Hasznos - Ártalmas

Formaldehid a lakásban? Hogyan minimalizálhatjuk a mennyiségét?

A formaldehid illékony szerves vegyület, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékle­ten gázzá alakul. Ez a gáz többféle egészség­ügyi problémát okozhat, az enyhe érzékeny­ségtől a rákig.

Bárhová nézünk

A formaldehid sok helyen jelen van a kör­nyezetünkben: építési anyagokban, háztartási cikkekben, irodaszerekben és piperecikkek­ben. Legnagyobb töménységben a préselt faipari termékekben (forgácslemez, rétegelt keményfalemez és farostlemez) található meg, amelyeket a bútorgyártásban használ­nak konyhaszekrények és polcok készítésé­hez, valamint falburkoláshoz. A felhasznált formaldehid mennyiségét az elmúlt 15 évben nagymértékben csökkentették, de még mindig aggodalmat okoz.

Festékekben, ragasztókban

A formaldehid megtalálható sok festék­ben, egyes padlóburkolatokban és szőnyegra­gasztókban is. Bizonyos textíliák, különösen a vasalást nem igénylő anyagok kezelésére használt vegyületekből is formaldehid szaba­dulhat fel. A korábban szigetelésre használt karbamid-formaldehid-hab – veszélyessége miatt – ma már nem engedélyezett. Egyes dezodorok, samponok, körömkeményítők és más kozmetikumok is tartalmaznak kisebb mennyiségű formaldehidet.

A formaldehid színtelen gáz, olykor átható szagot áraszt

Fáradtságérzést, fejfájást, hányingert, kiütéseket, orrfolyást, köhögést, ziháló légzést okozhat, továbbá égető érzést a szemben, az orrban és a torokban. Magas koncentráció esetén a mellkasban szorító érzés és légzési nehéz­ségek léphetnek fel. A hőmérséklet és a pá­ratartalom növekedésé­vel több formaldehid jut a levegőbe. Bár a kibo­csátás mintegy hat hó­nap elteltével jelentősen csökken, a termék akár évekig is kibocsáthat kis mennyiségű gázt.

Sokan túlérzékenyek a formaldehidre, de a folyamatos érintkezés hatására még azoknál is jelentkezhetnek egész­ségügyi ártalmak, akik korábban nem voltak érzékenyek. Gyerme­keknél nagyobb valószí­nűséggel lépnek fel a negatív hatások. Kimu­tatták, hogy a gáz patkányoknál tumort okoz az orrjáratokban. Bár hasonló hatást embe­rekre nem mutattak ki, feltételezik, hogy nö­velheti a rákos megbetegedések kockázatát.

Egy csepp megelőzés

Minimalizáljuk a formaldehidet otthonunkban

  • A faburkolatú falakat olyan beltéri festékkel fessük le, amely elnyeli a kibocsátott formalde­hidet.
  • Az építőanyagok kiválasztásakor keressük a formaldehidmentes, pl. búzából készült farostlemezt és forgácslemezt.
  • Lehetőleg tömörfa bútorokat vá­sároljunk, ne préselt bútorlapból készültet.
  • A préselt lapokból készült bútor minden szabad felületét vonjuk be lenolajkencével/poliuretánnal. Maga a burkolóanyag nem tar­talmazhat formaldehidet. Szige­teljük le a préselt falemezek oldalát alumíniumszalaggal.
  • Gondoskodjunk a ház megfelelő szellőzéséről Ne fűtsük túl a házat, és tartsuk alacsonyan a beltéri páratartalmat.
  • Ha karbamid-formaldehid-hab szigetelés van a házban valahol, ellenőriztessük a páratartalmát, és szakemberrel távolíttassuk el a nedves vagy lebomló habot.
  • A tartós vasalású ágyneműt és ruházatot használatbavétel előtt mossuk ki. Ha lehet, kerül­jük a tartós vasalású, a beava­tott és a víztaszító textíliákat.