Hasznos - Ártalmas

Festékek és a biztonságos festés!

A ház körüli barkácsolásnál egy ecsettel és némi festékkel valóságos csodákat tehe­tünk. Azonban némelyik festék veszélyezteti az egészségünket. Ezért legyünk óvatosak!

Illékony összetevők

Az olaj alapú festékek többsége illékony szer­ves vegyületeket tartalmaz, amelyek könnyen gőzzé alakulnak. Ezek az anyagok teszik felkenhetővé a festékeket. Ezután az illékony anyagok elpárolognak, a kötőanyagok és a színanyagok pedig bevonattá szilárdulnak.

Lenyelve, belélegezve vagy a bőrön át felszívódva az illékony szerves vegyületek mérgezőek lehetnek mind festés közben, mind pedig a festék száradásának ideje alatt. A mérgezés tünetei a fejfájás, könnyezés, orr­folyás, émelygés, szédülés, szorító érzés a to­rokban és a mellkasban, kimerültség, ízületi fájdalom, homályos látás, a végtagok zsibbadása és szabálytalan szívverés.

Ha hosszabb ideig ki vagyunk téve az illékony gőzök hatá­sának, nő a krónikus légúti panaszok, a vese-és májkárosodás, a spermiumszám-csökke­nés, a menstruációs zavarok és a rák kocká­zata. A szobafestők körében a lakosság átla­gához képest 40%-kal magasabb a rákos daganatok előfordulása. Szerencsére az új festékek nagy része már jóval biztonságosabb.

Veszélyes örökség: az ólom

A festékek másik fő veszélyforrása az ólom. A régebbi építésű lakásokban nagy valószínű­séggel még ólom alapú festékeket használtak.

A vérbe kerülő ólom a gyerekeknél bizonyí­tottan tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, lassú növekedést, halláscsökkenést és agy­károsodást okoz. Az ólom mérgező hatásaira az anyaméhben fejlődő magzat és a nyolc év alatti gyermekek a legérzékenyebbek, mivel az ő idegrendszerük még fejlődőben van.

A jó állapotban lévő, vagy időközben átfestett ólomtartalmú festékek nem veszé­lyesek, mivel ilyenkor nem pattogzanak le festékdarabkák, amelyeket a gyermek lenyelhet, vagy nem keletkezhet festékpor, amit belélegezne.

Jegyezzük meg! Igazi veszélyt a régi festékek eltávolítása, lecsiszolása közben a levegőbe kerülő ólomvegyületeket tartalmazó por jelent.

E részecskék a lakás minden zugába, sőt a környékre is eljutnak és lerakódnak. Az otthonunkból a környező talajra hulló festékszemcsék még a kertben termesztett zöldségeket is ólommal szennyezhetik. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy soha ne próbáljuk magunk eltávolítani az ólomtartalmú festékeket. Bízzuk a munkát szakemberre, vagy takarjuk el az ólmos festé­ket tapétával, falburkoló lemezekkel vagy különleges szigetelőanyagokkal.

Ha aggaszt bennünket a lehetséges ólom­szennyezés, ma már megbízható tesztkész­letekkel ellenőrizhető, hogy veszélyben vagyunk-e. Legjobb ennek megállapítását is szakemberre bízni.

Vissza a természethez

Egyes festékgyárak új, természetes olajo­kat tartalmazó festékeket dobtak piacra, amelyek méhviaszból, gyantákból, növényi viaszokból és lenolajból kivont anyagokat használnak a kőolajból lepárolt oldószerek helyett. Ez utóbbiak ugyanis az egészség­re káros illékony szerves vegyületeket tartalmaznak.

Biztonságos festés

Tartsuk be az óvintézkedéseket:

  • Beltérben használjunk vizes alapú és más, kevésbé mérgező festékeket.
  • Szellőztetés mellett használjunk ventilátort a gőzök eltávolításá­hoz.
  • Oldószerálló kesztyűben fessünk.
  • Porvédő maszk helyett viseljünk légzőmaszkot. A maszkban legyen nagy hatékonyságú részecske­szűrő, amely kiszűri a belélegzett levegőből a lebegő porszemcséket.
Vigyázat! A lakásfelújítások során az ólomfestékek eltávolítását célzó módszerek veszélye­sek lehetnek az egészség­re. Gyerekek és terhes nők kerüljék az ólomtartalmú porral való érintkezést. Egyes szakértők szerint a terhes nőknek a festék­gőzöket is kerülniük kell.