Hasznos - Ártalmas

Otthoni légtisztítók – légszűrők kiválasztása

A légtisztítók és légszűrők feladata, hogy a levegőből eltávolítsák a különféle szennyező anyagokat – a füstöt, port, polle­neket, gombaspórákat, a háziállatoktól szár­mazó allergéneket, bizonyos vegyi anyagokat és gázokat. A légszűrők ugyan hatékonyak bizonyos típusú szennyező anyagokkal szem­ben, másokkal szemben nem. A sikeres vá­sárlás titka, hogy tudjuk, milyen szennyező anyagot kell kiszűrni, és mennyi pénzt szá­nunk erre a célra. A készülékek jelentősen különböznek nemcsak az ár, de a működte­tési költségek szempontjából is.

A megfelelő berendezés kiválasztása

Ha meg akarjuk szabadítani otthonunk leve­gőjét az egészségtelen gázoktól – különösen azoktól, melyek a formaldehidből, rovarir­tókból, parfümökből és dohányfüstből szár­maznak -, a legjobb választás egy aktív szénszűrős készülék. Azok a légtisztítók, amelyek nem tartalmaznak valamilyen abszorpciós anyagot, mint pl. az aktív szén, nem hatéko­nyak a kis molekulájú gázokkal, pl. a ra­donnal szemben, és nem csökkentik azok egészségkárosító hatásait.

Szagok eltávolítása

Az elektronikus légtisztítók szintén csökkenthetik a ciga­rettafüstöt, de nem szüntetik meg a szagot. A különféle változatok, az ún. elektrosztatikus és az ionizátoros tisztítók ionizálással fogják be a szennyező anyagokat. Ezek a berendezések semlegesítenek bizonyos kellemetlen szagokat, de nem távolítják el a szagtalan gázokat, pl. a szén-monoxidot, és nem csökkentik a macska-, por- vagy pollen-allergének koncentrációját sem.

HEPA-szűrős készülékek

Ha a legfontosabb cél a por-, pollen- vagy penészallergének kiszűrése, akkor olyan mechanikus szűrőrendszert keressünk, amely csapdába ejti a nagyobb részecskéket. Az ún. HEPA-szűrő (nagy hatékonyságú részecske­szűrő) jó megoldás. Ám ezek a berendezések kizáró­lag a levegőben repülő részecskéket szűrik ki míg az allergének többsége gyorsan megte­lepszik a felületeken, ahol a légtisztítók nem érhetik el őket. (Az allergének kiszűréséhez nincs feltétlenül szükség légtisztítóra – a légkondicionáló majdnem ugyanolyan jól ellátja ezt a feladatot.)

Ha a pollen és a por mellett a gázokat és a szagokat is el akarjuk távolítani, kombinált berendezésre van szükség, amely többféle szűrőrendszert tartalmaz. Levegőbefújásos köz­ponti fűtés vagy légkondicionáló esetén egyáltalán nincs szükség légtisztítóra: elektronikus vagy mechanikus szűrőt lehet a rendszerbe szerelni.

Az elektronikus légtisztítók és az ionizátoros berendezések ózont termelhetnek, tüdőirritációt okozva. Az ionizátoros tisztítók működése következ­tében, ha nem rendelkeznek saját gyűjtőrendszerrel, csúnya fekete réteg rakódik le a falakra, bútorokra. A legtöbb, gázok eltávolítására tervezett berendezés idővel visszajuttatja a gázokat a leve­gőbe. Egyes készülékek becsaphatják az embert: kellemes illatot árasztva elfedik a szagokat.

Vásárlási tippek

Tudni kell, hogy milyen típusú szennyező anyago­kat kívánunk eltávolítani a levegőből. A légtisztító feleljen meg a helyiség méretének. A leírásból megtudható, hogy a berendezés per­cenként hány köbméter levegőt képes átszűrni. Az asztali berendezések csak akkor hatékonyak, ha nagyon kis helyiségben használjuk őket. Nincs önmagában 100%-os hatékonyságú légtisztí­tó. Törekedni kell a szennyeződés forrásának kiiktatására is.