Gyerekszobák

Hol tároljuk a játékokat a gyerekszobában? 8 ÖTLET

Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy túlságosan telezsúfoljuk a szobát bútorokkal, különösen, ha sok játékot és ruhát kell elhelyezni. Érdemes azonban korlátozni a bútorok számát, és csak a jól kihasználható darabokat megtartani. Minél nagyobb alapterület marad szabadon, a gyerekeknek annál nagyobb, kényelmesebb helyük lesz játszani.

A nagyobb játékokat tartsuk a szekrényben

A nagyobb játékokat tartsuk a szekrényben, vagy különítsük el ezeknek a szoba egy sarkát.

Néhány bútordarabot nyugodtan festhetünk élénkebb színekre.

Néhány bútordarabot nyugodtan festhetünk élénkebb színekre.

A következő jó tanácsok szintén segítenek a hatékony helykihasználásban.

 • Válasszunk többfunkciós bútordarabokat, pl. asztalokat az alattuk kialakított tárolóval vagy az ággyá szétnyitható kanapét (utóbbi különösen jól jön, ha a kicsik barátai jönnek látogatóba).
 • A babzsákok, elemekből összerakható vagy összehajtható ülőalkalmatosságok könnyűek, egyszerűen és felnőttek segítsége nélkül moz­gathatók. Vásárlás előtt ellenőrizzük a tömegüket!
 • Szorítsunk helyet egy íróasztalnak és a hozzá való széknek, ahol kényelmesen le lehet ülni festeni, rajzolgatni vagy elmélyülten alkotni. Helyezzünk el helyi világítást. Később ez a zug lesz a tanulás helye.
 • A szoba esetleg kihasználatlan részeit jól hasznosíthatjuk tároláshoz. Ilyen pl. egy tároló­val kiegészített ülőke az ablakmélyedésben, vagy a kiugró kéménytest mellett épült be­épített szekrény. A legjobb helykihasználáshoz asztalossal készíttessük méretre a bútort.
 • Ha beépített szekrényt készítünk, azt érdemes lábakra állítani, így a szekrény alatti rész alkalmas lesz könyvek, társasjátékok vagy cipők tárolására.
 • Jópofa, vidám megjelenésű bútorokat válasszunk. Ilyenek pl. a strandkabint idéző szekré­nyek vagy állatokat formázó székek. Ezek, amellett, hogy sok-sok holmit képesek elnyelni, hangulatosak is.
 • A színekkel még jobban élénkíthetjük a bú­torokat. Keverjük egymással a színes és az egyszerű darabokat – a lényeg, hogy olyan kör­nyezetet teremtsünk, amelyben kellemes tar­tózkodni!

A játékok tárolása

A sok szanaszét hagyott játék, könyv miatt könnyen rendetlenség lesz a gyerekszobában. Azért hogy ezt elkerüljük, keressünk könnyen használható tárolóelemeket. A következő ötletek segí­tenek abban, hogy a rendrakás szinte gyerekjáték legyen, és a kedvenc holmik mégis mindig kéznél legyenek.

Újrahasznosított festékesvödrök

Újrahasznosított festékesvödrök

A színesre festett festékesvödrök ragyogó tároló­helyei a kisebb tárgyaknak. Még fülük is van, így könnyen ide-oda szállíthatók vagy felakaszthatok. A túloldali képen látható dobozokat csíkos és pöttyös mintával díszítettük. Átfestés előtt a do­bozokat alaposan tisztítsuk ki, és ellenőrizzük, nincsenek-e rajtuk balesetveszélyes, éles peremek. A festéshez speciális zománcfestéket használjunk.

Zsákok

A szabálytalan alakú játékokat tegyük pl. vastag nejlonzacskóba vagy fonott táskába. Ezekben könnyen szállíthatjuk a holmikat. Válasszunk széles fenékrésszel és erős fülekkel ellátott, a szoba színei­hez illeszkedő, élénk színű szatyrokat.

A játékok tárolása

Fali kampók

A két sorban elhelyezett akasztók vagy fali kampók felhasználásával ötletes tárolóhelyet alakíthatunk ki a képeslapoknak, rajzoknak vagy éppen okleve­leknek. A sima akasztókat közvetlenül a falba is beverhetjük, a kampókhoz viszont először fúrjunk lyukat a falba, helyezzünk el fali horgonyt, és arra csavarozzuk rá a kampót. A két sor között feszít­sünk ki madzagot, erre lehet majd rácsíptetni a kívánt tárgyakat. Ha nem szeretnénk túl sok lyukat fúrni a falban, akkor akasszunk fel inkább egy parafa táblát.

Fali kampók, zsákok

Fellógatott zsákok

A régi szennyeszsákokhoz hasonló tárolóeszközt rendkívül könnyű elkészíteni: varrjuk össze egy téglalap alakú textildarab három oldalát, a szájánál pedig úgy varrjuk le a ráhagyást, hogy abba zsineget vagy gumit lehessen belefűzni. Az így készült zsá­kokban játékokat, könyveket vagy ruhákat egyaránt tarthatunk. A zsákokat akasszuk az ajtóra, az ágy­keretre vagy a szekrényre, így könnyen elérhetők maradnak. A zsákok anyaga lehet mintás (pl. virág­mintás, pöttyös vagy csíkos) maradék pamutanyag. Ha különösen erős, strapabíró zsákokat szeretnénk, válasszunk erős vásznat.

Táskák a falon

Az apró, fonott bevásárlótáskák jól mutatnak a falra felaggatva, és jó tárolóhelyei a kisebb játékoknak és kiegészítőknek. Felakaszthatunk egymás mellé azo­nos színű táskákat, ekkor szinte szegélyre fognak hasonlítani, de választhatunk különböző színűeket is. A képen sorban felaggatott táskák láthatók, de más alakzatban (pl. négyzet vagy kör) elrendezve is nagyszerűen mutatnak.

Táskák a falon, poharak

Tárolóedények, -poharak

A zsírkréták, filctollak valahogy mindig elárasztják a szobát. Vásároljunk a gyerekeknek színes poharakat, amelyekben kényelmesen elhelyezhetik rajz­eszközeiket. Alkalmasak erre a célra befőttesüvegek is, amelyeket fel is címkézhetünk, így mindig min­den a saját helyére kerül majd vissza.

Rejtett kincsek

A kedvenc játékoknak természetesen mindig kéznél kell lenniük, viszont könnyebben rendben tarthatjuk a szobát, ha az éppen ritkábban használt játékokat bedobozoljuk. Barkácsáruházakban beszerezhetünk olyan fenyőfa ládákat, amelyek elég masszívak, ugyanakkor beférnek az ágy alá. Tetszés szerint be is festhetjük és fel is címkézhetjük ezeket.

Rejtett kincsek

Erős kartonból készült cipősdobozokat is használhatunk, amelyeket csomagolópapírral, tapétával vagy öntapadós matricákkal díszíthetünk. Ha a játékokat egyfajta „rotációs” rendszerben vesszük elő és pakoljuk el, kisebb az esély a rendetlenségre, a gyerekek pedig úgy fognak majd örülni az elővett, rég látott babáknak vagy plüssállatoknak, mint az újnak. Esős időben, vagy ha éppen unat­koznak a gyerekek, küldjük őket kincskereső felfedezőútra a szobájukba!

Varázsdoboz készítése

Egy sima ládát vagy szekrényt úgy tehetünk a legegyszerűbben egyedivé, ha színesre festjük és öntapadós matricákkal díszítjük. Esetünkben az élénk kék szín mellett döntöttünk, a befestett ládára pedig járműveket ábrázoló matricák kerültek. Ezek az autóimádó gyerekek körében biztosan nagy tet­szést aratnak majd, de választhatunk helyettük állat-, virág- vagy tengerész­motívumokat is. Ha azt szeretnénk, hogy a láda hordozható legyen, szerel­jünk rá erős kötélből készült füleket és görgőket.

Amire szükségünk lesz Matt emulziós vinilfesték (latex) 2 db ecset Tapétából kivágott minták Olló PVA-ragasztó Színtelen matt lakk

Lépések:

 1. Fessük be a ládát két réteg matt emulziós vinilfestékkel. A másodikat csak az első réteg teljes száradása után hordjuk fel, majd azt is hagyjuk megszáradni.
 2. Gondosan vágjuk ki a tapétából a motívumokat. Ezeket elhelyezhetjük szabálytalanul elrendezve vagy akár szabályos sorokban is. Ragasztás előtt érdemes az összes motívumot a helyére próbálni, majd ceruzával megjelölni azok helyét.
 3. A kivágott motívumok hátoldalát kenjük be PVA-ragasztóval, majd ragasszuk őket a helyükre. Várjuk ki a gyártó útmutatásaiban megadott szá­radási időt.
 4. Vonjuk be a ládát három réteg színtelen matt lakkal, az egyes rétegeket a következő felhordása előtt hagyjuk teljesen megszáradni.

Jó tanács

A görgőket és fogantyúkat a festés előtt sze­reljük fel. A görgők rögzítéséhez a lábakba fúrjunk lyukat, majd csavarozzuk a helyükre a görgőket. A fogantyúk készítéséhez a láda két oldalán jelöljünk ki, majd fúrjunk ki 2-2 lyukat, egymástól 5-5 cm távolságra. Egy zsineg­darabot fűzzünk át a lyukakon, és a belső oldalon rög­zítsük csomókkal.

A mindent elrejtő függöny készítése

Függönyökkel kiválóan eltakarhatjuk a szem elől elrejteni kívánt holmikat. Elkészítésük egyszerű, és tetszés szerint megválasztható színüknek és min­tázatunknak köszönhetően a szoba összképéhez is könnyedén illeszthetők. Esetünkben egy fapolcot takartunk el vele, de éppoly jól használhatók egy zsúfolt könyvespolc vagy falfülke elrejtésére is.

Amire szükségünk lesz Mérőszalag Farúd a karnishoz Lombfűrész (tetszőleges) Csavarhúzó Ruhaakasztó fémrúd Könnyű textildarab, méretre szabva és beszegve Függönycsipesz
 1. Mérjük le az eltakarni kívánt felület méretét majd vásároljunk karnisnak való farudat (ha kell, fűrésszel vágjuk méretre). Esetünkben egy hosszabb karnist készítettünk a szekrény elejére, és két rövidebbet az oldalára.
 2. Csavarozzuk a karnist a helyére, a szekrény tetejéhez a lehető legközelebb. Szereljük be a szek­rény belsejébe a fém akasztórudat.
 3. Egyenletes közönként kiosztott függönycsipeszek­kel akasszuk fel a függönyöket a helyükre.

Jó tanács

Válasszunk vékony, könnyű anyagot, amely szépen mutat lelógatva és nem terheli meg túlságosan a karnist. Esetünkben egyszerű, kockás batiszt mellett döntöttünk. Ha időt akarunk megtakarítani, a függöny alját és tetejét felvasalható szegőszalaggal szegjük be (ilyet rövidáru-kereskedésben szerezhetünk be). Vásárolhatunk készen beszegett függönyt is.

ÖTLET. Ha egy falfülke elé teszünk függönyt, a karnist a falfülke két oldalán rögzít­sük. Előre fúrjunk lyukakat a falba, majd helyezzünk be­le műanyag tipliket. Ha sta­bil szerkezetet szeretnénk, először egy falécet szereljünk fel, és ehhez rögzítsük a kar­nist.