Lakberendezés

Élősködők a lakásban – Hogyan védekezzünk?

Bolha

A lakásban emberen, macskán és madáron élősködő bolha fordul elő a leggyakrabban. A macska- és patkány­bolha az embert is megcsípi.

Hatás. A lárvák és a bábok nem a gazdán élnek. A rovar csak akkor fejlődik ki, ha a rezgések a gazda jelenlétére utalnak. A gazda vérével táplálkoz­nak, gyakran heves viszketést okoznak. A macskabolha a központi fűtéses, szőnyeges épületeket kedveli.

Védekezés. Permetezzünk tartós hatású rovarölőt a szőnyegekre, a kárpitra, a sarokba és a repedések­be, hogy elpusztítsuk a lárvákat. Gondosan porszívózzunk. Égessük el a macskaalmot, és permetezzünk be minden olyan helyet, ahol a macska aludni szokott. A fertőzött háziállatok kezelésére kérjünk az állatorvostól port vagy sampont. A bolhanyakörv meggátolhatja a további fertőzést. Távolítsuk el a tetőről és az ereszről a madárfészkeket.

Poloska

Hatás. A lárvák és a kifejlett rovarok vérrel táplálkoznak. Sokan érzékenyek a csípésükre. A poloska a zsúfolt, piszkos helyiségekben tenyészik. Kellemetlen szagot áraszt.

Védekezés. Szakemberrel fertőtleníttessünk vagy permetezzünk szét megfelelő rovarirtót. A denevéreken és a madarakon is élősködnek poloskák; távolítsuk el a madárfészkeket.

Szúnyog

Hatás. A mérsékelt égövben a szúnyog csípésével viszketést okoz; a trópusokon azonban maláriát, dzsungellázat, agyhártyagyulladást terjeszt.

Védekezés. Tegyünk szúnyoghálót az ablak elé. A kifejlett példányokat rovarirtó permettel irtsuk. A szaporodást úgy előzhetjük meg, hogy egy kis paraffint öntünk bármilyen állóvíz felszínére – ez magához vonzza a lárvákat és a bábokat a levegőből.

Néhány kártevő, amely szennyezi az élelmiszert és betegségeket terjeszt

Rágcsálók

Hatás. Az egér, táplálék után járva, ürüléket és vizeletet hagy maga után. Többek között szalmonellát terjeszt. Olyan házban, ahol emésztőgödör és szemétdomb van, patkány is előfordulhat. Ez súlyosabb betegségeket terjeszt, pl. a Weil-szindrómát, a Haverhill-lázt, a trichinosist, az állatok között pedig száj- és körömfájást. A bubópestist a patkánybolha hozta be Európába a XIV. század­ban, és ma is terjeszti Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában.

Védekezés. Az élelmiszert tartsuk egérmentes szekrényben vagy dobozban. Ha rágcsálót találunk, kérjünk segítséget az önkormányzat egészségügyi osztályától, vagy hívjunk ki egy féregirtó céget.

Légy

Hatás. Emberi élelmiszerrel táplálkozik, de csak szívó szájszerve van, ezért végigjárja a takarmányt, a szemetet, az emésztő-gödröt stb., majd az ételt kihányja és összetapossa (hogy „ehetővé” dagassza). A házi légy rothadó szerves anyagon, a döglégy állati tetemen, a húslégy húson tenyészik. A légy okozhat gyomor- és bélhurutot és typhoidot (a hastífusz egy változatát). Meleg éghajlaton vérhast, szemgyulladást, kolerát, diftériát terjeszt.

Védekezés. A higiéniai szabályok megtartásával védekezzünk a legyek ellen. A szemetet zárt zsákban vagy vödörben gyűjtsük; nyáron soha ne hagyjunk elöl ételt. Az ablakok elé tegyünk hálót, használjunk aerosolt vagy légypapírt. A poros hátú légy ellen (amely ősszel jelenik meg) tegyünk a porszívóba rovarirtót.

Svábbogár

Hatás. Éjjel mászik elő az épületek repedéseiből. Hányadékot, ürüléket és bűzt hagy maga után. Kórokozókat terjeszt: ételmérgezést, fertőzést okoz. Kórházakban, éttermekben vagy konyhában fordul elő.

Védekezés. A svábbogár a meleg, nedves helyeket kedveli, a lakótelepeken, az irodaházakban terjed. A hatásos védelem érdekében a rovarirtót a búvóhelyén kell elhelyezni; ez szakember dolga. A rejtett petékből kikelt lárvákat csak újabb kezeléssel lehet elpusztítani.

Éléskamrai kártevők

Portetű, lisztbogár, gabonazsizsik, gabonamoly

Hatás. Ezek a kártevők száraz táplálékon, pl. levesporon, gabona- és tésztaféléken élnek. A kamrában, kredencben tárolt élelmiszerekbe fészkelik be magukat.

Védekezés. Öntsük ki a szennyezett élelmiszert, tisztítsuk meg a kamrát vagy kredencet és permetezzük be rovarölő szerrel.

Fekete fahangya

Hatás. Ismereteink szerint nem terjeszt betegséget. Minden édes táplálékot ellep.

Védekezés. A vonulási út mentén elhelyezett, bór-savas csalétket a hangyák becipelik a bolyba. Ezzel etetik a királynőt és a kicsinyeket, míg az egész kolónia el nem pusztul. Használhatunk rovarölő lakkot vagy diazinonpermetet is.

Fáraóhangya

Hatás. Trópusi faj; csak a párás, központi fűtéses épületeket kedveli. Fehérjével táplálkozik. Fertőzést okoz, kór­okozókat terjeszt. Egyre gyakoribb Európában.

Védekezés. Nehéz kiirtani, mert 2 mm-es kis testével apró repedésekben bújik meg. A rovarirtók jodofenfoszt és bórsavas permetezést vagy metoprén csalétket használnak.