Hasznos - Ártalmas

Főzés a kertben: a füst rákveszélyt jelent? Útmutató a biztonságosabb sütéshez!

Milyen ártalmat rejthet egy kerti grillen sütött pecsenye? Nos, nagyon is sokat. Érdemes tehát betartani néhány egyszerű sza­bályt, amelyekkel minimálisra csökkenthető a kockázat.

Faszéngyújtás

 • Ne használjunk petróleu­mot vagy benzint a faszén meggyújtásához; ezek sokkal gyúlékonyabbak, mint a speciális gyújtófolyadék.
 • Ha a tűz nem ég elég jól, ne spricceljünk rá újabb adag gyújtófolyadékot. Inkább tegyünk néhány új faszéndarabot egy fémtál­ba, áztassuk be alaposan gyújtófolyadékba, tegyük a kialudt faszénre, és gyújtsuk meg újra.

A füst rákveszélyt jelent

Ha a húst vagy halat roston sütjük – függetle­nül attól, hogy égő fahasábok, faszénparázs vagy gázláng fölött -, az ételt és mindazokat, akik megeszik, két különböző vegyületcso­portba tartozó rákkeltő anyagnak tesszük ki. A policiklikus aromás szénhidrogének vagy PAH-ok a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Ez történik, amikor a húsból, a csirkebőrből vagy a zsíros halból (pl. lazacból) zsiradék csöpög a hőforrásra. A PAH-hal telített füst bevonja az ételt, amelyet azután megeszünk. Az ételek alacso­nyabb hőmérsékleten történő sütésekor kisebb a PAH-képződés veszélye.

He­terociklusos aminok a rákkeltők!

A rákkeltő anyagok másik csoportját a he­terociklusos aminok (HCA) alkotják, ame­lyek a magas hőmérsékleten sütött húsban és halban képződnek. Az igen magas hőmérsék­let hatására az étel természetes aminosavai reakcióba lépnek az izomszövetben található kreatin nevű vegyülettel – és így keletkeznek a HCA-k. Ilyen anyagok képződnek az olaj­ban kisütött és a sütőben grillezett ételekben is – különösen a jól átsütött vörös húsokban.

Kimutatták, hogy azok, akik a marhahúst jól átsütve szeretik, háromszor nagyobb való­színűséggel betegszenek meg gyomorrákban, mint a közepesen vagy csak félig átsütött marhahús kedvelői. Más kutatások szerint a jól átsütött, az olajban sütött és a roston sült húsok fogyasztása növeli a vastag- és végbél­rák, a hasnyálmirigyrák és az emlőrák kocká­zatát. Állatkísérletekben összefüggést találtak a HCA-k és a máj, ill. a tüdő rákos megbete­gedései között.

Útmutató a biztonságosabb sütéshez

Néhány óvintézkedés betartásával az egész­ségünk veszélyeztetése nélkül élvezhetjük a szabadtéri főzés örömeit.

 • Kerüljük az égett húst! Talán ezt az egy­szerű szabályt a legnehezebb betartaniuk a csaknem elszenesedett húsok és húspo­gácsák kedvelőinek. Az ilyen emberek legalább arra figyeljenek, hogy a jól átsü­tött húsokból csak keveset egyenek. (A túlzások ugyan kerülendők, de azért a húst alaposan át kell sütni ahhoz, hogy elpusztuljanak benne a betegséget okozó baktériumok, pl. a kólibaktérium.)
 • Használjunk kevesebb zsírt! Jelentősen csökkenthetjük a rákkeltő anyagok mennyiségét, ha csak sovány húsokat sütünk roston, a zsíros részeket sütés előtt eltávolítjuk, a csirkét pedig a bőre nélkül készítjük el.
 • Inkább halat süssünk. A hal általában kevésbé zsíros, mint a húsok, ezért kisebb a valószínűsége, hogy sütésekor PAH-tartalmú füst keletkezik. Mivel hamarabb elkészül, így kevesebb ideig van kitéve a rostélyon a rákkeltő anyagoknak.
 • Használjunk elősütött húst! Minél magasabb hőmérsékleten sütjük a húst, és minél tovább tartjuk a rostélyon, annál több HCA képződik. Ha a húst mikro­hullámú sütőben 2-5 percig elősütjük, ezzel eltávolítjuk belőle a potenciálisan veszélyes mikrobák java részét, de nem befolyásoljuk a nedvességtartalmát. (Ne feledjük el kiönteni a keletkező húslét!) Az is jó megoldás, ha a húst alacsony hőmérsékletre állított sütőbe tesszük. E módszerek további előnye, hogy a hú­sok lassú elősütésével és a sütés roston történő befejezésével megelőzhetjük a sok szabadtéri szakács rémálmának számító „kívül égett, belül nyers” állapotot. A bak­tériumok elszaporodását megakadályo­zandó, elősütés után azonnal folytassuk a sütést a rostélyon.
 • Olajozzuk meg a rostélyt! Egy kis olajjal megakadályozható, hogy az elszenesedett ételmaradványok a húshoz tapadjanak.
 • Használjunk alufóliát! Lyuggassunk át tűvel vagy vékony szeggel egy darab alufó­liát, és tegyük a rostélyra, a hús alá. A zsír a lyukakon keresztül lecsöpöghet, de a fólia a keletkező füst java részét másfelé tereli. Ennél is jobb, ha a húst teljesen beburkoljuk az átlyuggatott fóliával.
 • Ne olyan forrón! A kerti sütőkben tart­sunk minél nagyobb távolságot az étel és a izzó parázs között: vagy vékonyabb réteg­ben terítsük el a faszenet, vagy támasszuk alá a rostélyt mondjuk néhány tégladarab­bal. Gázüzemű grillsütők esetén egyszerűen kisebb lángon süssünk.
 • Csak faszenet vagy keményfát használjunk! A faszén és a keményfa (pl. akác, tölgy, bükk) alacsonyabb hőmérsékleten ég, mint a puhafa (pl. a fenyő vagy a fenyőforgács).
 • Tartsuk tisztán a rostélyt! A rostélyt minden használat után sikáljuk le, nehogy rákkeltő anya­gok maradjanak rajta. Makacs szennyeződések esetén áztassuk be a rostélyt egy éjszakára, majd jól mossuk le. Ajánlatos a rácsot az ételek ráhelyezése előtt felhevíte­ni, hogy elpusztítsuk az esetleg rajta lévő baktériumokat. Ha gázüzemű grillsütőnk van állandó lávakövekkel akkor fordítsuk azokat a zsíros oldalukkal lefelé, gyújtsuk be a sütőt, állítsuk a leg­nagyobb lángra, és csukjuk le a fedelet. 20 perc elteltével a kövek olyanok lesznek, mint új korukban.

Megjegyzés: Megfelelő vízkoncentráció esetén a HCA-képződés visszaszorul. Ezért egészségesebbek a párolt húsok, mint a grillezettek.

Mit tesz a páclé?

A pácok nemcsak ízletesebbé teszik a roston sülteket, hanem biztonságosabbá is. Kimutatták, hogy ha a csirkehúst olívaolajból, almaecetből, fokhagymából, mus­tárból, citromléből, sóból és barna cukorból készült egyszerű keverék­ben pácoljuk, az elkészült húsban 90%-kal kevesebb lesz a rákkeltő anyag. A kutatók nem tudják az okát, de arra gyanakszanak, hogy a pácolás során kiáznak a húsból azok az anyagok, amelyek­ből a káros anyagok képződnek.

A pácolás során csak arra kell figyelni, hogy a húsból származó, baktériumokkal fertőzött páclevet nyers ételként kezeljük. Ha a pac­iéból mártást akarunk készíteni a húshoz, akkor vagy tegyük félre egy részét még a pácolás előtt, vagy forraljuk legalább 3 percig, mielőtt felszolgálnánk.