Ház

Hangya, csótány, moly és zsizsik elpusztítása a konyhából

A hangyákat, csótányokat, molyokat és zsizsikeket a meleg és a bőséges táplálék vonzza a konyhába – ám ez az a hely, ahol mérgező vegyszereket tartalmazó rovarirtót nem szívesen alkalmaznánk A természetes megoldások azonban ugyanolyan hatékonyak, sőt még olcsóbbak is.

Megelőzés

Néhány egyszerű és ésszerű lépés sokat segíthet a kártevők távol tartásában. Ha nincs mit enniük, nem jönnek be.

A konyhapult mindig legyen tiszta! Szoktassuk rá a család többi tagját is, hogy takarítsanak fel maguk után!

A kamrában mindent kártevőbiztos edényben tároljunk! A zsizsikeket gyakran a boltból visszük haza, s ha nyitott csomagolásban hagyjuk az élelmiszereket, az nemcsak a már a konyhában lévő kártevőknek kínál táplálékot, hanem az új vendégeknek is.

Vegyük figyelembe a szavatossági időt! Ne vásároljunk túl sokat, és ne vegyünk újabb csomaggal a ritkán használt élelmiszerekből, ha még a régi sem fogyott el!

A polcra szóródott élelmiszert mindig törüljük fel, s rendszeresen mossuk ki a konyhaszekrényeket mosogatószeres vízzel! A vízhez adjunk néhány csepp szegfűszeg olajat is, ez távol tartja a kártevőket.

Ha csak egyetlen zsizsiklárvát vagy -petét is találunk a termékben, dobjuk ki az egészet (a liszt és a gabonafélék komposztálhatók)!

A zsizsikek távol tartására tegyünk néhány babérlevelet vagy szegfűszeget a polcokra, illetve ragasztószalaggal rögzítsük ezeket belülről az edények fedelére!

Hangyák

A hangyák csak akkor bosszantóak, ha úgy döntenek, a lakásban is körülnéznek, ezért a drasztikusabb lépések előtt próbáljuk önkéntes távozásra bírni őket!

 • Ne hagyjunk letakaratlan ételt a konyhapulton!
 • Ha kiszóródik valami, jó, ha azonnal feltöröljük.
 • Tartsuk a háztól távol a kukákat!
 • Helyezzünk cserépbe ültetett hangyariasztó növényeket – borsmentát, rutát vagy gilisztaűző varádicsot a hangyainvázió gócai közelébe, illetve akasszuk oda szárított csokraikat!
 • Próbáljuk útját állni a hangyák bejutásának! Erre jó megoldás, ha keskeny csíkban borsot vagy sót szórunk keresztbe a hangyák ösvényére, vagy krétával vonalat húzunk.
 • Az ablakpárkányt gyakran törüljük át szegfűszeg- vagy eukaliptuszolajos ronggyal, mivel a hangyák nem kedvelik ezeket az erős illatokat.
 • A szekrények repedéseibe szórjunk kovaföldet! Parányi, éles kristályai elpusztítják az ott mászkáló rovarokat, viszont nem veszélyesek az emberre vagy a háziállatokra. Válasszunk élelmiszer-minőségű, ne pedig a medencék tisztításához használt kovaföldet, mivel az utóbbi tüdőt ingerlő hatású lehet.

Csótányok

Ha nem érzik jól magukat nálunk, ráadásul kevés helyen tudnak megbújni, elköltöznek.

 • Szereljünk fel jó minőségű szúnyoghálót az ajtókra és ablakokra!
 • Azonnal javítsuk meg a csöpögő csapokat és szivárgó csöveket- a csótányok ugyanis a nyirkos, sötét és meleg helyeket szeretik. Akár a mosogatógép ajtajának résében is megbújhatnak.
 • Esténként alaposan takarítsuk el az étel maradékokat, beleértve a négylábú háziállatok ennivalóját és a madáreleséget is!
 • Próbáljuk ki az alábbi szert a hangyák ellen: keverjünk össze azonos mennyiségű bóraxot és lekvárt, tegyük egy befőttesüveg fedelébe, és helyezzük a hangyák útvonalára. Ha kisgyerek is él a lakásban, tegyük a csalétket egy üres tejesdobozba, zárjuk le a nyílását, s szúrjunk néhány lyukat az alja közelében, hogy a hangyák be tudjanak mászni!

Rovarirtó szerek - amit kerülni kell

[table id=31 /]

[halvanydoboz cim=" Jó ötlet "]

Próbáljuk ki az alábbi szert a hangyák ellen: keverjünk össze azonos mennyiségű bóraxot és lek­várt, tegyük egy befőttesüveg fedelébe, és helyezzük a hangyák útvonalára. Ha kisgyerek is él a lakásban, tegyük a csalétket egy üres tejesdobozba, zárjuk le a nyílását, s szúrjunk néhány lyukat az alja közelében, hogy a hangyák be tudjanak mászni!

Csak mértékkel!

Ha vegyszeres megoldásra van szükség, használjuk az alábbi, kevéssé mérgező és gyorsan lebomló szereket.

A bórax mérgező a növényekre és a rovarokra (sőt, nagy mennyiségben az emberre is).

A piretrinkészítmények a piretrumnak vagy rovarporvirágnak is nevezett dalmátvirágból készülnek. A rovarokra, halakra és békákra erősen, az emberre enyhén mérgezőek.

A piretroidok a piretrinek szintetikus származékai. A rovarokra s vízi élőlényekre nagyon, az emlősökre enyhén mérgezőek. A természetes vegyületnél lassabban bomlanak le, csak indokolt esetben használjuk őket!