványabb árnyalatot válasz­tani. A nagy felületet kiválóan élénkíti néhány ráfestett minta. Ezeket készít­hetjük stencilezéssel, nyomdázással, vagy készülhetnek öntapadós változatban is.

A beépített szekrény díszítése

A meglévő beépített szekrényt fessük át és szereljünk rá új fogantyúkat.

Az ágy kiválasztása

A masszív, megfelelően kemény matraccal kialakí­tott ágy egy gyereknek épp olyan fontos, mint a felnőtteknek. Azt se feledjük, hogy egy hétévesnél kisebb gyereknek akár napi 12 óra alvásra is szüksége lehet! Ezért mindenképpen olyan ágyat vá­lasszunk, amely nemcsak a hátnak kényelmes, de elég széles és hosszú is, így aztán biztosan kényel­mes fekhely.

Néhány szempont a kiválasztáshoz:

 • Jó minőségű szivacsos vagy rugós matracot vá­lasszunk, amely kellően támasztja a gerincet. Ha meglévő ágykerethez választunk új matra­cot, figyeljünk rá, hogy a matrac mérete illeszkedjen a kerethez. Ellenőrizzük, hogy a mat­racnak megvannak-e a megfelelő minősítései.
 • Az ágykeret legyen stabil, ne inogjon. Ha há­zilag összeállítható a keret, ellenőrizzük, hogy a csavarok, rögzítőelemek csak a megfelelő szerszámmal legyenek kiszedhetőek.
 • A gyerekek ágyának szabványos szélessége 75 vagy 90 cm. Érdemes a szélesebbet válasz­tani, a megfelelően kényelmes hosszal. Prak­tikusak a hosszában bővíthető darabok, ame­lyek követni tudják a gyerekek növekedését.
 • Érdemes olyan változatot keresni, amelyhez megfelelően kialakított tárolóhely is tartozik. Praktikusak az ágy alatti tárolóhellyel ké­szült darabok, hagyományos ágykeretnél pedig ügyeljünk arra, hogy az ágy alatt legyen ele­gendő hely a tároló dobozoknak. A legnagyobb tárolókapacitása az emeletes ágynak van, amely alatt szinte egy komplett szekrény helyezhető el, de játszóhelyet is ki lehet alatta alakítani. Kicsi gyerekeknek azonban még nem ajánlott ez a megoldás.

Ágy

Hagyományos ágykeretnél ügyeljünk arra, hogy olyan típust válasszunk, amely alatt elegendő hely marad a tároláshoz.

Megemelt és emeletes ágyak

Az ilyen kialakítás a leginkább helytakarékos. A megemelt ágy alatt értékes tárolóhelyet alakíthatunk ki. Olyan változat is lehetséges, ahol az ágy alá íróasztalt vagy egy második, összehajtható ágyat helyezhetünk el. Ha két gyerek osztozik a szobán, utóbbi különösen praktikus megoldás.

Megemelt és emeletes ágyak

A megemelt ágy a szoba fényviszonyait is megvál­toztatja (különösen igaz ez tetőtérben), ezért a könnyed típusokat keressük. Itt különösen fontos, hogy az ágy illeszkedjen a szoba összképébe. Válasszunk pl. tengerész­mintás ágytakarót, az ágykeretről pedig lógassunk le kék és fehér függőket, így mindjárt izgalmas „vízijárművé” válik az egyszerű bútordarab.

Mire figyeljünk?

 • Az emeletes ágyra feltétlenül védőkorlátot kell szerelni, amelynek felső éle a matrac felett min. 10 cm-rel legyen, hogy a gyerek semmiképpen ne eshessen le. A korlátrudak távolsága maximum 7,5 cm lehet, a létra pedig legyen stabilan az ágyhoz rögzítve. A létra széles­sége min. 30 cm, fokainak távolsága min. 20 cm.
 • Ha az emeletes ágy alatti teret nem tárolásra hasz­náljuk, ügyeljünk arra, hogy alá be lehessen ülni úgy, hogy ne verje be a fejét a gyerek. Az ágy és a mennyezet között szintén maradjon biztonságos távolság. Hatévesnél kisebb gyerekeknek az emeletes ágy nem ajánlott.

Szívekkel díszített szekrény készítése

Az itt bemutatott egyszerű módszer kiválóan alkalmas arra, hogy felújítsunk és izgalmasabbá tegyünk egy régi bútordarabot. Válasszunk a szobában lévő lakástextileken vagy tapétán is megjelenő azonos mintát, így harmonikus lesz az összkép.

Szívekkel díszített szekrény

Példánkban szívek és virágok mellett döntöttünk, de ugyanilyen jó választás, ha űrhajókat, hajókat vagy állatfigurákat választunk. Érdemes inkább az egyszerűbb motívumok mellett dönteni, ezeket könnyebb kivágni.

Amire szükségünk lesz Pauszpapír Puha ceruza Olló vagy tapétavágó kés Mintás öntapadós papír

Lépések:

 1. Helyezzük a pauszpapírt a lemásolni kívánt mo­tívumra (esetünkben szívre), majd rajzoljuk azt át ceruzával. Vágjuk ki, így megkapjuk a sablont. Ha egy viszonylag kis motívum tetszett meg, átmásolása előtt nagyítsuk fel fénymásolóval, így jobban mutat majd a bútordarabon.
 2. Helyezzük a sablont a mintás öntapadós papírra, rajzoljuk körbe, majd éles ollóval gondosan vágjuk ki a kívánt alakzatot. Szebb vágási éleket kapunk, ha tapétavágó kést használunk, ilyenkor azonban ne feledkezzünk meg a megfelelő alátétről.Szívekkel díszített szekrény
 3. Próbáljuk oda a szívet a felületre, majd amikor elégedettek vagyunk a látvánnyal, ragasszuk fel. A többi motívumot hasonlóképpen, szabálytalanul elrendezve ragasszuk fel.

Ötlet. Érdemes először az összes motívumot ki­vágni, és a helyükre próbálni azokat. Így biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel. Ceruzával jelöljük meg minden egyes elem helyét a felületen. A különféle méretű és alakú motívumok keverésével izgalmas felületet alakíthatunk ki.

Egyéb változat. A mintákat egyből a tapétából is kivághatjuk, és ragasztóval vagy tapétaragasztóval rögzítsük a felületre. Mivel ezek idővel megfakul­nának vagy felpöndörödnének, a felragasztás után kenjük át az ajtót színtelen lakkal.

Jó tanács

Ezt a módszert legjobban fehér vagy pasztellszínű alapon alkalmazhatjuk. A fenyő- vagy tölgyfa bútorok (megfelelő előkészítés után) kiválóan festhetők. Ehhez először csiszoljuk meg a felületet, mossuk le mosószappannal vagy mosószerrel, alapozzuk a megfelelő alapozóval, majd hordjunk fel két ré­tegben megfelelő festéket. A vizes alapú vagy az akrilfestékek szagtalanok és könnyen felhordhatok. Másik megoldásként fehér vagy krémszínű fapácot is használhatunk. Utóbbi még gyorsabban felhord­ható, és kissé rusztikus megjelenést kölcsönöz bútorunknak.

Állatfigurákkal díszített szekrény készítése

Az itt bemutatott módszerrel igen egyszerűen izgalmassá tehetünk egy sima szekrényt. Ha a szoba tapétázásakor megmaradt maradé­kot használjuk, a szekrény nagyszerűen illik majd az összképbe. Az akasztórudat helyezzük alacsonyabbra, és szereljünk be további polcokat, így megnövelhetjük a tárolóhelyet.

Állatfigurákkal díszített szekrény

Amire szükségünk lesz Mérőszalag Tapéta Olló Tapétaragasztó Tapétavágó kés Tapétából kivágott vagy öntapadós állatfigurák

Lépések:

 1. Szedjük ki a szekrényből a polcokat és az akasztórudat. Mérjük le belülről a szekrény hátlap­ját, és vágjuk ki a megfelelő méretű tapétadarabot. Érdemes körben kb. 2,5 cm-es ráhagyást hagyni, amelyet utólag, a tapéta felragasztása után vágunk le tapétavágó késsel.
 2. A szekrény lapját alaposan tisztítsuk meg. Hord­junk fel rá egy réteg tapétaragasztót, majd ragasszuk helyére a tapétát. Ahol szükséges, vágjuk le a felesleget.
 3. Amikor a tapéta teljesen megszáradt (ehhez legalább 8 óra szükséges), tegyük vissza a polcokat és az akasztórudat. Végül díszítsük a szekrényt tapétából kivágott vagy öntapadós állatfigurákkal.

Ötlet. Érdemes egyszerűbb mintájú (pl. kockás) tapétát választani, mert ennél nem kell annyira figyelni az illesztésre. Tapéta helyett öntapadós fóliát is használhatunk.

Ha a szekrény hátlapja túlságosan egyenetlen, a tapétát először egy darab kartonra vagy vékony farostlemezre ragasszuk, és ezt erősítsük a szek­rényhez ragasztóval vagy szegbelövővel.

Ha újabb polcot szeretnénk betenni a szekrénybe, az építőanyag-kereskedésben vágassunk a kívánt méretre egy 2 cm vastag MDF lemezt. Fessük be olaj festékkel. A polctartókat a szekrényhez stabilan odaragasztott és -csavarozott 2×2 cm-es lécdara­bokból készítsük (a csavarlyukakat kívülről fúr­juk ki). A darabokat szintén levágathatjuk a fakereskedésben. A szekrény felső részében kialakíthatunk egy fele mélységű polcot, és beszerelhetünk még egy 3 cm átmérőjű plusz akasztórudat is.

Terepmintás szekrény készítése

Saját tervezésű mintázattal a sima komódot is izgalmasabbá tehetjük. A vadnyugati design-elemekkel berendezett szobába kitűnően illik az álta­lunk választott terepmintás változat, de tetszés szerint választhatunk helyet­te az adott szobához illő virágokat vagy kagylókat is.

Terepmintás szekrény

Kiváló ötletadó lehet egy textildarab vagy tapéta. A szekrényre először ceruzával rajzoljuk fel a kívánt mintázatot.

Amire szükségünk lesz Csavarhúzó Festékspray Csiszolópapír Rongydarab Ceruza Emulziós (latex-) festék Finom festőecset Színtelen matt lakk

Lépések:

 1. Szedjük ki a fiókokat, majd csavarjuk le a fo­gantyúkat. A fogantyúkat tegyük újságpapírra, majd festékspray-vel fújjuk át. Példánkban ehhez ezüst­színt választottunk. A fogantyúkat tegyük félre száradni.
 2. Finoman csiszoljuk át a fiókok előlapját, így megfelelő alapot kapunk a festéknek. Ezután töröl­jük át nedves ruhával a felületet.
 3. Az ötletadóként használt textil- vagy tapétadarab alapján tervezzük meg a mintázatot. Elképzelhető, hogy akár szabad kézzel, puha ceruzával fel tudjuk rajzolni a mintát. Ha mégsem, kartonpapír sablo­nokat használjunk segítségnek.
 4. Emulziós festékkel, finom ecsettel fessük ki a körvonalakat. Várjuk meg a festék száradását, majd, ha szükséges, hordjunk fel még egy réteget. Védőrétegnek hordjunk fel két réteg színtelen matt lakkot.

Ötlet. Elképzelhető, hogy átfestés helyett inkább kicserélnénk a fiókok fogantyúit, amelyek akár a minták ötletadói is lehetnek. Az élénksárga fogantyú lehet pl. egy színes virág közepe.

Jó tanács

Ha a mintafelrajzolása előtt át akarjuk festeni a szekrényt, először finoman csiszoljuk meg csiszolópapírral Alapozzuk, majd hordjunk fel rá két réteg emulziós (latex-) festéket.