Beltéri munkák

Padlók – A lapok méretre vágása (PVC padló)

Láthatatlan illesztés

PVC- vagy linóleumcsíkok illesztésekor fektesse egymásra a két darabot, igazítsa össze a mintát, majd vonalzó mentén sniccerrel vagy éles késsel vágja át mindkét réteget. Az illesztés lehetőleg az ablakokra merőlegesen fusson – így ugyanis kevésbé szembeszökő, mint ha párhuzamos lenne az ablakokkal.

Az ajtónyílásokba ne kerüljön illesztés, mert ott könnyen beleakadhat egy-egy cipősarok, amely feltépi a PVC-t vagy a linóleumot. Lehetőleg a padlódeszkák vagy az alátéttáblák széle mentén se legyen illesztés, mert ezeken a helyeken a padló legkisebb elmozdulására azonnal szétnyílik.

PVC-padló foltozása

A PVC-padló javításához használja a padló lerakásakor megmaradt darabokat, vagy olyan helyről csenjen foltot, ahol nem feltűnő a hiány -például a hűtő alól. A foltot a pontos méretnél nagyobbra vágja, helyezze a sérült rész fölé, majd a minta illesz­tése után ragasztószalaggal rögzítse. Ezután vonalzó mentén sniccerrel, éles késsel vágja át mindkét réteget. Szedje föl végül a hibás darabot, s illessze a helyére a foltot, amelyet kétoldalú ragasztószalaggal kell rögzíteni. Ha a fentiek szerint jár el, csak a beava­tottak fogják észrevenni a foltokat.

PVC-lapok cseréje

PVC lapok cseréje

Mielőtt felszedné a padlóra leragasztott puha burkolólapot, hőlégfúvóval vagy alufóliára helyezett vasalóval melegítse fel és lágyítsa meg a ragasztót. Vágja keresztül a lap közepét, majd csúsztasson alá kaparókést, s azzal feszegesse föl a lapot. Így kevésbé sérül a szomszé­dos lapok széle. Ha forró a kés pengéje, könnyebben feljön a padlóról a régi ragasztó.

Kerámialapok vágása

Egy jó csempevágó a lapok zömével megbirkózik, de a vastagabbakhoz gépi csempefűrész vagy flex csempevágó tárcsa szükséges.

Méretre vágás

A fűrészelés kevesebb porral, rázkódással jár, a tárcsával jobban lehet szabálytalan alakzatokat vágni. Mindkét művelethez ajánlatos védőszemüveget, pormaszkot és erős munkakesztyűt viselni.

Hová húzza a vonalat?

A vágott lapok pontos illeszkedése a profi munka jele.

Vágott lapok

A méretre szabandó lapot fektesse rá az utolsó egész lapra. Ennek tetejére tegyen egy másik lapot, szélével a falhoz illesztve. A legfelső lap széle mentén rajzolja be a vágási vonalat a középső burkolólapra – ennek kilógó része kerül majd a fal mellé -, végül hasítsa ketté a lapot.

Pontosan követi az ívet

Ha görbe vonalban kell illeszteni a padlóburkolót, készítsen papírsablont. Vagdossa be a papír szélét, s az így keletkezett füleket hajtogassa fel az ív mentén.

Ív vágása

Ezután a hajtás mentén vágja le a füleket, majd fektesse a sablont a padlólapra, rajzolja át az ívet. végül éles késsel szabja ki.

Méretre szabott lyukak

Radiátorcsövek köré úgy szabhatja be a PVC-t, hogy egy azonos átmérőjű csődarabbal lyukat üt bele.

Méretre szabott lyukak

Gömbölyű reszelővel élezze ki belülről a csődarab végét, majd a másik végére ráütve vágja ki a PVC-t. Vágja át a lyuk és a lap széle közt a lapot – így a cső köré húzható.

A tökéletes burkolat titka

A hézagok kialakítása

A padlócsempék közt egyforma héza­gokat kell kialakítani. Ezt a kívánt fuga­szélességhez készített sablonnal vagy csempekeresztek­kel érheti el, de farost- vagy furnérle­mezből is vághat távtartókat. A sorozat­gyártású csempék nagyon szűk fugákkal is rakhatók. A rusztikus padlócsempék­nél előforduló méretkülönbségek eltüntetése érdekében érdemes lehet széle­sebb, 9-12 mm-es hézagokat hagyni.

Vigyázat, ragasztó!

A gyúlékony padlóragasztókkal óvato­san kell bánni! Tartsa be a használati utasítást, s ne ugorjon át egy kis mele­gedésre a szomszéd szobába, mert a munkaruházatába beivódott gőzök akár lángra is lobbanhatnak, végzetes balesetet okozva. A munka végeztével a szabadban szellőztesse ki a ruhát.

Helyet a tágulásnak!

A deszkapadló vagy parketta lerakásakor vegye számításba a fa tágulását is, és hagyjon a fal mentén némi rést. Ezt parafa csíkkal töltheti ki a padló lerakása után, majd pedig szegélyléccel takarhatja el a parafát. Nagyobb helyiségekben további tágulási résekre is szükség lehet. Mielőtt megvenné a burkolatot, feltétlenül kérje ki szakember véleményét.

Simítsa le a PVC-t

Mielőtt méretre vágja a PVC-padlót, puha partvissal lepréselve szorítsa ki alóla a megrekedt levegőt.

Elszíneződések ellen…

A porózus padlólapokat és terrakotta csempéket a lerakás előtt tömíteni kell, nehogy később a fugák mentén elszíneződjenek. Tömítőszer a boltokban kapható, de akár házilag is készíthető: két rész lenolajkencét kell egy rész lakkbenzinnel elkeverni. A lerakott csempét a fugázás után kenje át többször, míg beszívja a szert. Hagyja száradni az egyes rétegeket a következő felvitele előtt. Keressen a csempeboltokban olyan viaszokat és készítményeket, amelyek óvják a csempét és kiemelik a színét.

Eressze be a fát!

A tömörfa kockákból rakott padló tömbjeit egyenként kell tömíteni. A padlófektetés után a tömítőszer egymáshoz ragaszthatja a kockákat, így később – a kockák zsugorodása miatt – széles rések nyílnak a padlón a leggyengébb kötések mentén.

Lépésről lépésre

PVC-padló beszabása

PVC padló beszabása

  1. A kiterített tekercset húzza el körülbelül 5 cm-nyire a helyiség hosszabbik falától. Egy távtartó fadarabhoz illesztett ceruzát a fal mentén végigcsúsztatva rajzolja rá a PVC-re a fal vonalát.
  2. Szabja le a vonal mentén, majd illessze a falhoz a PVC-t. Jelölje meg a padlószegélyt és a leterített PVC-t illessze hozzá.
  3. Húzza el a PVC-t a szom­szédos faltól, majd így is jelölje össze a padlószegéllyel. Mérje meg a két jel távolságát, vágjon le egy ugyanekkora méretű távtartó lécet, majd ennek segítségé­vel rajzolja föl a PVC-re a fal vonalát. Ismételje meg ezt mindegyik fal mentén.