Ház

Bolha, ruhamoly és szűcsbogár, poratka elleni védekezés

A bolhákat és poratkákat a meleg és a kellemes körülmények vonzzák otthonunkba. A ruhamolyok és szűcsbogarak textíliával táplálkoznak. Ha vegyszer nélkül szeretnénk megszabadulni tőlük, akkor tegyük a lakást számukra kevésbé vonzóvá; de használhatunk természetes szereket is a távol tartásukhoz.

Bolha

Ha háziállatokat tartunk, a legfontosabb feladataink közé sorolhatjuk rendszeres bolhátlanításukat.

Gyakori porszívózással távolítsuk el a bolhákat, azok petéit és lárváit a padlóról, illetve a szőnyegekből! A porszívózsákot égessük el, vagy zárjuk nejlonzacskóba, s tegyük a fagyasztóba 48 órára! Ez minden rovart, petét és lárvát elpusztít.

Tartós fertőzés esetén végezzünk alapos takarítást, majd permetezzünk vagy szórjunk piretrint a résekbe és repedésekbe!

A jó föld

A kovaföld a parányi kovamoszatok fosszilizálódott páncéljából áll. Tapintásra a hintőporhoz hasonlít, de hegyes kvarcszemcséi minden rovart elpusztítanak, amelynek a szervezetébe jutnak.

A kovaföld biztonságos és vegyszermentes.

Csak élelmiszer- vagy kertészeti minőségű kovaföldet használjunk! Az úszómedencék szűrőihez készített még finomabb szemcséjű, s irritálhatja a tüdőt.

A kezeletlen kovaföld forrásai felől a kertészeti szaküzletekben vagy az interneten érdeklődjünk!

Ruhamoly és szűcsbogár

A kifejlett ruhamolyok nem károsítják a szöveteket, viszont az általuk rakott petékből kikelő lárvák igen. A szűcsbogaraknak is a lárvái veszélyesek a szőnyegekre.

A ruhamolyok a piszkos vagy foltos holmikat részesítik előnyben, ezért a ruhákat tisztán tegyük el!

A molyok petéit és lárváit úgy pusztíthatjuk el, hogy a ruhát (a gyapjúholmik kivételével) a mosó-gépben az adott anyaghoz megengedett legmagasabb hőmérsékleten mossuk ki. Ezután még akasszuk ki őket néhány órára a napra!

A bolti molyirtók helyett használjunk kámforfa illóolajából vagy virginiai borókából készült golyókat. Az is jó megoldás, ha a ruhák közé keserűsót, szárított fűszernövényeket vagy egész szegfűszegeket szórunk.

Töltsük fűszerek és fűszernövények (pl. levendula) keverékét muszlinzacskókba, és tegyük ezeket a gyapjúholmik közé!

Rendszeresen porszívózzuk ki a ruhásszekrényeket, utána pedig törüljük át a belső felületeiket eukaliptusz- vagy levendulaolajjal!

A kifejlett szűcsbogarak gyakran növényekkel kerülnek be a lakásba. Miközben a vágott virágokat vázába tesszük, vizsgáljuk meg őket, nincsenek-e rajtuk bogarak!

Bolhaűzők

Bolhapor

  • 500 g szódabikarbóna
  • 20 csepp borsmentaolaj
Alaposan keverjük össze a szódabikarbónát és az olajat!

Szórjuk a szert a szőnyegre vagy a bútorkárpitra szitán vagy egy finom szemű szűrőn keresz-tül, kiskanállal!

Hagyjuk rajta legalább egy órán át, majd porszívózzuk ki!

Bolhaspray

  • Vizsgáljuk meg a zongora filcborítását, nincs-e rajta szűcsbogár-kártételre utaló jel! Porszívózzuk ki, majd tegyünk rovarűzőnek néhány babérlevelet a hangszerbe!
  • Vágjuk fel a citromot nagyobb darabokra (a héját ne szedjük le)! Tegyük tűzálló edénybe, és öntsük rá a forrásban lévő vizet!
  • Hagyjuk egész éjszaka állni, és szűrjük át egy flakonba!
  • Permetezzük az elegyet a szőnyegre vagy az állatok fekhelyére!

Biztos tipp

A padló és a szőnyegek rendszeres porszívózása a legjobb védekezés a bolhák, molyok, szűcsbogarak és poratkák ellen, különösen az ágyak alatt és a szegélylécek mentén, ahol a por, az elpusztult rovarok és az emberi bőrdarabkák összegyűlnek, s így táplálékot adnak ezen ízeltlábúak lárváinak.

Poratka

A poratkák meleg, nyirkos körül­mények között érzik magukat a legjobban, s ott vannak ruháink­ban, ágyneműinkben, szőnyege­inkben és bútorainkban is.

Ha otthonunkban bárki allergiás a poratkákra, szabaduljunk meg a sző­nyegektől és függönyöktől!

Segít csökkenteni a poratkák szá­mát, ha az ágyneműt forró vízben, szappanpor és egy jó adag eukalip­tuszolaj hozzáadásával rendszeresen kimossuk.

A poratkák nem érzik jól magukat száraz körülmények között. Enged­jünk be a házba minél több napfényt és friss levegőt, a nyirkos hálószo­bákban pedig érdemes páramentesí­tőt használni. A takarókat, paplano­kat, párnákat, kárpitozott bútorokat és szőnyegeket rendszeresen szel­lőztessük ki a napon!

Érdemes antiallergén ágyneműt beszerezni: különleges, mikroporó­zus matrac-, párna- és paplanhuza­tok is kaphatók. A parányi lyukak meggátolják a poratkafertőzést, de nem akadályozzák a szellőzést.

Gyakran porszívózzuk át a padlót, az ágykeretet és a matracot olyan, nagy teljesítményű porszívóval, ame­lyet HEPA szűrővel (nagy hatékony­ságú részecskeszűrő) láttak el.

Csökkentsük a „porcsapdák” szá­mát: minél több holmit tartunk csu­kott szekrényben! A könyvespolcok, a rendetlen, ágy alatti területek és a szekrények teteje különösen „ve­szélyesek” ebből a szempontból.

A plüssjátékokat tegyük 24 órára a fagyasztóba, mivel így elpusztulnak a poratkák. Mossuk ki őket, hogy az atkák ürülékét is eltávolítsuk!